«Παραδόθηκε δάσος στη Μονή μετά από παράνομο αποχαρακτηρισμό»

Κατάθεση στην Εξεταστιική του πρόεδρου του τοπικού συμβουλίου Ουρανούπολης Τρύφωνα Μίτιντζη
Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2008 21:55
A- A A+

Για παράδοση δάσους της Ουρανούπολης στη Μονή Βατοπεδίου, αφότου αυτό αποχαρακτηρίστηκε, έκανε λόγο ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Ουρανούπολης Τρύφωνας Μίτιντζης, καταθέτοντας το πρωί ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής.

Ο κ. Μίτιντζης αναφέρθηκε στη συμβολαιογραφική πράξη που «είχε συντάξει η συμβολαιογράφος Αικατερίνη Πελέκη» σύμφωνα με την οποία «8608 στρέμματα παραδίδονταν ως άρτια και οικοδομήσιμα στη Μονή Βατοπεδίου» και πρόσθεσε ότι «στη συμβολαιογραφική πράξη που συνετάχθη στις 22/5/2007, υπήρχε μέσα και το ένα τρίτο του δομημένου οικισμού της Ουρανούπολης».

Υποστήριξε ακόμη πως ο αποχαρακτηρισμός του δάσους αυτού στην Ουρανούπολη έγινε «εντός τεσσάρων ημερών, καθώς στις 18/5/2007, η Διευθύντρια Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, απηύθυνε ερώτημα στο νομικό σύμβουλο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρ. Μπότσιο, για τη φύση της έκτασης. Η απάντηση του συμβούλου ήρθε αυθημερόν: Η γη είναι αγροτική».

Ο κ. Μίτιντζης ανέφερε ότι το Καλοκαίρι του 2007 απευθύνθηκε στη Διεύθυνση Δασών Πολυγύρου Χαλκιδικής και όπως είπε, η απάντηση που πήρε ήταν πως «ο χαρακτηρισμός του τεμαχίου ως δάσος είναι έγκυρος και δεσμευτικός και δεν επανεξετάζεται από τα όργανα της διοίκησης».

«Κυκλοφορούσε έντονα η φήμη στην περιοχή, πως Ρώσοι μεγιστάνες του πλούτου και Έλληνες επιχειρηματίες ήθελαν να αγοράσουν απ’ αυτή την έκταση. Έστειλα λοιπόν μία επιστολή στον κο Βουλγαράκη και την κοινοποίησα και στον κο Λιάπη και στη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων, λέγοντας να μην κάνει άλλη συμβολαιογραφική πράξη, γιατί θεωρούμε ότι μεταβιβάζεται δάσος και αρχαιολογική περιοχή. Δεν έλαβα καμία απάντηση» ανέφερε ο μάρτυς, συμπληρώνοντας ότι έστειλε επιστολή και στην κ. Πελέκη από την οποία: «επίσης δεν έλαβα, απάντηση».

Ο κ. Μίτιντζης είπε ακόμα ότι τον Φεβρουάριο του 2008, το Ε’ τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, εξέδωσε γνωμοδότηση πως η έκταση είναι «θαμνώδης δασική» και όχι δάσος. Ως τέτοια, μπορούσε να αποδοθεί στην αγροτική εκμετάλλευση. «Ήθελαν να τελειώνουν μια και καλή με την υπόθεση - και να την δώσουν καθαρή στις επενδυτικές ορέξεις των καλογήρων» ανέφερε ο μάρτυς. «Εισηγητής της γνωμοδότησης, ήταν ο Χριστόδουλος Μπότσιος και πρόεδρος του Τμήματος, ο Γρηγόριος Κρόμπας, πρόεδρος και του Τμήματος που γνωμοδότησε για το επιτρεπτό των ανταλλαγών μεταξύ Μονής και Δημοσίου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή