Ξεκίνησε στο Δικαστήριο της Ε.Ε. η σύγκρουση UEFA - Super League

Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2022 15:42
UPD:15:55
REUTERS/Francois Lenoir
A- A A+

Η σύγκρουση μεταξύ της UEFA και της ευρωπαϊκής Super League, εγχείρημα που ξεκίνησε πριν από περισσότερο από ένα χρόνο και μπήκε στο «ράφι» (προσωρινά τουλάχιστον) εντός 48 ωρών, ξεκίνησε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Μια μάχη που θα μπορούσε να επαναπροσδιορίσει τα περιγράμματα του ποδοσφαίρου του μέλλοντος και σε κάθε περίπτωση να χαράξει μια διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε ένα «πριν» κι ένα «μετά».

Εάν το Δικαστήριο αναγνωρίσει τους λόγους που επικαλούνται οι «επαναστάτες» σύλλογοι, θα άναβε το πράσινο φως για μια νέα ηπειρωτική διοργάνωση, χωρίς η UEFA να μπορεί να επιβάλει κυρώσεις στους συλλόγους που συμμετέχουν.

Διαφορετικά, η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία θα αποκτούσε ακόμη μεγαλύτερη ισχύ στη διαχείριση όλων των διοργανώσεων και στην αποτροπή της εμφάνισης νέων τουρνουά.

Με λίγα λόγια, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής Tuttosport, μια νίκη της UEFA δεν θα μπορούσε να οδηγήσει στον αποκλεισμό της Γιουβέντους, της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ Μαδρίτης από τις διοργανώσεις της.

Από την άλλη, όμως, η Συνομοσπονδία θα βρισκόταν με απόλυτη εξουσία στον εμπορικό τομέα και οι σύλλογοι θα έπρεπε να υποκύψουν στις αποφάσεις της.

Είναι όμως στην πραγματικότητα μονοπώλιο της UEFA; Υπάρχουν αναπόφευκτα κάποια χαρακτηριστικά μεταξύ οργανωτικής, νομοθετικής και πειθαρχικής εξουσίας σε σχέση με τους αγώνες.

Επιπλέον, το διοικητικό όργανο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου διοργανώνει τουρνουά, εμπορεύεται τα αθλητικά τους δικαιώματα και αναδιανέμει τα έσοδα σύμφωνα με τα δικά του κριτήρια.

Από την άλλη πλευρά, η ιδιαιτερότητα του αθλητισμού θα μπορούσε να καταστήσει απαραίτητη την ύπαρξη ενός ενιαίου σώματος για αναφορά, δεδομένου ότι ένας κατακερματισμός θα μπορούσε να είναι επιβλαβής για την ίδια την κίνηση.

Ως εκ τούτου, η Super League από την πλευρά της θα προσπαθήσει να επιδείξει το μονοπώλιο της UEFA και θα επικεντρωθεί στο γεγονός ότι αυτό εμποδίζει τον ελεύθερο ανταγωνισμό εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η UEFA, από την άλλη, θα υποστηρίξει ότι αν κάποιος θέλει να δημιουργήσει εναλλακτικές διοργανώσεις θα είναι ελεύθερος να το κάνει, χωρίς όμως να έχει την ευκαιρία να λάβει μέρος στις δικές της διοργανώσεις.

Η δίκη ξεκίνησε σήμερα και τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο θα μπορούσε να υπάρξει η γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, Αθανάσιου Ράντου.

Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί μέχρι το τέλος του έτους ή στις αρχές του 2023 και θα γίνει νόμος για όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις