Απορρίπτει η Αικ. Πελέκη-Βουλγαράκη τις αιτιάσεις μαρτύρων για το Βατοπέδιο

Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2008 22:14
A- A A+

Απάντησεις στις αιτιάσεις που έχουν διατυπωθεί εις βάρος της σχετικά με την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, σε καταθέσεις μαρτύρων ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής, δίνει η συμβολαιογράφος Αικατερίνη Πελέκη-Βουλγαράκη.

Στη δήλωσή της αναφέρει πως καμία από τις εκτάσεις δεν ήταν δάσος και πως ο νόμος δεν απαγορεύει την μεταβίβαση αρχαιολογικού χώρου, παρά μόνον κτίσματος που βρίσκεται μέσα σε αρχαιολογικό χώρο. Επίσης, σημειώνει πως οι εκτιμήσεις του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών επισυνάφθηκαν στα συμβόλαια, αλλά η ίδια δεν είχε την υποχρέωση να τις ελέγξει, όπως και δεν είχε την υποχρέωση να ελέγξει τα τοπογραφικά και να χαρακτηρίσει, ή να αποχαρακτηρίσει αρχαιολογικούς χώρους ή εκτάσεις δάσους.

Η κ. Πελέκη-Βουλγαράκη μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Οι εκτιμήσεις του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών, περιελήφθησαν σε όλα τα συμβόλαια».

«Την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη των τοπογραφικών, έχουν οι συμβαλλόμενοι και οι συντάξαντες μηχανικοί και μόνον».

«Δεν γνωρίζω, ούτε όφειλα να γνωρίζω τα στοιχεία, τοπογραφικά κλπ., που ετέθησαν υπ’ όψιν των εκτιμητών (?) Ο νόμος δεν προβλέπει να τεθούν υπ’ όψιν μου. Στα συμβόλαιά μου, επισυνάπτονται πρόσφατα, ειδικώς συνταγέντα, λεπτομερέστατα τοπογραφικά, όπως ο νόμος επιβάλει, τα οποία μου προσεκόμισαν οι συμβαλλόμενοι, οι οποίοι τα υπέγραψαν ενώπιόν μου και μου δήλωσαν ότι είναι ακριβή».

«Είναι παντελώς ψευδές το ότι χαρακτήρισα με τα συμβόλαιά μου εκτάσεις ως μη δασικές, μη αρχαιολογικές. Ουδείς χαρακτηρισμός γίνεται δια των συμβολαίων»

«Απολύτως ψευδής είναι και η κατηγορία πως συνέταξα, δήθεν, παρά τον νόμο, συμβόλαια με τα οποία αντηλλάγησαν εκτάσεις χαρακτηρισμένες ως αρχαιολογικοί χώροι. Πρωτίστως δεν απαγορεύεται η μεταβίβαση εκτάσεων που ευρίσκονται εντός αρχαιολογικού χώρου, ούτε απαιτείται για την μεταβίβασή τους άδεια οιασδήποτε υπηρεσίας»

«Στο συμβόλαιο της Ουρανούπολης, καίτοι δεν υπήρχε κτίσμα εντός της ανταλλασσομένης εκτάσεως (σ.σ. περίπτωση για την οποία ο συμβολαιογράφος υποχρεούται να λαμβάνει δήλωση των συμβαλλομένων, ότι κτίσμα δεν έχει ανεγερθεί εντός αρχαιολογικού χώρου) οι συμβαλλόμενοι μου δήλωσαν ότι η ανταλλασσόμενη έκταση δεν είναι εντός αρχαιολογικού χώρου. Η δήλωσή τους δε, αυτή, περιελήφθη κατά το νόμο στο συμβόλαιο ανταλλαγής».

«Στο τοπογραφικό που προσαρτάται στο συμβόλαιο της Ουρανούπολης, σαφώς εμφαίνονται τα δύο υφιστάμενα κηρυγμένα ιστορικά μνημεία, τα οποία και δεν περιλαμβάνονται στο ανταλλασσόμενο ακίνητο».

«Για την Ουρανούπολη, με την υπουργική απόφαση 5980/1965, έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία, όλα τα Βυζαντινά και Μεταβυζαντινά κτίσματα και ο άμεσος περιβάλλον αυτά χώρος της Χερσονήσου του ¶θω, από τη διώρυγα του Ξέρξη μέχρι τα ακρωτήρια Πίννες και Ακροθώο. (?) Οι διάφοροι εγκαλούντες με για τη σύνταξη των συμβολαίων, αποσιωπούν σκοπίμως το γεγονός, ότι από το 1965 μέχρι σήμερα έχουν γίνει χιλιάδες συμβόλαια και έχουν κτιστεί εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες κτίσματα στην περιοχή νοτίως της Διώρυγος του Ξέρξου , χωρίς ποτέ να ληφθεί οιαδήποτε άδεια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και ορθώς, δεδομένου ότι δεν είναι αρχαιολογικός χώρος»

«Ουδεμία έκταση από αυτές που απετέλεσαν αντικείμενο ανταλλαγής έχει χαρακτηρισθεί ως δάσος. Ο χαρακτηρισμός των εκτάσεων γίνεται από τις αρμόδιες εκάστοτε υπηρεσίες και όχι από τους συμβαλλόμενους ή τον Συμβολαιογράφο...»

«Εξ όσων προκύπτει από τα πιστοποιητικά και τις βεβαιώσεις που οι συμβαλλόμενοι μου προσεκόμισαν, στην Ουρανούπολη η μεταβιβασθείσα έκταση φέρεται ως δασική έκταση, υπαγομένη στην αγροτική νομοθεσία. Στο Γραμματικό κατά τους τίτλους περιγράφεται ως «κοινή βοσκή». Αμφότερες οι εκτάσεις αυτές, περιήλθαν στο Δημόσιο εν συνεχεία απαλλοτριώσεων το 1934 και 1932 αντίστοιχα για αποκατάσταση ακτημόνων καλλιεργητών. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με το νόμο υπάγονται στις διατάξεις της εποικιστικής και αγροτικής νομοθεσίας και διοικούνται από τη Διεύθυνση Πολιτικής Γης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και όχι από τη Διεύθυνση Δασών».

«Με αιτιώνται πως χαρακτήρισα δήθεν ως άρτιες και οικοδομήσιμες, δασικές ή αρχαιολογικές εκτάσεις. Η δήλωση του μηχανικού κατά τον Ν. 651/77α ως προς την αρτιότητα, αφορά το ελάχιστο εμβαδόν της εκτάσεως, ως προς την οικοδομησιμότητα αφορά την υπαγωγή του ακινήτου στις κείμενες πολεοδομικές διατάξεις».

«Ποτέ κανείς συμβολαιογράφος δεν μπορεί και δεν δικαιούται να ελέγξει τις αξίες που του δηλώνουν οι συμβαλλόμενοι, ούτε τη σχέση τους με τις αντικειμενικές αξίες. Όλοι γνωρίζουν ότι καθημερινώς συντάσσονται συμβόλαια σε τιμές πολλαπλάσιες ή υποπολλαπλάσιες της αντικειμενικής αξίας, χωρίς ουδείς συμβολαιογράφος να μπορεί να επέμβει σε αυτές».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή