Νικαράγουα: Απέρριψε η αντιπολίτευση τα αποτελέσματα των εκλογών

Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2008 08:50
UPD:13:55
A- A A+

Η αντιπολίτευση στη Νικαράγουα απέρριψε χθες Τρίτη τα επίσημα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή και καταγράφουν ευρεία νίκη της κυβερνώσας παράταξης, των Σαντινίστας του Προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα· ενώ νέα επεισόδια βίας σημειώθηκαν ανάμεσα σε υποστηρικτές της κυβέρνησης και των αντικυβερνητικών παρατάξεων.

Το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο των Σαντινίστας (FLNS) κέρδισε στους 91 από τους συνολικά 146 δήμους, περιλαμβανομένης και της πρωτεύουσας, σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση επί του 86% των ψήφων. Η διαδικασία χαρακτηρίστηκε ομαλή από παρατηρητές αλλά με "εξαιρέσεις", ενώ σημειώθηκαν επεισόδια βίας και καταγγελίες νοθείας.

«Συμφωνήσαμε να μην αποδεχθούμε τα εκλογικά αποτελέσματα λόγω της πλειάδας ανωμαλιών και παρατυπιών», δήλωσε ο Λεονέλ Τεγιέρ, εκπρόσωπος του Φιλελεύθερου Συνταγματικού Κόμματος της συντηρητικής αντιπολίτευσης. Πρόσθεσε ότι η αντιπολίτευση ζητά ανακαταμέτρηση παρουσία τοπικών και διεθνών παρατηρητών.

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS) Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα εξέφρασε χθες Τρίτη «ανησυχία για τις ταραχές στη Νικαράγουα» μετά τις εκλογές.

Νέα επεισόδια σημειώθηκαν στη Μανάγουα την Τρίτη. Δεν είναι σαφές εάν υπήρξαν τραυματισμοί. Την Δευτέρα, πολλοί άνθρωποι τραυματίσθηκαν και, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, ένας άνθρωπος βρήκε το θάνατο στα επεισόδια μεταξύ υποστηρικτών της κυβέρνησης και της αντικυβερνητικής συμμαχίας.

Η ΜΚΟ Ηθική και Διαφάνεια ανέφερε ότι κατέγραψε παρατυπίες στο 32% των εκλογικών τμημάτων όπου είχε αποστείλει παρατηρητές. Η οργάνωση ήταν ανάμεσα στους αρκετούς επίδοξους παρατηρητές που η κυβέρνηση αρνήθηκε να διαπιστεύσει.

Οι εκλογές, στις οποίες είχαν δικαίωμα ψήφου περίπου 4 εκατ. πολίτες της Νικαράγουας, αναβλήθηκαν σε επτά από τους 153 δήμους λόγω των ζημιών από τον κυκλώνα Φέλιξ, ο οποίος έπληξε τη χώρα το 2007.

Η κυβέρνηση του πρώην αντάρτη Ορτέγα δεχόταν επικρίσεις αρκετό καιρό πριν τις δημοτικές εκλογές από την αντιπολίτευση, που κατήγγειλε τον αποκλεισμό δύο κομμάτων από την υποβολή υποψηφιοτήτων στο αυτοδιοικητικό επίπεδο και για «εφόδους της αστυνομίας» εναντίον ΜΚΟ. Ο Ορτέγα είχε κάνει λόγο περί σχεδίου αποσταθεροποίησης της κυβέρνησής του.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αντιτίθεται σθεναρά στον πρόεδρο της Νικαράγουας, που θεωρεί μέρος της συμμαχίας που έχει διαμορφωθεί στη Λατινική Αμερική και τάσσεται εναντίον της Ουάσινγκτον.

Ο Ορτέγα διανύει την δεύτερή του θητεία. Στην διάρκεια της πρώτης, την περίοδο 1985-1990, βρισκόταν αντιμέτωπος με τους ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς Κόντρας που χρηματοδοτούνταν κι εξοπλίζονταν από τις ΗΠΑ. Παρότι αρχικά μετά τη νέα εκλογή Ορτέγα Ουάσινγκτον και Μανάγουα φάνηκαν να επιδιώκουν υπέρβαση των συγκρούσεων του παρελθόντος, οι διμερείς σχέσεις επιδεινώνονται διαρκώς τους τελευταίους μήνες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή