ΟΗΕ: Ευθύνη και στην Ουκρανία για ρωσική επίθεση σε γηροκομείο

Σάββατο, 09 Ιουλίου 2022 19:41
REUTERS/ALEXANDER ERMOCHENKO
A- A A+

Έκθεση του ΟΗΕ επικρίνει τα ουκρανικά στρατεύματα ως εν μέρει υπεύθυνα για την επίθεση Ρώσων στρατιωτών  σε οίκο ευγηρίας στην περιοχή Λουχάνσκ στις αρχές Μαρτίου.

«Λίγες ημέρες πριν από την επίθεση, Ουκρανοί στρατιώτες είχαν πάρει θέσεις στο κτίριο στη Στάρα Κρασνιάνκα κοντά στο Σιεβεροντόνετσκ, καθιστώντας το ουσιαστικά στόχο επιθέσεων» ανέφερε σε έκθεσή της η Υπηρεσία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Στις 11 Μαρτίου, φιλορώσοι αντάρτες είχαν ανοίξει πυρ με βαρέα όπλα στις εγκαταστάσεις του γηροκομείου, όπου είχαν εγκλωβιστεί επί μέρες 71 ένοικοι και 15 υπάλληλοι,χωρίς ρεύμα και νερό.

Σύμφωνα με την έκθεση, λίγοι ένοικοι και υπάλληλοι κατάφεραν να διαφύγουν σε ένα δάσος πριν βρουν τελικά βοήθεια πέντε χιλιόμετρα μακριά. Τουλάχιστον 22  ένοικοι του γηροκομείου επέζησαν, ο ακριβής αριθμός των θανάτων δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη, αναφέρει η έκθεση  που  βασίζεται σε μαρτυρίες επιζώντων υπαλλήλων και πληροφορίες συγγενών των ενοίκων.

Η τεκμηρίωση της υπόθεσης δεν είναι ακόμη πλήρης, δήλωσε υπάλληλος του ΟΗΕ. Η περιφερειακή διοίκηση του Λουχάνσκ δεν σχολίασε την έκθεση του ΟΗΕ. Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων AP ότι ελέγχει εάν ουκρανοί στρατιώτες βρίσκονταν στο γηροκομείο

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή