Κόσοβο: Την επιστροφή των εκτοπισθέντων ζήτησε ο Χασίμ Θάτσι

Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2008 11:09
A- A A+

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, κ. Χασίμ Θάτσι, κάλεσε όλους τους εκτοπισμένους και ιδιαίτερα αυτούς από «τη σερβική κοινότητα», να επιστρέψουν στο Κόσοβο, επισημαίνοντας ότι οι Αλβανοί είναι έτοιμοι να ξεπεράσουν τα «εμπόδια του παρελθόντος» και να «σεβαστούν τα δικαιώματα όλων».

«Το παρελθόν μας είναι πικρό, αλλά θα πρέπει να κοιτάξουμε προς το μέλλον. Ο λαός μας είναι έτοιμος να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια του παρελθόντος, βασιζόμενος στο σχέδιο Αχτισάαρι», τόνισε ο κ. Θάτσι, μιλώντας σε εκδήλωση για την υπογραφή ενός σχεδίου επιστροφής και ενσωμάτωσης των εκτοπισμένων, στο Κόσοβο Πόλιε.

«Θα ήθελα να εκμεταλλευτώ αυτή την ευκαιρία και να καλέσω όλους τους εκτοπισμένους και ιδιαίτερα τη σερβική κοινότητα να επιστρέψουν στο Κόσοβο και να τους παράσχουμε ένα ασφαλές μέλλον, σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα», τόνισε ο κ. Θάτσι.

Στο πλαίσιο αυτό, επτά εκατομύρια ευρώ θα επενδυθούν για την κατασκευή σπιτιών για 180 οικογένειες εκτοπισμένων σε τέσσερις περιοχές του Κοσόβου - στο Κόσοβο Πόλιε, το Γκνίλιανε, το Πετς και το Ιστόκ.

Ο επικεφαλής του γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Πρίστινα, κ. Κιαρτάν Μπιορνσόν, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επενδύσει 30 εκ. ευρώ στο Κόσοβο από το 2003 και θα επενδύσει άλλα 3,3 εκ. σε αυτό το πρόγραμμα, το οποίο αποτελεί πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Κοσόβου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή