Ο «Μίτος» του Δημοσίου

Σάββατο, 09 Ιουλίου 2022 07:00
Shutterstock
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη,
 [email protected]

Το Δημόσιο καταγράφει και χαρτογραφεί τον εαυτό του σε μια πλατφόρμα, το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών, με στόχο ο πολίτης να πληροφορείται τι ακριβώς απαιτείται προκειμένου να εξυπηρετηθεί για καθετί που χρειάζεται. Το Μητρώο είναι διαθέσιμο στο site mitos.gov.gr (πιλοτική λειτουργία) με τις πρώτες 1.501 διαδικασίες, 57 προς δημοσίευση, 585 προς έγκριση και 2.326 προς επεξεργασία. Οι πολίτες θα ενημερώνονται σχετικά με τις ισχύουσες διοικητικές διαδικασίες, τις αρμόδιες υπηρεσίες, την ισχύουσα νομοθεσία και τον χρόνο διεκπεραίωσης των διαδικασιών.

ΤΟ «Μίτος», όπως ονομάστηκε το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών, σημαντική μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση, παρουσίασε χθες ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. Όπως είπε χαρακτηριστικά, για την ονομασία του προηγήθηκε μια ενδιαφέρουσα εσωτερική συζήτηση.

«Είχε να κάνει με το ζήτημα ότι, εάν το πούμε "Μίτος", είναι σαν να δεχόμαστε το ότι το Δημόσιο είναι λαβύρινθος. Το δεχόμαστε, είναι λαβύρινθος» παραδέχτηκε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Ο στόχος είναι διπλός. Να έχουμε ένα νήμα, έναν μίτο, για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε αυτόν τον λαβύρινθο και να τον μετρήσουμε. Παράλληλα, ενεργοποιείται η διαδικασία του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών, ώστε ό,τι μετράμε ταυτόχρονα να το μειώνουμε».

Το μητρώο αναπτύσσεται από την ΕΔΥΤΕ ΑΕ - GRNET, φορέα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το «Μίτος» θα προσφέρει λειτουργικότητες στον πολίτη και στον δημόσιο υπάλληλο συγχρόνως. Ενδεικτικά αναφέρονται:

Η λήψη ενημερώσεων ανά διαδικασία, εφόσον ένας πολίτης επιθυμεί να ενημερώνεται πότε μια διαδικασία τροποποιείται.  Η ανατροφοδότηση ανά διαδικασία, εφόσον ένας πολίτης θέλει να υποβάλει κάποιο παράπονο ή καταγγελία για τη διαδικασία.  Η λειτουργία μητρώου δικαιολογητικών και μητρώου σημείων εξυπηρέτησης.  Το ταμπλό παρακολούθησης (dashboards) για τις δημόσιες υπηρεσίες και διαλειτουργικότητα με άλλες πλατφόρμες όπως e-paravolo, πύλη EU-GO για τις διασυνοριακές υπηρεσίες, νέο back office των ΚΕΠ. [

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή