Τμήμα Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας δημιούργησε το ΕΚΠΑ

Παρασκευή, 08 Ιουλίου 2022 09:14
UPD:09:14
A- A A+

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών δημιούργησε το Τμήμα Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας (ΤΨΒ), ως παρέμβαση στο πλαίσιο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, γνωστής ως Industry 4.0. Η 4η βιομηχανική επανάσταση αποσκοπεί στη συνύπαρξη και διάδραση ανθρώπου και μηχανής, σε έναν ενοποιούμενο φυσικό, ψηφιακό και βιολογικό κόσμο με δυσδιάκριτα όρια. Στόχος του Τμήματος είναι να γίνει σημείο αναφοράς στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την 4η βιομηχανική επανάσταση, με άξονες τη συνεργασία ανθρώπου και μηχανής με ευφυείς τεχνολογίες και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της βιομηχανίας. Το Τμήμα προσφέρει ένα στιβαρό υπόβαθρο εκπαίδευσης σε τεχνολογίες που αφορούν:

  1. Την ευρύτερη περιοχή της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών με έμφαση στη διαχείριση και ανάλυση δεδομένων (μεγάλα δεδομένα, (βιομηχανικό) Διαδίκτυο των πραγμάτων)
  2. Στους αυτοματισμούς (ρομποτική, αυτόματος έλεγχος, κυβερνοφυσικά συστήματα, τρισδιάστατη εκτύπωση, drones),
  3. Στη διασύνδεση πληροφοριακών συστημάτων (ευρυζωνικά δίκτυα, υπολογιστική νέφους)
  4. Στην έξυπνη διασύνδεση ανθρώπων και κυβερνοφυσικών συστημάτων
  5. Στην τεχνοοικονομική ανάλυση σε συνδυασμό με μεθόδους και πληροφοριακά συστήματα διοίκησης, λήψης και υποστήριξης αποφάσεων, εστιάζοντας στη σύγχρονη, ψηφιακή βιομηχανία και στη διοίκησή της.

Προτεινόμενα για εσάς