Θεσμική υπευθυνότητα

Παρασκευή, 08 Ιουλίου 2022 07:00
UPD:07:34
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Πλάτωνα Τσούλου
[email protected]

Έκλεισε ένας ακόμη κύκλος πολιτικολογίας με θέμα τις πρόωρες εκλογές. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής (προχθές) και επανέλαβε στο πλαίσιο δημόσιων τοποθετήσεών του (χθες) την απόφασή του η κυβέρνηση να ολοκληρώσει στο… ακέραιο τον τετραετή της κύκλο, ρισκάροντας πολιτικά έναν κατά κυριολεξία δύσκολο χειμώνα, λόγω του ενεργειακού αδιεξόδου στο οποίο οδηγείται η Ευρώπη και του πληθωρισμού, το ύψος του οποίου ξεπερνά κάθε λογική. Η θέση αυτή του πρωθυπουργού προφανώς και θεσμικά είναι απολύτως υπεύθυνη.

Για τον λαό προτεραιότητα έχει η κυβερνητική σταθερότητα, ηρεμία και νηφαλιότητα και ένας πολιτικός προγραμματισμός με αρχή, μέση και τέλος.

Η πρόσφατη ιστορία έδειξε ότι όταν «βιάζεται» ο πολιτικός χρόνος, όταν η ροή προκαθορισμένων γεγονότων ανατρέπεται για καθαρά κομματικούς λόγους, η χώρα οδηγείται σε περιπέτειες που κοστίζουν… ακριβά - πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά.

Βαρύ είναι και το κόστος της επαναλαμβανόμενης πρόκλησης προεκλογικού κλίματος δίχως… λόγο και αιτία. Θυμίζουμε ότι ουκ
ολίγες φορές το θέμα των πρόωρων εκλογών «σηκώθηκε» στην επικαιρότητα αναιτίως, συντηρήθηκε για μέρες ή και εβδομάδες και εν συνεχεία απλά… ξεφούσκωσε.

Καλό το πολιτικό παιχνίδι, καλύτερη όμως η άσκηση πολιτικής και από την κυβέρνηση και από την αντιπολίτευση.

Οι μήνες που ακολουθούν χαρακτηρίζονται κρίσιμοι. Η πανδημία… παραμονεύει, ο πληθωρισμός… κατατρώει τα εισοδήματα, το φυσικό αέριο βρίσκεται ήδη σε έλλειψη και το τελευταίο που θα χρειαστούμε είναι ένας νέος κύκλος προεκλογολογίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή