ΣΥΡΙΖΑ: Συζήτηση της Ευρωομάδας με «πυρά» για την παρουσία Μητσοτάκη στο Στρασβούργο

Πέμπτη, 07 Ιουλίου 2022 13:13
UPD:13:15
A- A A+

Η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ διοργάνωσε την Τετάρτη 6 Ιουλίου συζήτηση σε απευθείας μετάδοση από το στούντιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο μετά και την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.  

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε απευθείας μετάδοση μέσω Facebook με την παρουσία του Δημήτρη Παπαδημούλη, του Κώστα Αρβανίτη και του Πέτρου Κόκκαλη.

Αρχικά, o Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου είπε χαρακτηριστικά ότι «Η ομιλία του Μητσοτάκη την Τρίτη στην Ολομέλεια του Ε/Κ ήταν ένα πολιτικό και επικοινωνιακό Βατερλό, συμπληρώνοντας και πως: «Τον Μητσοτάκη τον ‘έτσουξε’ παραπάνω απ’ όλα η αυστηρή κριτική του Renew (Φιλελεύθεροι) για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα.»

Για το ίδιο θέμα ο λόγος δόθηκε στη συνέχεια στον Κώστα Αρβανίτη, ο οποίος τόνισε: «Είχε μια ευκαιρία να διεκδικήσει κρίσιμα πράγματα για τη χώρα ο Μητσοτακης αλλά επέδειξε τυχοδιωκτισμό. Έπαιξε το ρόλο του κομματάρχη κι όχι του Ευρωπαίου ηγέτη», χαρακτήρισε την παρέμβαση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη ως ‘αόρατη’ ενώ αναρωτήθηκε: «Είναι δυνατόν να έρχεσαι από την Αθήνα στο Στρασβούργο και να έχεις φωτοτυπίες την Αυγή και τη Δημοκρατία;»

Τέλος, πάνω σε αυτό το ζήτημα, ο Πέτρος Κόκκαλης σημείωσε πως: «Η παρουσία του Μητσοτάκη ήταν ατυχής και αποτυχημένη. Η εικόνα της χώρας μας έχει πληγεί με μια σειρά ενεργειών της κυβέρνησής του, όσον αφορά το Κράτος-Δικαίου, την ελευθερία του Τύπου και την ενέργεια.» 

Η συζήτηση στη συνέχεια πέρασε στο πολύ σοβαρό ζήτημα της ταξινομίας. Ο Π. Κόκκαλης υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως: «Ο παρ' ολίγον πράσινος Κ. Μητσοτάκης είπε χθες ότι η σημερινή ψηφοφορία για την ταξονομία θα έχει "ενδιαφέρον". Σήμερα σύσσωμη η ΝΔ αποφάσισε ότι οι επενδύσεις σε ορυκτό αέριο και πυρηνική ενέργεια συμβάλουν αποφασιστικά στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.» Είπε μάλιστα πως: «Εξαιτίας των λαθών της, η ΕΕ παραμένει εξαρτημένη από τη Ρωσία όσον αφορά την ενέργεια και η Ρωσία ξεκάθαρα την εργαλειοποιεί.»

Για το ίδιο ζήτημα ο Δ. Παπαδημούλης πρόσθεσε πως: «Το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε να βαφτίσει το κρέας-ψάρι με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να πάει πίσω η Πράσινη Μετάβαση». Επίσης, ο Κ. Αρβανίτης δήλωσε σχετικά ότι: «Πρέπει να τελειώσει ο πόλεμος. Έχουμε μια εισβολή, αλλά δεν συζητάμε καθόλου το να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.»

Το τελευταίο κομμάτι της εκδήλωσης αφιερώθηκε στο πολύ πιθανό ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, όπου και ο κος Αρβανίτης τόνισε ότι: «Είμαστε ήδη σε προεκλογική περίοδο. Το πότε θα γίνουν οι εκλογές εξαρτάται από τους χορηγούς του κυρίως... Πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρξει προοδευτική διακυβέρνηση από την 1η Κυριακή.»

Ο κος Κόκκαλης από την πλευρά του υπερθεμάτισε, λέγοντας: «Η ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ είναι να υπερασπιστεί την απλή αναλογική και να υπάρξει κυβέρνηση στην Ελλάδα, όπως γίνεται και σε πολλά προηγμένα κράτη στα οποία θέλουμε να μοιάσουμε».

Την κουβέντα έκλεισε ο κος Παπαδημούλης, σημειώνοντας εν όψει των πιθανών εκλογών του φθινοπώρου πως: «Πρώτη προτεραιότητα για το κόμμα μας είναι να παρουσιάσουμε ένα συγκεκριμένο, κοστολογημένο προοδευτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης τετραετίας χωρίς πολλά ‘θα’. Σε αντίθεση με το 2015, ο κόσμος δεν περιμένει από τον ΣΥΡΙΖΑ τώρα τον ουρανό με τ’άστρα, αλλά να βάλουμε ένα φρένο σε μια κατάσταση που εξελίσσεται σε κόλαση.»  

Τη συζήτηση συντόνισε και παρουσίασε η Γιάννα Παπαδάκου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή