Η «Αγγλόσφαιρα» και ο Μπόρις Τζόνσον

Πέμπτη, 07 Ιουλίου 2022 08:59
UPD:09:00
REUTERS/Phil Noble
A- A A+

Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected]

Στο τέλος της φαίνεται να πλησιάζει η καριέρα του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον. Η εικόνα φαίνεται πλέον ξεκάθαρη μετά τις παραιτήσεις κάπου 40 υπουργών, βουλευτών και ανωτάτων στελεχών του Συντηρητικού κόμματος. Το πολιτικό τέλος του Τζόνσον αναμένεται να επισπεύσουν οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν την κατάρρευση του Συντηρητικού κόμματος.

Πίσω από την απόφαση απομάκρυνσης του Τζόνσον, κρύβεται μια σειρά από σκάνδαλα που με τον καιρό έχουν διαβρώσει την εμπιστοσύνη της χώρας στον πρωθυπουργό και στο κόμμα του.Αλλά και η άσχημη κατάσταση της βρετανικής οικονομίας.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Τζόνσον δεν φαίνεται να έχει καμία πρόθεση να παραιτηθεί, σύμφωνα με όσα διαρρέει η Ντάουνινγκ Στριτ. Θα μπορούσε να ξεσπάσει λοιπόν, θεσμική σύγκρουση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Τζόνσον είναι ακόμη και πρόθυμος να προκηρύξει νέες εκλογές, μετατρέποντάς τες ουσιαστικά σε δημοψήφισμα υπέρ ή εναντίον του. Εκλογές από τις οποίες το συντηρητικό κόμμα θα έβγαινε ηττημένο.

Τραυματισμένη φαίνεται να βγαίνει όμως και η Βρετανία που προσπαθεί να αναδειχτεί σε κυρίαρχη δύναμη στον κόσμο, όπως φαίνεται από τον ρόλο που παίζει στον πόλεμο της Ουκρανίας. Υποδαυλίζοντας συνεχώς τη σύγκρουση και αρνούμενη κάθε λογική διαπραγμάτευσης για την εξεύρεση μιας διεξόδου.

Αυτή τη λογική προέταξε ο Τζόνσον στην τελευταία σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ,προβάλλοντας τη δύναμη της Αγγλόσφαιρας σε μια αντιρωσική και αντικινεζική κατεύθυνση. Αποτρέποντας κάθε σκέψη για συμβιβασμό με τη Ρωσία, αλλά με κύριο στόχο να την ταπεινώσουν.

Η σύνοδος έκανε τη Γηραιά ήπειρο ακόμα πιο εξαρτημένη από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία, ειδικά σε σχέση με το φυσικό αέριο.

Αυτό σημαίνει - με άλλα λόγια - ότι η ελπίδα για πολιτική και στρατιωτική αυτονομία της Ευρώπης, όπως υποδεικνύει ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, είναι πλέον όλο και πιο απομακρυσμένη. Και  η Ευρώπη δείχνει να υποτάσσεται πλήρως στις επιταγές της Αγγλόσφαιρας.

Από γεωπολιτική άποψη, αυτό σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ αναγκάζει την Ευρώπη να στρέψει την προσοχή της σε περιοχές πιθανών συγκρούσεων πολύ μακριά από τα δικά της συμφέροντα, όπως αυτη του Ινδο-Ειρηνικού. Αντίθετα, η Ευρώπη έχει κάθε συμφέρον να διαφυλάξει τα δικά της συμφέροντα όσον αφορά τη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ, δηλαδή τη Μεσόγειο. Αλλά και εκεί δυστυχώς, αφήνουν τον Ερντογάν να κάνει ότι θέλει. Να πυροδοτεί συγκρούσεις στη Συρία και τη Λιβύη και να παραβιάζει τα νόμιμα δικαιώματα χωρών μελών της ΕΕ. Με την σύμφωνη γνώμη και του Μπόρις Τζόνσον και του Λονδίνου. Ενδεχόμενη αποχώρηση του Mr Brexit, Μπόρις Τζόνσον από την Ντάουνινγκ Στέητ μπορεί να γίνει δεκτή με κάποια ανακούφιση από την υπόλοιπη Ευρώπη. Να δούμε όμως αν μαζί του θα φύγει και η λογική της Αγγλόσφαιρας απέναντι στην Ευρώπη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή