Από την έντυπη έκδοση
Του Μωυσή Λίτση
[email protected]
Δεν είναι μόνο το ράλι στα τρόφιμα και την ενέργεια και βέβαια η καταστροφή των υποδομών στην Ουκρανία, οι νεκροί και οι τραυματίες, στις επιπτώσεις του συνεχιζόμενου πολέμου. Δυστυχώς τόσο η επιτιθέμενη Ρωσία όσο και η αμυνόμενη Ουκρανία χρησιμοποιούν τον πόλεμο και την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να περιορίσουν ακόμη περισσότερο τα δικαιώματα των εργαζομένων. Προχθές η ρωσική Βουλή (Δούμα) ενέκρινε σε πρώτη ανάγνωση δύο νομοσχέδια, με τα οποία επιβάλλονται «ειδικά οικονομικά μέτρα» κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων, απαιτώντας από τις επιχειρήσεις να τροφοδοτούν με αγαθά και υπηρεσίες τον ρωσικό στρατό.
Το δεύτερο σχέδιο νόμου, που επίσης υιοθετήθηκε στην πρώτη του ανάγνωση, τροποποιεί τον εργασιακό κώδικα, ώστε να παρέχεται στην κυβέρνηση το δικαίωμα να ρυθμίζει το ωράριο των εργαζομένων και να καθορίζει τα ρεπό σε συγκεκριμένες εταιρείες. Αυτό πιθανόν να σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα μπορεί να υποχρεώνει τους υπαλλήλους σε επιχειρήσεις που παρέχουν αγαθά στον στρατό να εργάζονται νυχτερινές ώρες, Σαββατοκύριακα και αργίες και χωρίς να λαμβάνουν την ετήσια άδειά τους.
Τον μάρτιο το ουκρανικό Κοινοβούλιο ψήφισε νομοθεσία εν καιρώ πολέμου που περιορίζει αυστηρά το δικαίωμα τα συνδικάτα να εκπροσωπούν τα μέλη τους και καθιερώνει «την αναστολή εργασίας»: οι εργαζόμενοι δεν θα απολύονται, αλλά η εργασία τους και ο μισθός τους θα αναστέλλεται. Παρέχεται επίσης το δικαίωμα στους εργοδότες να απεμπολούν μονομερώς τις συλλογικές συμβάσεις.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της «αποσοβιετοποίησης» και «φιλελευθεροποίησης» της οικονομίας, έχει κατατεθεί νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει για επιχειρήσεις που απασχολούν έως 250 εργαζόμενους να εξαιρούνται της ισχύουσας εργατικής νομοθεσίας και να καλύπτονται από ιδιωτικά συμφωνητικά. Πάνω από το 70% των επιχειρήσεων επηρεάζεται από τις αλλαγές αυτές. Πολλές οι «παράπλευρες απώλειες» αυτού του πολέμου.