Μεταναστευτικό: Ο Ντράγκι, δηλώνει στα «όριά του» και με την Ελλάδα και με την Τουρκία

Τρίτη, 05 Ιουλίου 2022 23:32
UPD:06/07/2022 01:46
via REUTERS/MURAT CETINMUHURDAR/PPO
A- A A+

Να υπονομεύσει την Ελλάδα ενώπιον του Ντράγκι για το μεταναστευτικό, επιχείρησε ο Τουρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ιταλό πρωθυπουργό, στην Άγκυρα.

Όπως ανέφερε ο Ερντογάν «η Ελλάδα άρχισε πλέον να αποτελεί κίνδυνο και για την Ιταλία. Εξαιτίας αυτών των επαναπροωθήσεων οι άνθρωποι που φεύγουν παράτυπα προσπαθούν να καταφύγουν προς την Ιταλία. Σε αυτές τις απωθήσεις, πού προσπαθούν τώρα να βρουν καταφύγιο όλοι αυτοί οι άνθρωποι, οι παράτυποι μετανάστες; Προσπαθούν να καταφύγουν στην Ιταλία.

Μαζεύουμε αυτούς τους ανθρώπους από τις θάλασσες, κάνοντας το καλύτερο δυνατό κατά τη διάρκεια αυτών των απωθήσεων. Προσπαθούμε να τους σώσουμε, περισυλλέγοντάς τους από τις θάλασσες. Όμως, το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και στην Ιταλία. Θα ήθελα να ακούσω και τις σκέψεις του κ. Ντράγκι σε αυτό το θέμα. Ορίστε κ. πρωθυπουργέ" τόνισε ο Ερντογάν.

Ντράγκι: "Δεν μπορούμε να είμαστε απεριόριστα ανοιχτοί"

Ο Ντράγκι δεν απέρριψε τους ισχυρισμούς του Τούρκου προέδρου, μάλιστα έδειξε και την δυσαρέσκειά του λέγοντας πως "η Ιταλία έχει φτάσει στα όριά της, με τους μετανάστες που έρχονται εξ ανατολών της, τόσο από Τουρκία όσο και από Ελλάδα. Αυτό που λέω είναι ότι το θέμα της μετανάστευσης πρέπει να διαχειρίζεται με τρόπο ανθρώπινο, δίκαιο και αποτελεσματικό. Αυτά τα άτομα τα βλέπουμε στις θάλασσές μας, έρχονται με πλοία. Η συμπεριφορά μας από αυτή την άποψη είναι εξαιρετική. Φυσικά, είμαστε μια πολύ ανοιχτή χώρα από αυτή την άποψη, αλλά υπάρχει κάτι που πρέπει να γίνει αντιληπτό. Δεν μπορούμε να είμαστε απεριόριστα ανοιχτοί. Κάποιες φορές, η κατάσταση στη χώρα υποδοχής γίνεται πλέον αφόρητη". 

Και πρόσθεσε: "Ο υπουργός Λα Μορτσέζε το έχει δηλώσει ενώπιον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το έχουμε εκφράσει παρουσία και του κ. Ερντογάν και σίγουρα θα το εκφράσουμε και όταν συναντηθούμε με την ΕλλάδαΑπό αυτή την άποψη, προσπαθήσαμε να είμαστε η χώρα με τις λιγότερες διακρίσεις, όσο το δυνατόν πιο ανοιχτή, αλλά έχουμε όρια και τώρα έχουμε φτάσει στα όρια".

 

Προσδοκίες για το πυραυλικό σύστημα SAMP/T

Όσον αφορά στις διμερείς ιταλο-τουρκικές σχέσεις οι δύο πλευρές υπέγραψαν εννέα συμφωνίες, μεταξύ των οποίων και μία συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της Άμυνας.  

Ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την επιθυμία του οι δύο χώρες να υπογράψουν σύντομα τη συμφωνά για το πυραυλικό σύστημα SAMP/T (Surface-to-Air Missile Platform/Terrain). Στο πρόγραμμα SAMP/T που έχει «παγώσει» και προσδοκά να ενεργοποιήσει η Τουρκία συμμετέχουν η Ιταλία και η Γαλλία. Πρόκειται για αντιαεροπορικό/αντιβαλλιστικό σύστημα που κατασκευάζεται από την εταιρεία Eurosam και περιλαμβάνει το ραντάρ έρευνας και εγκλωβισμού Arabel, το Κέντρο Ελέγχου Πυρός και τους τετραπλούς κάθετους εκτοξευτές πυραύλων Aster επί τροχοφόρων οχημάτων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή