Επίθεση στη ΝΔ, κριτική κατά ΠΑΣΟΚ από τον Κ. Σημίτη

Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2008 21:45
UPD:13/11/2008 01:04
A- A A+

Επίθεση στη ΝΔ για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική εξαπέλυσε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μιλώντας σε εκδήλωση του Ομίλου Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας (ΟΠΕΚ) με θέμα «η πορεία της οικονομίας στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο».

Παράλληλα, άφησε αιχμές και για τη στάση του ΠΑΣΟΚ, ενώ πρότεινε μια «οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ» που θα συνδυάζεται με μια «όλο και πιο έντονη πολιτική συνεργασία».

Πιο αναλυτικά, αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο κ. Σημίτης υποστήριξε πως «η κυβέρνηση εφάρμοσε μιαν οικονομική πολιτική που έχει ελαχιστοποιήσει τις δυνατότητές μας να αντιμετωπίσουμε την παγκόσμια κρίση» και διατύπωσε επικρίσεις για το σχέδιο των 28 δισ. ευρώ.

«Παρουσιάζει την πρωτοτυπία να επιβάλλεται σε όλες ανεξαίρετα τις τράπεζες, είτε ζήτησαν είτε δεν ζήτησαν την κρατική βοήθεια» ανέφερε και τόνισε πως για να αντιμετωπιστεί η κρίση «πρέπει εμείς οι ίδιοι να ξέρουμε τι ακριβώς συμβαίνει και να πάψουμε να αποσιωπούμε τα πολλά αρνητικά, ξαναβρίσκοντας το νήμα της σύγκλισης με τις ευρωπαϊκές οικονομίες».

Επ΄ αυτού, ο κ. Σημίτης επέκρινε κυβέρνηση και αντιπολίτευση στηλιτεύοντας τις «μεγαλόπνοες γενικότητες» ως έκφραση ενός «άκρατου λαϊκισμού» που, όπως σημείωσε, επανέφερε στο προσκήνιο «η Ν.Δ. και στον οποίο δεν τολμούν να αντιπαρατεθούν οι άλλες πολιτικές δυνάμεις».

Σε ό,τι αφορά την πρότασή του για μια οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ επισήμανε, μεταξύ άλλων, πως είναι απαραίτητη διότι «η εποπτεία σε μια αγορά δεν την προστατεύει από φαινόμενα που προκαλούνται σε μη εποπτευόμενες αγορές» και άρα «μόνο ένα όργανο που δεσμεύει όλους, μπορεί να διαπραγματευτεί την καθιέρωση ρυθμίσεων με διεθνή ισχύ».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή