Από την έντυπη έκδοση
Της Έφης Τριήρη
[email protected]
«Βουτηγμένος στα σκάνδαλα μέχρι τον λαιμό», που χρονολογούνται πολύ πριν αναλάβει την πρωθυπουργία της Βρετανίας. Η θητεία του Μπόρις Τζόνσον χαρακτηρίζεται από θορυβώδης έως επεισοδιακή, με τον ίδιο να αποδεικνύεται εφτάψυχος, καθώς κατάφερε να επιβιώσει από τη σειρά σκανδάλων Partygate, την πτώση στις δημοσκοπήσεις, τις εσωτερικές ανταρσίες και την πρόταση μομφής στο κοινοβούλιο. Όπως φαίνεται όμως ο «πολιτικός του επικήδειος» έχει γραφτεί...
Ο «ασκός του Αιόλου» άνοιξε χθες το βράδυ, μετά τη δημόσια συγγνώμη του για τον διορισμό του Κρις Πίντσερ σε κυβερνητικό πόστο, παρότι γνώριζε πως υπήρχαν καταγγελίες για ανάρμοστη συμπεριφορά και δη για λόγους σεξουαλικής παρενόχλησης. Ο υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ και ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ υπέβαλαν την παραίτησή τους, θέτοντας θέμα εμπιστοσύνης και συνείδησης, για να ακολουθήσει λίγο αργότερα ακόμη μία παραίτηση, του ενός εκ των αντιπροέδρων, του Μπιμ Αφολάμι.
Είχε προηγηθεί η απώλεια δύο εδρών στο κοινοβούλιο, στις αναπληρωματικές εκλογές που προκηρύχθηκαν επειδή δύο βουλευτές των Τόρις υποχρεώθηκαν να παραιτηθούν καθώς ενεπλάκησαν σε ξεχωριστά σεξουαλικά σκάνδαλα. Ο Πίντσερ αποτέλεσε όμως «τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι». Ο άνθρωπος που μέχρι πρότινος ήταν υπεύθυνος για την κομματική πειθαρχία, αυτός που θέτει κώδικες αξιών και κανόνων, κατηγορήθηκε για μέθη και θωπεία δύο ανδρών.
Και όλα αυτά την ώρα που ο βρετανικός λαός διέρχεται τη χειρότερη κρίση διαβίωσης στην ιστορία του, έχοντας «γονατίσει» από τις υψηλές τιμές τροφίμων και ενέργειας. Ο Τζόνσον είχε ζητήσει να ξεχαστούν τα σκάνδαλα με τα πάρτι για να πάει η χώρα «παρακάτω» και να ασχοληθεί με ουσιαστικά θέματα που προβληματίζουν αλλά και πονούν τους πολίτες. Αυτό το «παρακάτω» όμως φαίνεται ότι είναι κυριολεκτικό και δη τρομακτικό. Το χειρότερο δε ότι καλύπτεται από ένα πέπλο «ψευτοηθικής», που δείχνει τη φθορά όχι μόνο της πολιτικής αλλά και της ίδιας της κοινωνίας.