Ο Χριστόδουλος Μπότσιος, νομικός συμβούλος στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το Βατοπέδιο.
Ο κ. Μπότσιος είχε εισηγηθεί στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους τη δυνατότητα ανταλλαγής εκτάσεων του Δημοσίου με τη Μονή Βατοπεδίου (εισήγηση που έγινε δεκτή από το αρμόδιο Δ’ τμήμα του ΝΣΚ), ενώ αργότερα γνωμοδότησε δύο φορές (στην Διεύθυνση Πολιτικής Γης και στο Ε’ τμήμα του ΝΣΚ), ότι η έκταση των 8.600 στρεμμάτων της Ουρανούπολης που δόθηκε στην Μονή δεν είναι «δάσος», αλλά «εποικιστική δασική έκταση».
Η σχετική του γνωμοδότησή επισυνάπτεται στα συμβόλαια που συνέταξε η κ. Πελέκη-Βουλγαράκη. Για το συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Μπότσιος ανέφερε: «Το ότι συντάχθηκε συμβόλαιο από την κ. Βουλγαράκη με το δικό μου το χαρτί, το έμαθα από τις εφημερίδες. Δεν έπρεπε να το κάνει αυτό».
«Επ’ ουδενί λόγο θεωρώ ότι είναι άρτια και οικοδομήσιμη η έκταση» ανέφερε και πρόσθεσε πως «για να συνταχθούν τα συμβόλαια θα έπρεπε να περιλαμβάνουν και γνωμοδότηση της δασικής υπηρεσίας, περί της μη κηρύξεως της έκτασης ως αναδασωτέας. Το Δημόσιο μπορεί να ισχυριστεί πως είναι άκυρη η ανταλλαγή».
Ο κος Μπότσιος ανέφερε πως η γνωμοδότησή του για την επίμαχη έκταση, συνετάχθη επειδή υπήρχε αντιδικία ανάμεσα στη Δασική Υπηρεσία και στην Διεύθυνση Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για τον χαρακτηρισμό της έκτασης. Τη λύση εκλήθη, από την προϊσταμένη της δεύτερης υπηρεσίας, να την δώσει ο ίδιος: «Η περιοχή είχε χαρακτηριστεί «δάσος χθαμαλόν» το 1934 και παρέμενε δάσος για την Δασική Υπηρεσία. Σύμφωνα ωστόσο με το νόμο 3208/2003, αντίστοιχες εκτάσεις θεωρούνταν πλέον δασικές». Όπως ανέφερε, δεν πραγματοποίησε αυτοψία, καθώς η περιγραφή της έκτασης από τη Δασική Υπηρεσία ήταν «σαφής», αλλά τα συμπεράσματά της λανθασμένα.
«Η έκταση θα παραμείνει εσαεί δασική. Δεν μπορεί να εκχερσωθεί. Η Μονή πήρε μια άχρηστη έκταση» υποστήριξε. Αργότερα όμως συμφώνησε πως η έκταση έχει χαρακτηριστεί ταυτοχρόνως και «εποικιστική» από το 1934, καθώς «είναι από αγροτική απαλλοτρίωση και πλέον αυτές οι εκτάσεις περιέρχονται στο Δημόσιο και τις παραχωρεί σε κληρούχους».
Σε κάθε περίπτωση, «η γνωμοδότηση αυτή, γενομένη αποδεκτή από τον υπουργό, δεν δεσμεύει τον δασάρχη. Δικαίωμά του αύριο να πάει να ασκήσει την αρμοδιότητά του», είπε.
Ερωτηθείς εάν το Δημόσιο ωφελήθηκε από την αμοιβαία παραίτηση από την έκδοση δικαστικής απόφασης, απάντησε «θα μπορούσε να ωφεληθεί εφ’ όσον ακολουθούσε ένας διάλογος με τη Μονή στα πλαίσια της καλής πίστης» - ένας διάλογος που ωστόσο, όπως είπε, «δεν έγινε». Σε ερώτηση για τον κ. Πέτρο Δούκα απάντησε: «Ο υπουργός δεν εξετάζει απόλυτα νομικά, αλλά και ουσιαστικά. Θα μπορούσε να αρνηθεί τη γνωμοδότηση λόγω της μεγάλης έκτασης, της εκκρεμούς δίκης, για χίλια δυο πράγματα. Είναι ο προστάτης του θησαυροφυλακίου. Αν ήταν για νομικές κρίσεις, δεν ήταν ανάγκη να τοποθετηθεί».
Τέλος, ο κ. Μπότσιος ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε πως έχει επισκεφθεί τη Μονή Βατοπεδίου τέσσερις φορές. «Δεν έγινε κάτι το ιδιαίτερο και η επίσκεψή μου ήταν σε τελετές της Μονής. Έχω μάλιστα πάει με όλο το προσωπικό του γραφείου να δουν το ¶γιο Όρος. Πηγαίναμε στους όρθρους, στους εσπερινούς, τίποτα ιδιαίτερο. Την πρώτη φορά πήγα με τον γενικό γραμματέα, τον κο Αλυφακιώτη. Πολλά πρόσωπα ήταν κατά καιρούς. Θα ήταν και αγένεια και γαϊδουριά να έλεγα πως δεν έρχομαι».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ