Β. Κορέα: Απαγόρευση εισόδου επισκεπτών από την Κίνα

Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2008 07:25
A- A A+

Η Βόρεια Κορέα απαγορεύει την είσοδο επισκεπτών από τη γειτονική Κίνα, σύμφωνα με ταξιδιωτικούς πράκτορες, συμπεριλαμβανομένου και του νοητού κλεισίματος ενός από τα κύρια περάσματά της στα σύνορα στη Νταντόνγκ.

Χθες η Βόρεια Κορέα επιτέθηκε φραστικά κατά της Νότιας Κορέας και είπε ότι θα κλείσει τα επίγεια σύνορά της στο νότο από τον επόμενο μήνα, βάζοντας τέλος στις ελάχιστες συναλλαγές μεταξύ των δύο κρατών που διχοτομήθηκαν στον Ψυχρό Πόλεμο.

Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες στην Κίνα, που σταθερά στέλνουν λίγους τουρίστες στην απομονωμένη χώρα, είπαν ότι ακόμη γίνονται οργανωμένες επισκέψεις μέσω αεροπορικών ταξιδιών παρά σιδηροδρομικών.

«Τα σύνορα είναι κλειστά από τον Οκτώβριο. Εάν θέλει κάποιος να πάει στη Βόρεια Κορέα, πρέπει να πάει στην Σενγιάνγκ και από εκεί να πάει αεροπορικώς στη χώρα», δήλωσε ένας ταξιδιωτικός πράκτορας στην Νταντόνγκ.

Στέλεχος του σιδηροδρόμου στη Νταντόνγκ είπε ότι τα τρένα που μεταφέρουν εμπορεύματα περνούν ακόμη τα σύνορα στη Βόρεια Κορέα.

«Υπάρχουν τέσσερα τρένα την εβδομάδα που πηγαίνουν στη χώρα. Ένα μόλις έφυγε από εκεί, αλλά δεν γνωρίζω εάν μεταφέρει επιβάτες. Νομίζω ότι τα περισσότερα τρένα που κινούνται μεταφέρουν εμπορεύματα», συμπλήρωσε ο ίδιος μιλώντας από το τηλέφωνο στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Οι σχέσεις της Κίνας με τη Βόρεια Κορέα χαρακτηρίζονται τόσο στενές όσο οι «σχέσεις των χειλιών με τα δόντια», μετά τον κοινό τους πόλεμο κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Κορέας από το 1950 έως το 1953.

Η Κίνα παρέχει μεγάλη βοήθεια στη Βόρεια Κορέα, της οποίας η οικονομία συρρικνώθηκε δραστικά τα τελευταία χρόνια και αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα να θρέψει τον λαό της, αλλά οι διμερείς τους σχέσεις κλονίστηκαν τα δύο τελευταία χρόνια με τις πυρηνικές δοκιμές της Πιονγιάνγκ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή