Born in the USA

Τρίτη, 05 Ιουλίου 2022 07:00
UPD:07:49
REUTERS/MAX HERMAN
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Μωυσή Λίτση
[email protected]

Από ένα ακόμη περιστατικό βίας αμαυρώθηκε ο χθεσινός εορτασμός της 4ης Ιουλίου στις ΗΠΑ. Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 16 τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν σε νοσοκομεία, μετά τους πυροβολισμούς κατά τη διάρκεια της παρέλασης για την εθνική εορτή στο προάστιο Χάιλαντ Παρκ του Σικάγο.

Σύμφωνα με όσα μετέδιδαν τα διεθνή ΜΜΕ, μέχρι αργά χθες το βράδυ (ώρα Ελλάδας) ο δράστης δεν είχε ακόμη εντοπιστεί και συνεχίζονταν οι έρευνες για τη σύλληψή του.

«Πολυάριθμοι αξιωματικοί των υπηρεσιών επιβολής του νόμου ανταποκρίθηκαν και έχουν ασφαλίσει μια περίμετρο γύρω από το κέντρο του Χάιλαντ Παρκ», ανέφερε στην ιστοσελίδα του ο δήμος του Χάιλαντ Παρκ.

Το νέο περιστατικό εκδηλώθηκε λίγες εβδομάδες μετά τη σφαγή στο Οβάλντε στις 24 Μαΐου, όπου σκοτώθηκαν από πυρά ενόπλου 19 μαθητές σχολείου και δύο καθηγητές. Είχε προηγηθεί ένα ακόμη μακελειό στις 14 Μαΐου, κατά το οποίο σκοτώθηκαν δέκα άνθρωποι σε κατάστημα μαναβικής στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης.

Η Αμαραντι Γκαρσία, η οποία βρισκόταν στην παρέλαση με τη μικρή της κόρη, δήλωσε στο ABC πως άκουσε πυροβολισμό εκεί κοντά, ύστερα υπήρξε μια παύση, μάλλον για να ξαναγεμίσει ο δράστης το όπλο του, και μετά ξανά πυροβολισμοί.

Μάρτυρες ανέφεραν πως πιστεύουν ότι ο δράστης βρισκόταν στην οροφή ενός καταστήματος και πυροβολούσε στο πλήθος. Στα κοινωνικά δίκτυα αναρτήθηκαν βίντεο στα οποία φαίνεται η παρέλαση να διακόπτεται απότομα και να διαλύεται ο σχηματισμός. Αρθρογράφος της εφημερίδας Chicago Sun-Times ανήρτησε φωτογραφία που δείχνει μια λίμνη αίματος στο πόδι ενός πάγκου.

Η Αμερική ζει για μία ακόμη φορά τραγικές στιγμές και μάλιστα στην πιο εορταστική της μέρα: την 4η Ιουλίου, Ημέρα της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας και γέννησης των ΗΠΑ.

Το τραγικό περιστατικό εκδηλώθηκε μία ημέρα μετά το άλλο τραγικό συμβάν, την επίθεση ενός νεαρού με ψυχικά προβλήματα σε εμπορικό κέντρο της Κοπεγχάγης, στη Δανία, μια χώρα όπου τα περιστατικά βίας σπανίζουν και οι νόμοι για την οπλοκατοχή είναι πάρα πολύ αυστηροί.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή