Έρχεται νέα πανεπιστημιάδα;

Τρίτη, 05 Ιουλίου 2022 07:00
UPD:07:49
INTIME NEWS/ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]


Σε συγκρουσιακό πολιτικό κλίμα, στο μέσο του καλοκαιριού και με την πλειονότητα των συλλογικών οργάνων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων να τοποθετούνται αρνητικά, αναμένεται να ψηφισθεί στη Βουλή ο νέος «νόμος πλαίσιο» για τα ΑΕΙ.

Σε χθεσινή ραδιοφωνική συνέντευξή της η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, υπερασπίστηκε τις προωθούμενες ρυθμίσεις για την αλλαγή μοντέλου διοίκησης στα πανεπιστήμια, τις οποίες απορρίπτει η μεγαλύτερη μερίδα των διδασκόντων και των ερευνητών. Η κυρία Κεραμέως υποστήριξε ότι το ζήτημα της διακυβέρνησης των πανεπιστημίων «δεν αφορά την κοινωνία», αλλά «500 ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα». Χαρακτήρισε, πάντως, «πάρα πολύ μεγάλη τομή» την απόφαση να μην εκλέγεται ο πρύτανης από το σύνολο των καθηγητών και συμπλήρωσε: «Δεν θέλουμε ο πρύτανης να πρέπει να λογοδοτεί στη "βάση" για την α’ ή τη β’ απόφαση».

Σημειώνεται ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού & Ερευνητικού Προσωπικού των πανεπιστημίων έχει ζητήσει την απόσυρση του νόμου-πλαισίου και καλεί σήμερα σε προειδοποιητική αποχή/απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα. Σε υψηλούς τόνους τοποθετήθηκε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κατήγγειλε απόπειρα υποβάθμισης του δημόσιου πανεπιστημίου και διαμαρτυρήθηκε για την προώθηση του νομοσχεδίου λίγους μήνες πριν από τις εκλογές. «Σχεδόν όλοι διαφωνούν. Οι Σύγκλητοι διαφωνούν, η Σύνοδος των πρυτάνεων διαφωνεί, οι σύλλογοι καθηγητών διαφωνούν, οι φοιτητές διαφωνούν, γνωστοί επιστήμονες από το εξωτερικό υπογράφουν επιστολές διαμαρτυρίας, έφτασαν 1.000 υπογραφές. Πανεπιστημιακοί από όλη τη χώρα ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου. Η αντιπολίτευση διαφωνεί. Μόνο ο Μητσοτάκης και η Κεραμέως συμφωνούν και βλέπουν ότι όλα είναι καλά», ανέφερε επικαλούμενος την αντίδραση του πανεπιστημιακού κόσμου.

Απαντώντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, καταλόγισε στον κ. Τσίπρα ότι η τοποθέτησή του «μυρίζει έντονα ναφθαλίνη». «Ο κ. Τσίπρας είναι η προσωποποίηση της πιο ακραίας οπισθοδρόμησης και αντιδραστικότητας, υπερασπιζόμενος όλα όσα απαιτεί η κοινωνία να αλλάξουν δραστικά. Υπερασπίζεται τη βαριοπούλα και την ανομία», ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

Στον αντίποδα ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο «θέτει σοβαρό ζήτημα δημοκρατίας μέσα στα πανεπιστήμια». «Δημιουργείται ένα συγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης με υπερεξουσίες, καταργείται η δημοκρατική αρχή εκλογής του πρύτανη, καταστρατηγείται το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων, ενώ τα ΑΕΙ θα λειτουργούν αποκλειστικά με τους νόμους της αγοράς», δήλωσε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή