Γιώργος Μουστάκας: «…από τα χρόνια της αθωότητας στον απαιτητικό επαγγελματισμό…»

30 Χρόνια Sani Festival || 9 Ιουλίου – 20 Αυγούστου
Παρασκευή, 08 Ιουλίου 2022 11:32
UPD:12:45
A- A A+

Τα 30 του χρόνια γιορτάζει φέτος το  Sani Festival,  με θρύλους της jazz, pop, rock μουσικής σκηνής και κορυφαίους Έλληνες ερμηνευτές να ανηφορίζουν τα Σαββατόβραδα  στον Λόφο της Σάνης,  από τις 9 Ιουλίου έως τις 20 Αυγούστου.

Στο επίκεντρο της γιορτής του, το Φεστιβάλ θα φιλοξενήσει  το μεγαλύτερο μουσικό γεγονός της χώρας, την επετειακή συναυλία του πιο αγαπητού τενόρου του κόσμου, του Andrea Bocelli.

Με τον Γιώργο Μουστάκα -Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Sani Festival, είχαμε τη χαρά να μιλήσουμε.

Πώς θα συστήνατε, σε κάποιον, με λίγα λόγια το φετινό Φεστιβάλ;

«Ανατρεπτικό, πολυσυλλεκτικό, ποιοτικό. Καταλαβαίνω πως ίσως ακούγεται αλαζονικό από αυτόν που σχεδίασε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Όμως ειλικρινά, αν ήμουν θεατής ή ακροατής, θα χρησιμοποιούσα περισσότερους υπερθετικούς χαρακτηρισμούς. Το φετινό πρόγραμμα, εμένα προσωπικά, με ενθουσιάζει. Είναι αυτό ακριβώς που ήθελα απ’ την αρχή».

30ή διοργάνωση φέτος! Μέσα από ποια χαρακτηριστικά καθιερώθηκε η διαχρονική παρουσία και αξία του;

«Το Sani Festival ήταν μια ιδέα του Σταύρου και της Νίκης Ανδρεάδη. Ήταν οι εμπνευστές του και οι διαχρονικοί χορηγοί και εμψυχωτές του. Το Φεστιβάλ είναι αναμφισβήτητα δικό τους παιδί. Ξεκίνησε ως γνωστόν πριν 30 χρόνια, το Sani Jazz Festival. Σήμερα, ο κύκλος Jazz on the Hill παραμένει ισχυρός πυλώνας του, αλλά μέσα στα χρόνια έχουν δομηθεί παράλληλοι θεματικοί κύκλοι, το ίδιο σημαντικοί. Η σταθερή τροχιά πάνω στην οποία πορεύτηκε ήταν η ποιότητα. Θεωρώ, όμως, πως τα κυριότερα χαρακτηριστικά του είναι η συνέχεια και η συνέπεια που επέδειξε. Δες τε, ποιοτικά στοιχεία κατά καιρούς εμφάνισαν κι άλλοι φορείς. Το ζητούμενο είναι η διάρκεια μέσα στο χρόνο, αυτό ακριβώς που αναδεικνύει έναν φορέα σε θεσμό και διαχρονική αξία».

Είμαστε μια ανάσα πριν την έναρξη! Είναι κάτι που σας δυσκόλεψε, φέτος;  Και, μέσα από την τεράστια εμπειρία σας στη διοργάνωση μεγάλων εκδηλώσεων, εντοπίζετε κάποιες σημαντικές ιδιαιτερότητες του Sani Festival;

«Που με δυσκόλεψε όχι, που με απασχόλησε, ναι. Η επέτειος των 30 χρόνων εμπεριείχε την πρόκληση της μετάβασης από τα χρόνια της αθωότητας στον απαιτητικό επαγγελματισμό, κάτι που επέβαλε εν πολλοίς και το φετινό πρόγραμμα. Το στοίχημα, λοιπόν, ήταν να διατηρηθεί το συναίσθημα αυθεντικό και ατόφιο και να μην καταψυχθεί από τις αλλαγές. Νομίζω πως τα καταφέραμε… Η κύρια τώρα ιδιαιτερότητα έχει θετικό πρόσημο. Το Sani Festival αποτελεί μία αμιγώς ιδιωτική πρωτοβουλία, με εξασφαλισμένο budget, εγγυημένο μέλλον και τοποθετείται μακριά από δουλείες και παρεμβατισμούς. Αυτή η ελευθερία είναι μία απίστευτη πολυτέλεια, είναι η “παιδική χαρά” του Καλλιτεχνικού Διευθυντή».

Κορυφαία στιγμή αυτή τη χρονιά, η παρουσία του  παγκόσμια αγαπημένου τενόρου Andrea Bocelli, που θα βρεθεί στη σκηνή του Sani Festival  στις 20 Αυγούστου· με τη συναυλία του θα πέσει εορταστικά και η αυλαία. Πείτε μας κάτι παραπάνω για την πολυαναμενόμενη αυτή βραδιά.

«Η κάθε γιορτή έχει την κορύφωση της, η κάθε επέτειος την τούρτα με τα κεράκια της. Αναζητούσαμε, λοιπόν, το δικό μας big event. Είχαμε στοχεύσει σε δέκα περίπου εναλλακτικές λύσεις, μα πρώτη επιλογή μας ήταν σταθερά ο Andrea Bocelli. Είμαστε ευτυχείς, λοιπόν, που το πετύχαμε γιατί συνδυάζει τον όγκο, το μέγεθος, τη διασημότητα με το ύφος και το ήθος της ιστορίας μας. Είναι μια μεγάλη στιγμή για το Sani Festival, τον πολιτιστικό χάρτη της Βόρειας Ελλάδας και για το ίδιο το ελληνικό πολιτιστικό καλοκαίρι. Και πιστεύω πως θα αποτελέσει μία αξέχαστη εμπειρία για όσους τυχερούς βρεθούμε στον λόφο και τον Πύργο μας, αφού όντως θα είναι μια απ’ τις εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις που κάποιος μπορεί να απολαύσει αυτόν τον τεράστιο καλλιτέχνη από τόσο κοντά, από απόσταση αναπνοής. Εδώ, θα ήθελα να τονίσω και τη μεγάλη σημασία της ελληνικής συμμετοχής στη συναυλία αφού συμπράττει η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και εμφανίζεται ως guest η τραγουδίστρια και συνθέτης Αθηνά Ανδρεάδη».

Λίγα λόγια σας για τα κριτήρια σχεδιασμού του καλλιτεχνικού προγράμματος;

«Ένα ήταν το κριτήριο. Η ισορροπία και η αρμονία ανάμεσα στην ιστορία του θεσμού (με τον ανάλογο σεβασμό που του πρέπει) και στις καινούργιες στρατηγικές που οφείλουμε να χαράξουμε για το φρεσκάρισμα για την ανανέωσή του».

Κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, καινοτομίες ίσως, της φετινής διοργάνωσης;

«Αρκετές θα έλεγα. Με τους Chucho Valdes, Paquito D’Rivera και Al Di Meola υιοθετούμε την πιο ανοιχτή προσέγγιση κορυφαίων Φεστιβάλ όπως το Montreux ή το North Sea Jazz Festival, την αντίληψη του “Όλα είναι Jazz”. Με τον Jack Savoretti παρακολουθούμε τις τάσεις της παγκόσμιας μουσικής σκηνής και της ποιοτικής ποπ κουλτούρας, ενώ με τον μεγάλο Bob Geldof ροκάρουμε για πρώτη φορά στο λόφο. Οι δύο ελληνικές συναυλίες, πάλι, είναι αποκλειστικά κομμένες και ραμμένες για τη φετινή μας επέτειο. Γεγονός σπάνιο τόσο για τα ελληνικά όσο και τα διεθνή δεδομένα, ειδικά μάλιστα όταν πρόκειται για τόσους πολλούς σπουδαίους ερμηνευτές, σε μία αληθινή σύναξη αστέρων. Για τον Andrea Bocelli πάλι… νομίζω πως τα λόγια περιττεύουν».

Ένα όραμα, μια επιδίωξη για τη μελλοντική παρουσία του Φεστιβάλ;

«Να αφαιρέσει τις τυχόν αδυναμίες του, να διαιρέσει τους τυχόν αρνητές του, να προσθέσει θεματικούς κύκλους κι ακόμη περισσότερη ουσία, να πολλαπλασιάσει το κοινό του και τις επιτυχίες του. Να συνεχίσει να μετακαλεί και να παρουσιάζει διάσημους ξένους καλλιτέχνες, να συστήνει στο κοινό του τη διεθνή πρωτοπορία, να συμβάλλει αποφασιστικά στη στήριξη της εγχώριας σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας. Να συνεχίσει να πορεύεται με γνώμονα τη χρυσή τομή της αληθινής τέχνης, δηλαδή τη συνύπαρξη της υψηλής αισθητικής και ποιότητας με τη χαρά και την απόλαυση».

Ένα σχόλιό σας για την τοπική κοινωνία και τη σχέση της με την παρουσία του θεσμού;

«Είναι μία πολύχρονη σχέση με αμοιβαία αισθήματα και στοιχεία αλληλοσεβασμού, πίστης και εμπιστοσύνης. Θα έλεγε κανείς πως η private ατμόσφαιρα ενός πολυτελούς ξενοδοχείου σαν το Sani Resort θα ήταν, πιθανόν, αποτρεπτική για την προσέλευση εξωτερικών θεατών. Όμως, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Ένα μεγάλο μέρος του κοινού προέρχεται από εξωτερικούς επισκέπτες και μόνιμους κατοίκους της περιοχής. Είναι πράγματι εντυπωσιακή η εξοικείωση της τοπικής κοινωνίας με το Φεστιβάλ. Οφείλω, βέβαια, να παραδεχτώ πως σε αυτό έπαιξε καθοριστικό ρόλο και η πάγια πολιτική του Σταύρου Ανδρεάδη. Από τη μία, ήταν το πολιτιστικό προϊόν, συστατικό στοιχείο του επιδιωκόμενου πολιτιστικού τουρισμού. Από την άλλη, η βαθιά ριζωμένη πεποίθησή του περί δημοσίου πολιτιστικού αγαθού. Το Sani Festival δεν υπήρξε ούτε στιγμή ένας κερδοσκοπικός Οργανισμός. Τα εισιτήρια είναι άκρως συμβολικά. Κοιτάξτε τα ονόματα των καλλιτεχνών, συνυπολογίστε χωρητικότητα και συνθήκες και συγκρίνετε τις τιμές. Το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει. Επιπλέον, ήταν και οι επιλογές της επί 20 χρόνια προκατόχου μου, της ιστορικής Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του Sani Festival, της αείμνηστης και σπουδαίας Όλγας Ταμπουρή. Είμαι σίγουρος ότι από ’κει που βρίσκεται, τα Σαββατόβραδα θα μας ακούει, θα συμφωνεί και θα χαίρεται κι αυτή μαζί μας».

Να κλείσουμε με λίγα λόγια, για τη δική σας σχέση με τη Χαλκιδική και την Κασσάνδρα ειδικότερα; Κάτι που αγαπάτε πολύ στον τόπο αυτό;

«Θα σας απαντήσω με ένα ανέκδοτο. Ο μικρούλης Χαλκιδικιώτης ρωτάει τον μπαμπά του “τι είναι τοπικιστής;” και αυτός απαντά: “Παιδάκι μου. Τοπικιστής είναι ένας ανόητος, που πιστεύει ότι ο τόπος του είναι καλύτερος από την Χαλκιδική μας!!!”. Ζω στην Αθήνα αλλά γεννήθηκα στην Άφυτο της Κασσάνδρας και έζησα πολλά χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Ταυτίζομαι, λοιπόν, μ’ αυτόν τον τόπο. Για εμένα, σαν την Χαλκιδική και σαν το Sani Festival δεν έχει!»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

JAZZ ON THE HILL

09.07 ΣΑΒΒΑΤΟ

Chucho Valdés & Paquito D’Rivera Reunion

JAZZ ON THE HILL

16.07 ΣΑΒΒΑΤΟ

Al Di Meola

Acoustic Trio

INTERNATIONAL SOUNDS

23.07 ΣΑΒΒΑΤΟ

Jack Savoretti

INTERNATIONAL SOUNDS

30.07 ΣΑΒΒΑΤΟ

Bob Geldof

and the Bobkatz

GREEK VARIATIONS

06.08 ΣΑΒΒΑΤΟ

Ξενοδοχείο Aσμάτων: 30 χρόνια νότες – ο Λόφος και η Θάλασσα

Μανώλης Μητσιάς, Χρήστος Θηβαίος, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Πέννυ Μπαλτατζή

GREEK VARIATIONS

13.08 ΣΑΒΒΑΤΟ

Mediterranean Project: η Ελλάδα & ο κόσμος

Δημήτρης Μπάσης, Ρένα Μόρφη, Δώρος Δημοσθένους, Ρίτα Αντωνοπούλου, Κώστας Θωμαΐδης, Καλλιόπη Πούσκα

CLASSICAL WAVES

20.08 ΣΑΒΒΑΤΟ

Andrea Bocelli

Γιορτάζοντας με τον πιο αγαπητό τενόρο του κόσμου

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΛΟΦΟ ΤΗΣ ΣΑΝΗΣ ΣΤΙΣ 21:30

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ Andrea Bocelli 21:00

Προτεινόμενα για εσάς