Ρωσία: Ματαίωση των πυραυλικών σχεδίων εάν οι ΗΠΑ κάνουν το ίδιο

Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2008 10:20
A- A A+

Η Ρωσία ενδέχεται να ματαιώσει την ανάπτυξη πυραύλων στα σύνορα με την Πολωνία, εάν ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ματαιώσει τα σχέδια της αντιπυραυλικής άμυνας στην Κεντρική Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Σε συνέντευξή του στην ημερήσια γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» που δημοσιεύεται σήμερα, ο Μεντβέντεφ είπε ότι η Μόσχα δεν έχει άλλη επιλογή από το να αντιδράσει στα σχέδια των ΗΠΑ και να δημιουργήσει δική της πυραυλική ασπίδα και συστήματα ραντάρ κοντά στα σύνορά της.

«Αλλά είμαστε έτοιμοι να εγκαταλείψουμε αυτήν μας την απόφαση για την ανάπτυξη πυραύλων στο Καλίνινγκραντ εάν η νέα αμερικανική κυβέρνηση, αφού αναλύσει το επιζήμιο του συστήματος, το εγκαταλείψει», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Είμαστε έτοιμοι για διαπραγμάτευση από το μηδέν. Είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε ένα παγκόσμιο σύστημα ασφαλείας με τις ΗΠΑ, τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Η Ουάσινγκτον λέει ότι το σύστημα που σχεδιάζει να εγκαταστήσει στην Πολωνία και στη Δημοκρατία της Τσεχίας είναι απαραίτητο για την προστασία των ΗΠΑ από τους πυραύλους εκείνων που δεν εμπιστεύονται, κυρίως το Ιράν.

Η Ρωσία πιστεύει ότι το σύστημα απειλεί την ασφάλειά της και την εβδομάδα που πέρασε ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αναπτύξει πυραυλικό σύστημα στο Καλίνινγκραντ στα σύνορά της με την Πολωνία.

Ο Μεντβέντεφ είπε ότι μίλησε από τηλεφώνου με τον Ομπάμα εκφράζοντας την επιθυμία του να τον γνωρίσει από κοντά.

«Ελπίζω ότι θα δημιουργήσουμε ειλικρινείς και έντιμες σχέσεις με τη νέα κυβέρνηση και να λύσουμε προβλήματα που δεν μπορέσαμε να λύσουμε με τη σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ερωτηθείς για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, που έπληξε καίρια τον τραπεζικό τομέα της Ρωσίας, ο Μεντβέντεφ είπε ότι υπήρξε διαρροή κεφαλαίων από τη χώρα και έγιναν κινήσεις για προστασία των μεγάλων τραπεζών και των ιδιωτικών καταθέσεων.

Ο Ρώσος πρόεδρος, είπε ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να λάβει μέτρα για συγκεκριμένες τράπεζες, όπως έγινε στις ΗΠΑ και στην Βρετανία, αλλά ανέφερε ότι η κρατικοποίηση δεν είναι η λύση, προσθέτοντας η τα κρατικά μερίδια πρέπει να πουληθούν το συντομότερο δυνατόν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή