Την άλλη βδομάδα στη Βουλή τα πρώτα μέτρα για τις φυλακές

Σωτ. Χατζηγάκης: Ικανοποιούνται τα 14 από τα 16 αιτήματα των κρατουμένων
Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2008 12:14
UPD:17:15

O υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης.

A- A A+

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η πρώτη δέσμη μέτρων του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης στις φυλακές, ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης.

Σύμφωνα με τον υπουργό, με τα μέτρα που θα ληφθούν είναι σαν να φτιάχνονται τρεις φυλακές, καθώς σύμφωνα με υπολογισμούς, «άνω των 1500 ατόμων θα βρεθούν έξω από τις φυλακές τις επόμενες μέρες»

Προανήγγειλε επίσης -μεταξύ άλλων- ένα «ριζοσπαστικό» πρόγραμμα χορήγησης μεθαδόνης σε ειδικά καταστήματα «ώστε να μην έχουν ψυχική καταρράκωση οι έγκλειστοι που είναι, όχι ένοχοι, αλλά άρρωστοι».

Σ. Χατζηγάκης: Πρόγραμμα για τα ναρκωτικά στις φυλακές

Σ. Χατζηγάκης: Πρόγραμμα για τα ναρκωτικά στις φυλακές

Παράλληλα, ζήτησε τη βοήθεια όλων των πολιτικών δυνάμεων στο «προσωπικό στοίχημά του» για βελτίωση των συνθηκών κράτησης, διότι κι «εσείς (οι εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων) κι εμείς διαθέτουμε ευαισθησία». Σημείωσε ακόμη πως η συντριπτική πλειονόητα των αιτημάτων των κρατουμένων και συγκεκριμένα τα 14 από τα 16 ικανοποιούνται είτε με διοικητικές πρωτοβουλίες και αποφάσεις που ήδη εκδόθηκαν, είτε με ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθούνται.

«Εάν δεν λυθεί προνοιακά το θέμα της απεξάρτησης, όσες φυλακές και να χτίσετε θα γεμίζουν», αντέτεινε η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου, η οποία επισήμανε ότι η συμφόρηση των φυλακών προκαλείται από την κράτηση απλών τοξικομανών και αλλοδαπών για διοικητικές παραβάσεις.

Τέλος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αν. Κουράκης πρότεινε ως μέτρο για τη λύση της κινητοποίησης των κρατουμένων, την άμεση παραγραφή των πειθαρχικών παραπτωμάτων τους, που λειτουργούν -όπως είπε- υπέρ της αύξησης της ποινής τους. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι «δεν εκπροσωπούμε τους κρατούμενους ούτε διαμεσολαβούμε εκ μέρους τους».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή