Ιμάμογλου: Αυτή την ώρα, η κυβέρνηση δεν μπορεί να κερδίσει

Δευτέρα, 04 Ιουλίου 2022 09:27
UPD:09:27
EPA/SEDAT SUNA
A- A A+

Η επιχειρηματική κοινότητα της Τουρκίας είναι «ένοχη» για την επιδείνωση της οικονομικής κρίσης λόγω της αποτυχίας της να μιλήσει εναντίον του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των ανορθόδοξων πολιτικών του, δήλωσε ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες της αντιπολίτευσης στη χώρα, καλώντας τα στελέχη επιχειρήσεων να δείξουν «θάρρος».

Ο Ιμάμογλου επιρρίπτοντας ευθύνες στους επιχειρηματίες ότι απέτυχαν να μιλήσουν, εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι η χώρα υποφέρει από «τη σημαντικότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της Τουρκίας», με τον πληθωρισμό να ξεπερνά το 70% και τη φτώχεια να εκτινάσσεται στα ύψη. Η οικονομία έφτασε στο «τέλος του δρόμου», προειδοποίησε. «Παρακολουθώ με λύπη καθώς ο επιχειρηματικός κόσμος εξακολουθεί να μην μπορεί να δείξει θάρρος», είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στους Financial Times. «Δυστυχώς, ο επιχειρηματικός κόσμος είναι υπεύθυνος [για την οικονομική κατάσταση]», πρόσθεσε. 

Παρόλα αυτά ο Ιμάμογλου, ο οποίος θεωρείται πιθανός αντίπαλος του Ερντογάν στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, εξέφρασε τη συμπάθειά του προς τα στελέχη της εταιρείας που σε μεγάλο βαθμό σιωπούν καθώς η χώρα περνά από τη μια κρίση στην άλλη, αναγνωρίζοντας ότι πολλοί φοβούνται πιθανή ανταπόδοση για την κριτική τους στον Τούρκο ηγέτη. «Φοβούνται ότι μπορεί να αντιμετωπίσουν έρευνα για τους λογαριασμούς τους, ότι θα μπορούσαν να υποβληθούν σε παράνομες δίκες ή ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν κάποια άλλη παρέμβαση», εξήγησε. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Ιμάμογλου εξασφάλισε μια εκπληκτική νίκη για την τουρκική αντιπολίτευση το 2019 κερδίζοντας τον έλεγχο της Κωνσταντινούπολης, δίνοντας τέλος στην 25ετή κυριαρχία του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των πολιτικών προγόνων του στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας. Ο Ερντογάν αμφισβήτησε την αρχική του νίκη, προχωρώντας σε επαναληπτική διαδικασία, την οποία κέρδισε με συντριπτική πλειοψηφία. Σήμερα όμως καλείται να αντιμετωπίσει αυτό που ο ίδιος περιγράφει ως μια δίκη με πολιτικά κίνητρα που θα μπορούσε να τον αποκλείσει από την πολιτική. Αν ο Ερντογάν κερδίσει ξανά στις εκλογές που είναι προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν πριν από τον Ιούνιο του 2023, ο Ιμάμογλου εκτίμησε ότι θα μπορούσε να απομακρυνθεί από το αξίωμά του. 

«Έχουν κάνει πολλά πράγματα που δεν θα έμπαιναν ποτέ στο μυαλό μας, που δεν θα τα πιστεύαμε ή που θα λέγαμε ότι δεν θα συνέβαιναν ποτέ», είπε. «Ένα σύστημα με τη νοοτροπία ότι μπορεί να ακυρώσει εκλογές μπορεί να κάνει τα πάντα».

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης έχει υποστηρίξει δημόσια την υποψηφιότητα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου-  του επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP)- αλλά δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να είναι ο ίδιος υποψήφιος. Πάντως είπε ότι δεν είναι σωστό να σχολιάσει σχετικά τη δυνατότητα του Κιλιτσντάρογλου να να κερδίσει όταν ο χρόνος των εκλογών παραμένει ασαφής. Ωστόσο, είπε ότι η επιλογή του σωστού υποψηφίου θα είναι «πολύ, πολύ σημαντική».

Με τις δημοσκοπήσεις να υποδηλώνουν ότι η λαϊκή υποστήριξη του Ερντογάν βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, αλλά και ότι ορισμένοι ψηφοφόροι δεν έχουν εμπιστοσύνη στην αντιπολίτευση, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης είπε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών βρίσκεται στα χέρια του κόμματός του και των συμμάχων του. «Εμείς είμαστε που μπορούμε να νικήσουμε το κυβερνών κόμμα και εμείς που μπορούμε να χάσουμε», είπε. «Αυτή την ώρα, η κυβέρνηση δεν μπορεί να κερδίσει», δήλωσε και προειδοποίησε ότι ο Ερντογάν θα υποστεί «τεράστια ήττα» από το εκλογικό σώμα εάν έχανε τις εκλογές και προσπαθούσε να επαναλάβει τη διαδικασία, όπως είχε στην Κωνσταντινούπολη. «Τα 86 εκατομμύρια άνθρωποι σε αυτή τη χώρα είναι που δίνουν τις εκλογές [το αποτέλεσμα] σε αυτόν που το αξίζει», είπε. «Κανείς δεν μπορεί να το εμποδίσει, συμπεριλαμβανομένου του Ερντογάν».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή