Διπλασιάστηκαν οι γερμανικές εξαγωγές όπλων

Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2022 23:26
UPD:23:52
EPA/ALISA YAKUBOVYCH
A- A A+

Οι γερμανικές αμυντικές εξαγωγές σχεδόν διπλασιάστηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2022 και σε αυτό συνέβαλε και η υποστήριξη προς την Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών. Συνολικά οι άδειες εξαγωγής που εκδόθηκαν ανήλθαν σε 4,14 δισ. ευρώ. Την ίδια περίοδο πέρυσι ήταν μόλις 2,3 δισ. ευρώ.

Τα πολεμικά όπλα αντιπροσώπευαν εξαγωγές 2,54 δισεκατομμυρίων ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Για την άμυνα της Ουκρανίας εγκρίθηκαν εξαγωγές όπλων ύψους σχεδόν 562 εκατομμυρίων ευρώ. Μετά την έναρξη του ρωσικού πολέμου κατά της Ουκρανίας, η γερμανική κυβέρνηση συμφώνησε γρήγορα να παραδώσει σε πρώτη φάση ελαφρά όπλα. Δύο μήνες αργότερα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποφάσισε επίσης να προμηθεύσει και βαρέα όπλα.

Σύμφωνα πάντως με το υπουργείο, η Ουκρανία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος αγοραστής γερμανικών όπλων. Η Ολλανδία ήταν ο πρώτος αποδέκτης με 1,78 δισ. ευρώ

Μεγάλο  μέρος των εξαγωγών- αξίας περίπου 3,81 δισ. ευρώ - αφορούσε χώρες της ΕΕ, ΝΑΤΟ ή «χώρες εταίρους με το ΝΑΤΟ».

Μετά την Ολλανδία και την Ουκρανία, οι ΗΠΑ είναι  στην τρίτη θέση των γερμανικών εξαγωγών με 348,7 εκατ. ευρώ. Ακολουθούν η Μεγάλη Βρετανία (238,2 εκατ. ευρώ), η Σιγκαπούρη (171,6 εκατ. ευρώ), η Ουγγαρία (129,6 εκατ. ευρώ) και η Νότια Κορέα ( 117 εκατ. ευρώ).

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή