ΟΑΣΕ - Εμφαση στην επόμενη μέρα της κρίσης στη Γεωργία από την ελληνική προεδρία

Τις προτεραιότητες της χώρας μας παρουσίασε η υπουργός Εξωτερικών
Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2008 15:48
UPD:16:13
A- A A+

Τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στον ΟΑΣΕ από τον Ιανουάριο του 2009, οπότε και παραλαμβάνει «τη σκυτάλη» από τη Φινλανδία παρουσίασε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

Από το βήμα του «Φόρουμ των Πρέσβεων» τόνισε πως «φιλοδοξία μας είναι να ασκήσει η Ελλάδα την προεδρία στον ΟΑΣΕ ως έντιμος μεσολαβητής με σεβασμό στους στόχους του οργανισμού, επιδίωξη της μέγιστης δυνατής συναίνεσης και ενίσχυση του ρόλου του οργανισμού για έγκαιρη προειδοποίηση, πρόληψη και διαχείριση των κρίσεων».

Ντ. Μπακογιάννη: Στόχος μας μια δραστήρια προεδρία στον ΟΑΣΕ

Ντ. Μπακογιάννη: Στόχος μας μια δραστήρια προεδρία στον ΟΑΣΕ

Αναπτύσσοντας τις βασικές κατευθύνσεις της ελληνικής προεδρίας, ανέφερε ότι η Αθήνα «θα αφιερώσει ιδιαίτερη προσοχή και χρόνο στην περιοχή του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας, με έμφαση στην επόμενη ημέρα της κρίσης στη Γεωργία».

Παράλληλα, η κ. Μπακογιάννη προγραμματίζει σειρά επισκέψεων στις ταραγμένες περιοχές του Καυκάσου, από τις πρώτες ημέρες ανάληψης των καθηκόντων της, ενώ θα υπάρχει συνεχής παρακολούθηση της πορείας των παρατηρητών του ΟΑΣΕ, όπως και της διαπραγματευτικής διαδικασίας που έχει ξεκινήσει στη Γενεύη, στη βάση της πρότασης έξι σημείων του Προέδρου Νικολά Σαρκοζί.

Η υπουργός Εξωτερικών συνεχίζοντας υποστήριξε πως η κρίση αυτή «μπορεί να αποτελέσει αφορμή για την οικοδόμηση μιας νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας στον γεωπολιτικό χάρτη της Ευρώπης, που θα λαμβάνει υπόψη τη διεύρυνση της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και το στρατηγικό ρόλο της Ρωσίας».

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Μαρκ Περέν ντε Μπρισαμπό που ανέβηκε στο βήμα μετά την κ. Μπακογιάννη δεσμεύτηκε ότι η Γραμματεία θα παράσχει κάθε βοήθεια στην ελληνική προεδρία, η οποία θα είναι «απαιτητική» και «θα χρειαστεί στιβαρότητα στο "τιμόνι"». Εξέφρασε πάντως την πεποίθηση πως θα ανταποκριθεί στις προκλήσεις. «Μπορείτε να έχετε εμπιστοσύνη στην Ελλάδα» τόνισε καταλήγοντας η υπουργός Εξωτερικών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή