«Λόγω φόβου δικαίωσης της Μονής, το "ναι" του ΝΣΚ στην παραίτηση του Δημοσίου από τη δίκη»

Η κατάθεση του επίτιμου αντιπροέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Χρ. Τσέκουρα
Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2008 17:02
A- A A+

Το φόβο ότι το Πρωτοδικείο Ροδόπης θα δικαίωνε τη Μονή Βατοπεδίου αναγνωρίζοντάς της κυριότητα επί της Βιστωνίδας και των παραλίμνιων περιοχών επικαλέστηκε ο επίτιμος αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Χρήστος Τσεκούρας, αιτιολογώντας τη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου προς το υπουργείο Οικονομικών επί της προτάσεως της Μονής για αμοιβαία παραίτηση από την έκδοση δικαστικής απόφασης.

«Μία γνωμοδότηση του Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων του υπουργείου Οικονομικών, μπορεί να ανατραπεί. Μια δικαστική απόφαση όμως, μπορεί να δημιουργήσει, όταν καταστεί τελεσίδικη, δεδικασμένο» σημείωσε.

Σημείωσε ακόμη πως «η παραίτηση των διαδίκων από την έκδοση δικαστικής απόφασης ήταν νόμιμη και διόλου πρωτοφανής» και πρόσθεσε πως Β΄ Τμήμα του ΝΣΚ έκρινε πως από την παραίτηση «δεν μπορεί να υπάρχει βλάβη των συμφερόντων του Δημοσίου, ούτε μπορεί να αποτελέσει ομολογία ή αναγνώριση των προβαλλομένων από τη Μονή αιτημάτων».

Όπως ανέφερε, αυτό σημαίνει πρακτικά, πως η Μονή θα μπορούσε να επιχειρήσει τη μεταπώληση ή ανταλλαγή των ακινήτων, που θα της παραχωρούσε το κράτος (παραιτούμενο από την έκδοση δικαστικής απόφασης), παρουσιάζοντας, ως τίτλους, τα χρυσόβουλα και τις υπουργικές αποφάσεις της περιόδου 1998-2003. Από την άλλη, ωστόσο, το Δημόσιο θα είχε το χρόνο να αναζητήσει περισσότερα στοιχεία, να διερευνήσει περαιτέρω τα δικαιώματά του και να τα προβάλλει.

«Αυτά και σε ένα δεύτερο βαθμό κατ΄έφεση, δεν μπορούσατε να τα πείτε;», ρώτησε ο κ. Παπαγεωργίου (ΠΑΣΟΚ) για να λάβει την απάντηση: «Όχι, είναι απαράδεκτα πια στο δεύτερο βαθμό. Είναι νέοι ισχυρισμοί, που δεν μπορούν να υποβληθούν».

«Εδώ διακυβεύονται δικαιώματα ιδιωτών με αυτήν την προσέγγιση», σχολίασε ο κ. Μπούγας (ΝΔ) και συνέχισε: «Αν ένας ιδιώτης καταφέρνει με τη διοικητική διαδικασία να αναγνωρίζει ιδιοκτησία ή να μην προβάλλει δικαιώματα επί ενός ακινήτου, που μεταβιβάζει, και ο νέος ιδιοκτήτης το μεταβιβάζει εκ νέου, εσείς μου λέτε ότι μετά από 10 ή 20 χρόνια, μπορεί το Δημόσιο να επανέλθει και να ανατρέψει αναδρομικά τα έννομα αποτελέσματα, που έχουν στο μεταξύ επέλθει;».

«Πολλές φορές συμβαίνει αυτό», απάντησε ο μάρτυς.

Σε ερώτηση της Φεβρωνίας Πατριανάκου, αν το ΝΣΚ ενημέρωσε τον κ. Πέτρο Δούκα, ότι με την αμοιβαία παραίτηση από τη δικαστική απόφαση δίνεται χρόνος για επανεξέταση όλων των προηγουμένων αποφάσεων, ο κ. Τσεκούρας απάντησε πως το Συμβούλιο δεν έρχεται σε απευθείας επαφή με τον υπουργό, αλλά η αρμόδια, ερωτώσα υπηρεσία του υπουργείου του.

«Η διευθύντρια της υπηρεσίας Δημοσίων Κτημάτων ενημερώνει τον υπουργό, όσον αφορά το φάκελο και του λέει αν μια γνωμοδότηση μπορεί να γίνει αποδεκτή, ή αν έχει αντιρρήσεις η Διεύθυνση. Εμείς δεν έχουμε καμία επαφή με τον υπουργό» ανέφερε ο κ. Τσεκούρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή