ΕΕ: Θέλει να παραμείνει στη Βοσνία η αποστολή της EUFOR- Νέα πηγή έντασης με τη Ρωσία;

Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2022 10:00
UPD:10:04
REUTERS/DADO RUVIC
A- A A+

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιδιώξει να παρατείνει το διάστημα παραμονής της αποστολής που επιβλέπει την ειρήνη στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, μια κίνηση που μπορεί να εκληφθεί ως πρόκληση από τη Ρωσία εάν το Κρεμλίνο επιχειρήσει να εμποδίσει την υποχρεωτική παρουσίας της αποστολής στα Ηνωμένα Έθνη.

Ειδικότερα, η  Ειρηνευτική Δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βοσνία (EUFOR) λειτουργεί βάσει εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο.

Η ανάπτυξη της αποστολής στη χώρα, η οποία διαδέχθηκε δύο αποστολές υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ το 2004, λειτούργησε ως εγγύηση για την ειρήνη στο διαιρεμένο βαλκανικό έθνος μετά τη διάσπασή του στον πόλεμο που έληξε το 1995. Επρόκειτο για ομάδα 600 στρατιωτών από 20 χώρες, η οποία ενισχύθηκε από επιπλέον 500 στρατιώτες σε μια απόφαση που ελήφθη στις 24 Φεβρουαρίου, την ημέρα που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Στο μεταξύ, η Ρωσία είναι μεταξύ των χωρών που επιβλέπουν την ειρηνευτική συμφωνία στη χώρα.

Την ίδια ώρα οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο παράτασης της παραμονής της ευρωπαϊκής αποστολής στη Βοσνία, μετά το Νοέμβριο δηλαδή. Το θέμα συζητήθηκε από τους υπουργούς Άμυνας της ΕΕ που συναντήθηκαν αργά την Τετάρτη στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο άτομα με γνώση του θέματος.

Η παράταση της εντολής του ΟΗΕ βρήκε ευρεία συναίνεση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, σύμφωνα με τους αξιωματούχους που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας στο πρακτορείο. Εάν η πρόταση μπλοκαριστεί από τη Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας- καθώς έχει δικαίωμα βέτο-, η ΕΕ θα προσπαθήσει να βρει έναν τρόπο να συνεχίσει την αποστολή, ανέφεραν επίσης.

Η Ρωσία, εκτός από τη μόνιμη έδρα στο Συμβούλιο, είναι μία από τις οκτώ χώρες που παρακολουθούν την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέιτον με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ που τερμάτισε τον πόλεμο στη Βοσνία. Η συμφωνία δημιούργησε το συνταγματικό πλαίσιο για να κρατήσει «δεμένη» τη χώρα, δημιουργώντας ωστόσο ένα χάσμα μεταξύ μιας εύθραυστης μουσουλμανικής-κροατικής ομοσπονδίας και της οντότητας που ελέγχεται από τους Σερβοβόσνιους, ο αρχηγός της οποίας Μίλοραντ Ντόντικ θεωρεί σύμμαχο τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Ρωσία έχει αυξήσει την επιρροή της στα Βαλκάνια τα τελευταία χρόνια και έχει αγωνιστεί, μέχρι στιγμής ανεπιτυχώς, για να καταργήσει το αξίωμα του Ύπατου Εκπροσώπου στη Βοσνία, το οποίο δημιουργήθηκε για να επιβλέπει την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας. Σύμφωνα με τη Μόσχα, το Γραφείο Ύπατου Εκπροσώπου είναι ένα «ταπεινωτικό εξωτερικό προτεκτοράτο» που «δημιουργεί προβλήματα και υπονομεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα».

Υπενθυμίζεται ότι η αποχώρηση πέρυσι τον Ιούλιο του Βαλεντίν Ίντσκο από τη θέση του Ύπατου Εκπροσώπου της Διεθνούς Κοινότητας βύθισε σε πολιτικό χάος τη Βοσνία, καθώς λίγο πριν παραδώσει τη θέση στον Κρίστιαν Σμιτ, επέβαλε την άρνηση της γενοκτονίας, εισάγοντας αλλαγές στον ποινικό κώδικα της χώρας με  ποινές φυλάκισης έως πέντε ετών για άρνηση γενοκτονίας και εγκωμιασμό εγκληματιών πολέμου.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή