Η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από το Κίεβο οδήγησε τον πόλεμο στην Ουκρανία σε μια νέα φάση, με τα στρατεύματα της Μόσχας να επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στην κατάληψη του Ντονμπάς. Η εστίαση στην ανατολική Ουκρανία, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες του να καταλάβει ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ.
Ο Πούτιν εξακολουθεί να έχει τους ίδιους στόχους με αυτούς που είχε στην αρχή της σύγκρουσης και επιθυμεί να καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας, υποστήριξε η επικεφαλής των Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ, Άβριλ Χέινς. Ωστόσο, εκτιμά ότι είναι απίθανο να επιτύχει αυτό το στόχο σύντομα.
«Αντιλαμβανόμαστε μια αποσύνδεση μεταξύ των βραχυπρόθεσμων στρατιωτικών στόχων του Πούτιν σε αυτόν τον τομέα και της ικανότητας του στρατού του, ένα είδος αναντιστοιχίας μεταξύ των φιλοδοξιών του και αυτού που ο στρατός είναι σε θέση να επιτύχει», είπε σε συνέδριο του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ.
Στα πρώτα δημόσια σχόλιά της από τον Μάιο σχετικά με την αξιολόγηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για τον πόλεμο, η Χέινς υποστήριξε ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν αποδυναμωθεί τόσο πολύ από τις μάχες, που οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ εκτιμούν ότι είναι σε θέση να προχωρήσουν αργά. Αυτό σημαίνει ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, προειδοποίησε η Χέινς, προσθέτοντας ότι «η εικόνα παραμένει αρκετά ζοφερή».
Σύμφωνα με όσα είπε, οι υπηρεσίες πληροφοριών βλέπουν τρία πιθανά σενάρια για το πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί ο πόλεμος. Το πιο πιθανό να είναι να καταλήξουμε σε μια αργή σύγκρουση με τη Ρωσία να σημειώνει «σταδιακά κέρδη, χωρίς πρόοδο».
Τα άλλα δύο σενάρια έχουν λιγότερες πιθανές πιθανότητες. Το ένα προβλέπει μια σημαντική ρωσική πρόοδο και το άλλο ότι η Ουκρανία επιτυγχάνει να σταθεροποιήσει τις γραμμές του μετώπου εξασφαλίζοντας μικρά κέρδη, ίσως κοντά στην πόλη Χερσώνα που ελέγχεται από τη Ρωσία και σε άλλες περιοχές της νότιας Ουκρανίας.
Μπορεί να σημαίνει ότι η Μόσχα εξαρτάται περισσότερο από «ασύμμετρα εργαλεία» για να στοχεύσει τους εχθρούς της. συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, των προσπαθειών ελέγχου των ενεργειακών πόρων, ακόμη και των πυρηνικών όπλων.
Η Χένις εκτίμησε επίσης ότι θα χρειαστούν χρόνια για να ξαναχτίσει η Ρωσία τις δυνάμεις της. «Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αναμένουμε ότι θα εξαρτώνται περισσότερο από ασύμμετρα εργαλεία που διαθέτουν, όπως επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, προσπάθειες ελέγχου της ενέργειας, ακόμη και των πυρηνικών όπλων, προκειμένου να προσπαθήσουν να διαχειριστούν και να προβάλουν δύναμη και επιρροή παγκοσμίως», πρόσθεσε.
«Στο ενδιάμεσο, τα ρωσικά στρατεύματα είναι απίθανο να είναι σε θέση να διεξάγουν πολλαπλές ταυτόχρονες επιχειρήσεις», συνέχισε, τονίζοντας ότι στην παρούσα φάση προτεραιότητα του Πούτιν αποτελεί η επίτευξη κερδών στην περιοχή του Ντονμπάς και η κατάρρευση των ουκρανικών δυνάμεων, μια εξέλιξη που η Ρωσία εκτιμά ότι θα «φθείρει την αντίσταση από μέσα».
naftemporiki.gr