Επίσημο αίτημα της Ελλάδας στις ΗΠΑ για προμήθεια F-35

Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2022 20:52
UPD:21:30
REUTERS/Axel Schmidt
A- A A+

Επίσημο αίτημα κατατίθεται από την Ελλάδα στις ΗΠΑ, για την απόκτηση 20 F-35, και άλλων 20 υπό αίρεση, λίγες ώρες μετά την πλήρη στήριξη των Αμερικανών στην Άγκυρα για την αναβάθμιση των τουρκικών f-16.Πρόκειται για ένα από τα ανταλλάγματα που φαίνεται πως πήρε η Τουρκία για να πει το «ναι» στην ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Το αίτημα υπεγράφη νωρίτερα σήμερα και μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να σταλεί  προς τις ΗΠΑ.

Kυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι "είναι ζήτημα του υπουργείου 'Αμυνας και πρόκειται για μια διαδικασία που είναι δρομολογημένη εδώ και καιρό".

Οπως σημειώνουν, "πρόκειται για την υπογραφή και την αποστολή του Letter of Request (LoR) που είναι το πρώτο βήμα σε μια μακρά διαδικασία".

Το ελληνικό ενδιαφέρον για  F 35  είχε εκφράσει και ο Κ. Μητσοτάκης κατά την συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν,στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου σχεδίου για τη «Νέα Δομή Δυνάμεων από το 2020 έως το 2034»

Ιδιαίτερα θετικό ήταν το ενδιαφέρον και από την παραγωγό εταιρεία των μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς, Lockheed Martin.

Η Ελλάδα επίσης είχε ζητήσει εδώ και καιρό από την κατασκευάστρια εταιρεία ολοκληρωμένη μελέτη για το πώς μια πολεμική μοίρα μαχητικών (18 αεροσκάφη) 5ης γενιάς θα «κουμπώσει» στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. 

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία εχει αποκλειστεί από το πρόγραμμα των F-13  μετά την απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει πυραύλους S-400 από τη Ρωσία. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή