Στην κυβερνητική ενημέρωση τέθηκε το ζήτημα της κυκλικής ανταλλαγής οπλικών συστημάτων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Το γερμανικό υπ. Άμυνας δεν θέλησε προς το παρόν να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει δημοσιογραφικές πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψη στη Γερμανία αντιπροσωπείας του ελληνικού υπ. Άμυνας, προκειμένου να δει από κοντά γερμανικά άρματα μάχης που θα μπορούσε να λάβει η Ελλάδα ως αντάλλαγμα για τη στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία με την προμήθεια αρμάτων μάχης από ρωσικά και σοβιετικά αποθέματα.
«Βρισκόμαστε σε πολύ στενή επαφή, αλλά οι συνομιλίες δεν έχουν γίνει ακόμη. Φυσικά δεν μπορούμε να πούμε εδώ εάν οι Έλληνες σχεδιάζουν να έρθουν στη Γερμανία. Για μια τέτοια συνάντηση θα μπορώ να πω κάτι μόνο όταν θα είναι κάτι σίγουρο» απάντησε εκπρόσωπος του υπ. Άμυνας σε ερώτηση επίσης του ελληνικού προγράμματος της DW.
Σημειώνεται ότι η «πολιτική συμφωνία» που έκλεισαν οι Όλαφ Σολτς και Κυριάκος Μητσοτάκης αφορά την παράδοση στην Ουκρανία τεθωρακισμένων σοβιετικής κατασκευής που έχει η Ελλάδα, τα οποία θα αντικατασταθούν με τα γερμανικά Marder. Οι λεπτομέρειες της «πολιτικής Συμφωνίας» θα καθορίζονται στις διαβουλεύσεις μεταξύ των καθ ύλιν αρμόδιων υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Γερμανίας.
«Χρονοκαθυστέρηση»
Ο Γερμανός καγκελάριος που είχε γνωστοποιήσει την «πολιτική συμφωνία» με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είχε διευκρινίσει ωστόσο ότι: «Εμείς από την πλευρά μας βοηθάμε αυτές τις χώρες με όπλα τελευταίας γενιάς, με μία χρονοκαθυστέρηση, γιατί δεν υλοποιούνται όλα τόσο γρήγορα».
Διαβεβαιώσεις ότι η αντικατάσταση των τεθωρακισμένων που στέλνει η Ελλάδα στην Ουκρανία θα γίνει σε τέτοιο χρόνο από τη Γερμανία ώστε να μην υπάρξει «ούτε μια ώρα επιχειρησιακού κενού» στην άμυνα της χώρας είχε δώσει στη Βουλή ο υπουργός Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος αποφεύγοντας, όμως, να προσδιορίσει χρονικά την αποστολή και την παράδοση των οχημάτων.