Οι ουκρανικές δυνάμεις αποσύρονται από το Λουγκάνσκ;

Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2022 14:06
UPD:14:27
REUTERS/STRINGER
A- A A+

Παρά τα μεμονωμένα χτυπήματα των ρωσικών δυνάμεων σε περιοχές από τις οποίες έχουν αποχωρήσει- όπως η επίθεση στο εμπορικό κέντρο του Κρεμεντσούκ, στην κεντρική Ουκρανία, ή το σημερινό πλήγμα στο Μικολάιβ, στη νότια Ουκρανία-, οι προσπάθεις των στρατευμάτων της Μόσχας εστιάζουν στο Ντονμπάς, στις επαρχίες Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ. 

Για το Λουγκάνσκ, μετά την κατάληψη της πόλης Σεβεροντονιέτσκ, από την οποία αποχώρησαν οι Ουκρανοί μαχητές, απομένει μονάχα η πόλη Λισικάνσκ. Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να προχωρούν σταδιακά στις προσπάθειές τους να περικυκλώσουν την πόλη. Μάλιστα, σύμφωνα με έκθεση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας, από τις 25 Ιουνίου 2022, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει άλλα 2 χιλιόμετρα κοντά στο διυλιστήριο πετρελαίου στα νότια της πόλης.

Οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούν επομένως στο Λισικάνσκ, ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν αναφορές ότι οι ουκρανικές υποχωρούν. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν ο πρεσβευτής της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ» (LNR) στη Ρωσία, Ρόντιον Μιρόσνικ, και μερίδα Ρώσων στρατιωτικών αναλυτών. Σύμφωνα με τις αναφορές τους, οι Ουκρανοί στις 28 Ιουνίου ξεκίνησαν μια μεγάλης κλίμακας απόσυρση από το Λισικάνσκ προς το Σιβερσκ, το Κραματόρσκ και το Σλοβιάνσκ. 

Σχολιάζοντας τις αναφορές, το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου- τονίζοντας ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα τους ισχυρισμούς για απόσυρση-, δεν αποκλείει το γεγονός οι ουκρανικές δυνάμεις να συνεχίσουν την απόσυρση που ξεκίνησε στο Σεβεροντονιέτσκ προς τα ουκρανικά οχυρά γύρω από το Σιβερσκ, το Κραματόρσκ και το Σλοβιάνσκ. 

«Η σταθερή αλλά περιορισμένη ουκρανική άμυνα του Σεβεροντονιέτσκ επέβαλε υψηλό κόστος στους Ρώσους παρά τις νέες ρωσικές τακτικές που αποσκοπούν στον περιορισμό των ρωσικών απωλειών. Το Κίεβο θα μπορούσε να συνεχίσει αυτή την προσέγγιση έως ότου η ρωσική επίθεση κορυφωθεί ή οι ουκρανικές δυνάμεις φτάσουν σε αμυντικές θέσεις κατά μήκος μιας γραμμής με οχυρωμένες πόλεις και κωμοπόλεις», αναφερει. 

Πάντως, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, τα ουκρανικά στρατεύματα εδραιώνουν τις θέσεις τους σε εδάφη που βρίσκονται πιο ψηλά στο Λισικάνσκ. 

Τι θα κρίνει το αποτέλεσμα της μάχης

Οι αναλυτές του αμερικανικού think tank εκτιμούν, επίσης, ότι η μάχη για την ανατολική Ουκρανία θα μπορούσε να συνεχιστεί για καιρό, με τη Ρωσία και την Ουκρανία να σημειώνουν σταδιακά κέρδη, αλλά και τις δύο πλευρές να μην έχουν τις δυνάμεις που χρειάζονται για μια σημαντική πρόοδο. Ο ρυθμός και το αποτέλεσμα της επόμενης φάσης της τρέχουσας εκστρατείας μπορεί να εξαρτηθεί εν μέρει από την ικανότητα της Ρωσίας να ανακτήσει τη μαχητική ισχύ από τις δυνάμεις που συμμετείχαν στη Μάχη του Σεβεροντονιέτσκ, σημειώνουν.

Οι υπόλοιπες ρωσικές δυνάμεις στο Σεβεροντονιέτσκ θα χρειαστεί να περάσουν τον ποταμό Σεβέρσκι Ντονέτς από το Σεβεροντονιέτσκ ή τους γύρω οικισμούς για το Λισικάνσκ ώστε να συμμετάσχουν περαιτέρω στη ρωσική επίθεση. Αυτή η κίνηση θα μπορούσε να απαιτήσει κάποιο χρόνο, καθώς οι Ρώσοι κατέστρεψαν τις τρεις κύριες γέφυρες του ποταμού κοντά στην πόλη.

Σύμφωνα με τον Μιρόσνικ πάντως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ήδη διασχίσει τον ποταμό από την Κρεμίνα και ετοιμάζουν προγεφυρώματα για περαιτέρω επιθέσεις στο Λισικάνσκ  από το βορρά. Σχολιάζοντας τον ισχυρισμό του, το Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου αναφέρει ότι, εφόσον ισχύει, οι ρωσικές δυνάμεις πιέζουν για να ολοκληρώσουν την περικύκλωση πιέζοντας από τα βόρεια και νοτιοδυτικά του Λισικάνσκ, και τότε οι ουκρανικές δυνάμεις πιθανότατα θα εγκαταλείψουν την πόλη. 

Όπως όμως σημειώνουν οι αναλυτές, οι ρωσικές δυνάμεις που έχουν εμπλακεί σε συνεχείς επιθετικές επιχειρήσεις στο Σεβεροντονιέτσκ θα χρειαστούν  λίγο χρόνο για να αποκαταστήσουν τις μαχητικές του ικανότητες πριν συμμετάσχουν σε μια επίθεση στο βόρειο ή βορειοανατολικό Λισικάνσκ.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι αναφορές ότι οι Ρώσοι καταγράφουν υψηλές απώλειες. Αξιωματούχος του Πενταγώνου δήλωσε ότι οι δυνάμεις της Μόσχας συνεχίζουν να υφίστανται σημαντικές απώλειες σε μάχες για μικρά εδαφικά κέρδη και οι ρωσικές ομάδες που πολέμησαν στο Σεβεροντονιέτσκ  πιθανότατα έχασαν δυνάμεις και εξοπλισμό. Ωστόσο, οι τοποθεσίες και η δύναμη των ρωσικών στρατευμάτων που κατέλαβαν το Σεβεροντονιέτσκ παραμένουν ασαφή αυτή τη στιγμή.

Μια αξιοσημείωτη επιτάχυνση των ρωσικών επιθέσεων από τα νότια του Λισικάνσκ ή από τον ποταμό Σεβέρσκι Ντονέτς πιθανότατα θα έδειχνε ότι οι Ρώσοι έχουν ολοκληρώσει την αναδιάταξη δυνάμεων από το Σεβεροντονιέτσκ, αν και το Ινστιτούτο τονίζει ότι δεν διαθέτει ακόμα σχετικές ενδείξεις. 

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή