Πηγαίνετε στη Βενετία; Θα πρέπει να αρχίσετε να πληρώνετε

Η πόλη θέλει να «ξεφορτωθεί» τους «φθηνούς τουρίστες»
Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2022 14:01
UPD:14:03
REUTERS/YARA NARDI
A- A A+

Ένα απόγευμα στη Βενετία, μια οικογένεια άπλωσε ένα τραπεζομάντιλο στην κορυφή ενός ιστορικού πηγαδιού για να γευματίσει με σπιτικό φαγητό μέσα στην ατμόσφαιρα της εποχής της Αναγέννησης. Ήταν μια οικονομική εναλλακτική.

«Τους έχουν επιβληθεί αυστηρά πρόστιμα», είπε ο Σιμόνε Βεντουρίνι, δημοτικός σύμβουλος της Βενετίας, η οποία ηγείται μιας πρωτοβουλίας για τη στροφή της τουριστικής βιομηχανίας της πόλης στην ποιότητα παρά στην ποσότητα.

Η καταστολή του πικνίκ ήταν μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για την εξάλειψη των τουριστών που φράσσουν τους δρόμους και καταπονούν την υποδομή της πόλης, αλλά προσφέρουν ελάχιστα στην οικονομία - συγκεκριμένα, στους ημερήσιους ταξιδιώτες.

Η πόλη έχει καθορίσει ότι όταν περισσότεροι από 30.000 έως 40.000 άνθρωποι εμφανίζονται για μια μέρα τραβώντας selfie στη Γέφυρα του Ριάλτο, στριμώχνοντας την πλατεία του Αγίου Μάρκου και περνώντας ανακατεύοντας δίπλα από το Παλάτι των Δόγηδων, κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Για να ξεφορτωθεί η Βενετία αυτά τα περάσματα, η πόλη σχεδιάζει να χρεώσει στους τουρίστες ένα τέλος από 3 έως 10 ευρώ (περίπου 3,20 έως 10,60 $) για την πρόσβαση στην πόλη από τον Ιανουάριο. Ενώ οι αξιωματούχοι εξακολουθούν να καθορίζουν τις τελικές λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου χρέωσης και επιβολής των τελών, ο στόχος περιλαμβάνει hot spots κατά μήκος του Μεγάλου Καναλιού καθώς και περιφερειακά νησιά όπως το Λίντο, το Μουράνο και το Τορτσέλο Lido.

Υπάρχει επίσης τοπική αντίθεση που πρέπει να ξεπεραστεί. Μερικοί καταστηματάρχες φοβούνται ότι οι περιορισμοί εισόδου στέλνουν λάθος σήμα και δεν έχουν επαφή με τις ρίζες της Βενετίας ως εμπορικού έθνους.

«Ο στόχος των μέτρων δεν είναι τα χρήματα αλλά η προστασία της Βενετίας», είπε ο Βεντουρίνι. Η πόλη «με τις αδυναμίες της δεν είναι κατάλληλη για τουρισμό «φαστ φουντ».

«Κύμα» μετά την πανδημία

Καθώς ο κόσμος έρχεται από δύο χρόνια περιορισμών πανδημίας, η λαμπρότητα των καναλιών της Βενετίας και η γοητεία των ελικοειδή σοκάκια της έχουν και πάλι μεγάλη ζήτηση, με 120.000 άτομα να επισκέπτονται το Σαββατοκύριακο του Πάσχα. Αλλά οι αξιωματούχοι της πόλης και πολλοί ιδιοκτήτες επιχειρήσεων επιθυμούν να διασφαλίσουν ότι η επιστροφή θα είναι βιώσιμη.

«Το νόημα του ταξιδιού έχει αλλάξει βαθιά με τα χρόνια», έγινε μια λίστα ελέγχου προς επισήμανση, είπε η Τζουλιάνα Λόνγκο, ιδιοκτήτρια ενός καταστήματος κοντά στη Γέφυρα του Ριάλτο που πουλά καπέλα σε γονδολιέρηδες. Η επιχείρηση διευθύνεται από τις γυναίκες της οικογένειάς της για περισσότερο από έναν αιώνα. «Αλλά, σε ορισμένα μέρη, οι άνθρωποι πρέπει να πάνε για να εμπλουτίσουν την καρδιά, την ψυχή και το μυαλό τους απολαμβάνοντας την ομορφιά, και η Βενετία είναι ομορφιά, με κεφαλαίο Ο».

Υποστηρίζει το σχέδιο εισόδου, αλλά λέει ότι η πόλη πρέπει να καταστήσει σαφές ότι τα χρήματα χρησιμοποιούνται για συγκεκριμένο σκοπό, όπως η διατήρηση ή η προστασία του περιβάλλοντος.

REUTERS/MANUEL SILVESTRI

Άλλοι είναι λιγότερο υποστηρικτικοί. Ο Ερνέστο Παντσίν, διευθυντής μιας ένωσης που εκπροσωπεί ιδιοκτήτες μπαρ και εστιατορίων, πιστεύει ότι η διοίκηση δεν πρέπει να επιβάλλει περιορισμούς στα ιστορικά μέρη της πόλης, αλλά να ενθαρρύνει τους ημερήσιους ταξιδιώτες να εξερευνήσουν λιγότερο γνωστές περιοχές σε ώρες αιχμής.

Οι κίνδυνοι του ανεξέλεγκτου τουρισμού είναι ακόμη πιο έντονοι για τη Βενετία. Οι πλημμύρες, γνωστές ως «acqua alta», έχουν γίνει πιο συχνές, με τη χειρότερη αύξηση των τελευταίων 50 ετών, προκαλώντας ζημιές περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ το 2019. Για την προστασία της πόλης, η κυβέρνηση της Ιταλίας ενέκρινε μέτρα πέρυσι για την απαγόρευση των μεγάλων κρουαζιερόπλοιων στην ενετική λιμνοθάλασσα.

Η πίεση για δράση θα γίνει ακόμη πιο εμφανής αυτό το καλοκαίρι, καθώς οι καταναλωτές ξοδεύουν χρήματα που εξοικονόμησαν στην πανδημία σε ταξίδια. Ο αριθμός των επισκεπτών στις 100 κορυφαίες ιστορικές πόλεις της Ιταλίας - συμπεριλαμβανομένης της Βενετίας, της Ρώμης και της Φλωρεντίας - προβλέπεται να αυξηθεί κατά περίπου 25% σε 27,4 εκατομμύρια άτομα.

Πηγή: Bloomberg

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή