Στόλτενμπεργκ: Η Ρωσία αποτελεί άμεση απειλή για την ασφάλειά μας- Τι είπε για την Κίνα

Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2022 11:28
UPD:11:31
REUTERS/NACHO DOCE
A- A A+

«Θα δηλώσουμε ξεκάθαρα ότι η Ρωσία αποτελεί άμεση απειλή για την ασφάλειά μας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής της συμμαχίας στη Μαδρίτη, επαναλαμβάνοντας τα λόγια του Ισπανού πρωθυπουργού. 

Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι το ΝΑΤΟ θα κινηθεί γρήγορα για να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας όσο το δυνατόν συντομότερα, αφού οι ηγεσίες της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας κατέληξαν χθες σε συμφωνία, και επομένως ανοίγοντας το δρόμο για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη συμμαχία, την οποία μπλόκαρε ως τώρα η Άγκυρα. 

«Θα λάβουμε μια απόφαση στη σύνοδο κορυφής να προσκαλέσουμε τη Σουηδία και τη Φινλανδία να γίνουν μέλη, αυτό είναι απίστευτα γρήγορο», είπε. «Μετά από πρόσκληση, χρειαζόμαστε μια διαδικασία επικύρωσης σε 30 κοινοβούλια. Αυτό απαιτεί πάντα λίγο χρόνο, αλλά περιμένω επίσης ότι θα προχωρήσει αρκετά γρήγορα γιατί οι σύμμαχοι είναι έτοιμοι να προσπαθήσουν να πραγματοποιήσουν αυτή τη διαδικασία επικύρωσης όσο το δυνατόν γρηγορότερα», πρόσθεσε. 

Ο Στόλτενμπεργκ εκτίμησε επίσης ότι η συνάντηση στη Μαδρίτη είναι «ιστορική και μεταμορφωτική» για τη συμμαχία, ενώ από τα ζητήματα στην ατζέντα του ΝΑΤΟ ξεχώρισε επίσης την Κίνα, λέγοντας: «Η Κίνα δεν είναι αντίπαλος. Αλλά φυσικά, πρέπει να λάβουμε υπόψη τις συνέπειες για την ασφάλειά μας όταν βλέπουμε την Κίνα να επενδύει σε μεγάλο βαθμό σε νέες σύγχρονες στρατιωτικές δυνατότητες, πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ή πυρηνικά όπλα και επίσης να προσπαθεί να ελέγξει κρίσιμες υποδομές, για παράδειγμα, το 5G». 

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή