Βολές Πιπιλή για τον φιλανθρωπικό αγώνα δρόμου του Ιδρύματος Νιάρχος στην Αθήνα

Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2022 07:50
UPD:07:54
INTIME NEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]

Βολές κατά της διοργάνωσης φιλανθρωπικού αγώνα δρόμου στην Αθήνα από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για τον εορτασμό της Ολυμπιακής Ημέρας εξαπέλυσε με ερώτησή της στη Βουλή η βουλευτής της ΝΔ, Φωτεινή Πιπιλή, καταγγέλλοντας ότι προκάλεσε «μαρτύριο» και «πρωτοφανή ταλαιπωρία» και κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει αυστηρά μέτρα κατά εκδηλώσεων από «εξωθεσμικούς φορείς».   

Η γαλάζια βουλευτής απεύθυνε την ερώτηση της στους υπουργούς Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο και Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη καταφερόμενη εναντίον του φιλανθρωπικού αγώνα δρόμου «Τρέχοντας προς το μέλλον» (SNF Nostos Run) που διοργανώθηκε την Πέμπτη στην Αθήνα από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. «Από το απόγευμα ως το βράδυ εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, κάτοικοι και επισκέπτες βίωσαν μια πρωτοφανή ταλαιπωρία από την αιφνίδια διοργάνωση» διαμαρτυρήθηκε η βουλευτής και μίλησε για «οργή του κόσμου» που εκδηλώθηκε από το διαδίκτυο και τα Μέσα Ενημέρωσης. Παράλληλα κατήγγειλε ότι η εκδήλωση προκάλεσε «μαρτύριο» στους πολίτες, υποστήριξε ότι δεν υπήρξε σαφής προειδοποίηση και στηλίτευσε το γεγονός ότι η φιλανθρωπική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε εργάσιμη μέρα. 

Ετήσιο «πλαφόν» στις μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις στην Αθήνα 

«Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται συχνά το φαινόμενο να κλείνουν την Αθήνα εξωθεσμικοί φορείς καθώς και επιχειρήσεις για διαφήμισή τους» ανέφερε επίσης η κυρία Πιπιλή στο κείμενο της ερώτησής της και έκανε λόγο για «εκμετάλλευση του δρομικού κινήματος» ενίοτε «χωρίς τις σχετικές άδειες, χωρίς προγραμματισμό και κυρίως χωρίς την απαραίτητη ενημέρωση για μεγάλο χρονικό διάστημα». Ζήτησε δε από τους τρεις υπουργούς να συνεργαστούν ώστε να υπάρξει: α) αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο για υπαίθριες αθλητικές εκδηλώσεις, β) πλήρης απαγόρευση διοργανώσεων για τις εργάσιμες ημέρες και γ) έγκαιρη ενημέρωση με κάθε πρόσφορο μέσο. Η βουλευτής της ΝΔ ζήτησε επίσης να τεθεί πλαφόν «τεσσάρων Κυριακών το χρόνο» για την διοργάνωση μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων όπως ο Μαραθώνιος, ο ποδηλατικός γύρος της Αθήνας κλπ «ώστε να μην απορρυθμίζεται παντελώς η οικονομική και κοινωνική ζωή της Αθήνας». Επιπλέον προέτρεψε τους αρμόδιους υπουργούς να ελέγξουν εάν η εκδήλωση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ήταν αδειοδοτημένη και εάν έλαβαν οι αρμόδιοι υπόψη τους δημόσιες ή και στοχευμένες καταγγελίες στις υπηρεσίες τους. 

Ο χαρακτήρας της φιλανθρωπικής εκδήλωσης και η Ολυμπιακή Ημέρα

Η φιλανθρωπική εκδήλωση SNF Notos Run πραγματοποιήθηκε την Ολυμπιακή Ημέρα, 23 Ιουνίου. Αντίστοιχες εκδηλώσεις έγιναν την ίδια ημέρα στο Παρίσι και σε άλλες περιοχές του κόσμου στο πλαίσιο του εορτασμού των ολυμπιακών αξιών. Τα έσοδα από την συμμετοχή στον φιλανθρωπικό αγώνα δρόμου της Αθήνας διατέθηκαν από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την υποστήριξη της Polyphonica (προσφέρει σε παιδιά με διάφορες καταγωγές και από διαφορετικές χώρες, ανεξάρτητα από τη θρησκεία ή τη γλώσσα τους, τη δυνατότητα να συμμετέχουν δωρεάν σε εργαστήρια μουσικής, σύγχρονου χορού, θεάτρου, μουσικών οργάνων, μουσικού θεάτρου, κ.ά.) και της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Ιωαννιτών (αποσκοπεί στη δημιουργική παρέμβαση στα μουσικά και καλλιτεχνικά δρώμενα του Δήμου Ιωαννιτών και η καλλιέργεια της μουσικής παιδείας των νέων). 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή