Χιμπατζήδες: Επιλέγουν, όπως ο άνθρωπος, τους φίλους τους όσο μεγαλώνουν

Τρίτη, 28 Ιουνίου 2022 18:32
UPD:18/07/2022 11:10
REUTERS/DAVID W CERNY
A- A A+

Εν μέσω των συνεχών αντιδράσεων για την προ ημερών θανάτωση χιμπατζή στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, κι ενώ εξετάζονται έγγραφα και χώροι όπου ζουν άγρια ζώα, με αφορμή το συμβάν, το φως της δημοσιότητας βλέπει εκ νέου έρευνα επιστημόνων από τις ΗΠΑ, που καταδεικνύει και οι χιμπατζήδες, εκτός από τους ανθρώπους γίνονται πιο επιλεκτικοί στις φιλίες τους, όσο περνούν τα χρόνια.

Συγκεκριμένα, οι αρσενικοί χιμπατζήδες δείχνουν επίσης κοινωνική επιλεκτικότητα, η οποία σχετίζεται με την ηλικία.

Οι συντάκτες της έρευνας από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, συγκέντρωσαν δεδομένα από 78.000 ώρες παρατήρησης στο εθνικό πάρκο Κιμπάλε στην Ουγκάντα για 21 έτη έως και το 2016.

Παρατηρήθηκε η κοινωνική συμπεριφορά 21 αρσενικών χιμπατζήδων από 15 έως 58 ετών. Διευκρινίζεται δε, ότι επελέγησαν τα αρσενικά, αφού παραμένουν στις κοινότητες στις οποίες γεννήθηκαν, ενώ η πλειονότητα των θηλυκών σκορπίζουν σε νέες ομάδες.

Μάλιστα, εκτός του γεγονότος ότι ο χιμπατζής είναι ο στενότερος «συγγενής» του ανθρώπου από το ζωικό βασίλειο, θεωρείται το ιδανικό είδος για τη σύγκριση με τον άνθρωπο διότι ζει πολλά χρόνια -μερικές φορές μέχρι τα 60- και έχει ένα ιδιαίτερα μεγάλο εύρος επιλογής για τις φιλίες του.

Συγκεκριμένα, τα αρσενικά καθαρίζουν το ένα το άλλο, κυνηγούν και μοιράζονται το γεύμα, κάνουν μαζί περιπολία στα όρια των περιοχών τους και σχηματίζουν συμμαχίες για να ανέβουν ψηλότερα στις «βαθμίδες» της ομάδας τους και να διατηρηθούν σε αυτό το επίπεδο.

Στη μελέτη των προτιμήσεών τους, οι ερευνητές ανέπτυξαν έναν δείκτη σχέσης που βασίστηκε στο πόσο συχνά ένα αρσενικό ήταν σε απόσταση μικρότερη των πέντε μέτρων από άλλο, σε σύγκριση με το πόσο συνδέονταν με άλλα μέλη της ομάδας.

Οι ειδικοί δημιούργησαν τρεις κατηγορίες: 

1. αμοιβαίες φιλίες (όταν και οι δύο έδειχναν προτίμηση να κάθονται μαζί. 

2. μονόπλευρες φιλίες

3. απουσία φιλικής σχέσης

Βάσει των συμπερασμάτων που εξήχθησαν, οι μεγαλύτεροι χιμπατζήδες είχαν σημαντικά περισσότερο αυθεντικές φιλίες από ότι οι νεότεροι, στους οποίους οι απόπειρες φιλίας ήταν πιο συχνά μονόπλευρες.

Για παράδειγμα, ένας 40χρονος είχε κατά μέσο όρο έως και τρεις φορές περισσότερες φιλίες υψηλής ποιότητας και κατά ένα τρίτο μονόπλευρες φιλίες, σε σύγκριση με έναν 15χρονο χιμπατζή.

Διαπιστώθηκε δε, ότι οι άνω των 35 ετών περιποιούνταν τους πραγματικούς φίλους τους, ενώ εμπλέκονταν σε λιγότερο επιθετική συμπεριφορά απέναντι σε άλλους της ομάδας -δάγκωμα, χτύπημα, κυνηγητό- όσο μεγάλωναν.

Επιπλέον, οι μεγαλύτεροι περνούσαν περισσότερο χρόνο μόνοι τους σε σύγκριση με τους νεότερους και όταν επέλεγαν να κάνουν παρέα, ήταν με σημαντικούς κοινωνικούς συντρόφους.

Θεωρητικά, καθώς ο άνθρωπος μεγαλώνει επικεντρώνεται στους μεγαλύτερους και πιο σημαντικούς φίλους, αντί να αναζητά νέους, επειδή αντιλαμβάνεται περισσότερο το αίσθημα της θνητότητας.

Όμως, από τη στιγμή που οι χιμπατζήδες πιθανότατα δεν έχουν την ικανότητα μιας τέτοιας αντίληψης, ίσως παίζουν ρόλο διαφορετικοί παράγοντες, όπως η μείωση της συναισθηματικής αντιδραστικότητας, τόνισαν οι ερευνητές.

Ακόμη, οι ισχυρές φιλίες μπορεί να βοηθούν τους χιμπατζήδες που γερνάνε να συνεχίσουν να ευημερούν, παρά την εξασθένηση της υγείας και του κοινωνικού στάτους τους, επεσήμαναν ακόμη οι επιστήμονες.

Πηγές: ertnews.gr, AFP

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή