Μονομαχία ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για τα... μάτια της μεσαίας τάξης

Τρίτη, 28 Ιουνίου 2022 22:00
UPD:22:27
A- A A+

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected] 

Τη στρατηγική με την οποία θα φτάσουν στις επόμενες κάλπες χαράσσουν η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ, εστιάζοντας πρωτίστως στη μεσαία τάξη. Με τα σενάρια για μια φθινοπωρινή αναμέτρηση να έχουν πάρει φωτιά στα κομματικά επιτελεία επικρατεί αναβρασμός και τα ψηφοδέλτια «κλειδώνουν» σταδιακά. Την ίδια στιγμή μπαίνουν και τα διλήμματα της επόμενης αναμέτρησης με τη Νέα Δημοκρατία να μιλά για το στόχο της αυτοδυναμίας και το ΣΥΡΙΖΑ για προοδευτική διακυβέρνηση. 

Στο δρόμο προς την επόμενη εκλογική αναμέτρηση- όποτε και αν αυτή γίνει -κεντρικό θέμα συζήτησης αναμένεται να είναι η οικονομία, καθώς το κύμα των αυξήσεων ροκανίζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Μάλιστα το γεγονός πως δεν φαίνεται… φως στον ορίζοντα και ο χειμώνας αναμένεται ενεργειακά δύσκολος, δημιουργεί μια δύσκολη κατάσταση. Από την μια πλευρά συνεχίζεται η συζήτηση για πρόσθετα μέτρα στήριξης και από την άλλη πλευρά πρέπει να ληφθούν υπόψη τα δημοσιονομικά περιθώρια που είναι περιορισμένα.

Μέσα σε αυτό το δύσκολο σκηνικό οι πολιτικοί μονομάχοι ξεδιπλώνουν τις θέσεις της για την επόμενη ημέρα, ενώ σταδιακά επικρατούν όλο και υψηλότεροι τόνοι στην πολιτική αντιπαράθεση. Είναι εμφανές πως το σκληρό ροκ θα κυριαρχήσει στο δρόμο προς τις κάλπες και μετωπική θα είναι η σύγκρουση για την … κατάκτηση της μεσαίας τάξης.

 

ΝΔ: Η σημασία της πρώτης κάλπης

Mπορεί οι τελικές αποφάσεις για το momentum της επόμενης αναμέτρησης να ληφθούν τον Αύγουστο, ωστόσο ήδη στη Νέα Δημοκρατία αποκαλύπτουν σταδιακά την στρατηγική με την οποία θα φτάσουν στις  κάλπες.  Με δεδομένο πως η επόμενη εκλογική αναμέτρηση  θα γίνει με την απλή αναλογική  στο γαλάζιο στρατόπεδο ανησυχούν για την «χαλαρή ψήφο». Στο πλαίσιο αυτό είναι συνεχείς οι αναφορές πως «η πρώτη κάλπη θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως η τελευταία κάλπη»

Στο μείζον θέμα της οικονομίας η κυβέρνηση θέλει να καλλιεργήσει ένα θετικό αφήγημα, εστιάζοντας στην έξοδο της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας και στην καλή πορεία της βαριάς βιομηχανίας της χώρας, δηλαδή του τουρισμού. Με το βλέμμα στη μεσαία τάξη  στοχευμένες ανακοινώσεις θα υπάρξουν για το 2023, όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η αύξηση των συντάξεων (για όσους δεν έχουν προσωπική διαφορά) και ενδεχομένως ένα μικρό ψαλίδι στις ασφαλιστικές εισφορές 

Παράλληλα στο γαλάζιο στρατόπεδο προσπαθούν να απευθυνθούν σε ένα κομμάτι  του κέντρου που έχει  «αντιΣΥΡΙΖΑ» χαρακτηριστικά, όπως φαίνεται και από τις πρόσφατες  αναφορές στο 2015 και στο δημοψήφισμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε χθες πως  «κάθε φορά, όταν έρχεται αυτή η περίοδος του χρόνου, τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου, θυμόμαστε τι συνέβη το 2015 και πόσο κοντά ήρθαμε στην απόλυτη καταστροφή». Η στρατηγική αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, καθώς όσο πιο κοντά θα έρχονται οι κάλπες τόσο θα προσπαθεί η Νέα Δημοκρατία  να πετύχει πολιτικά «ανοίγματα». 

 

ΣΥΡΙΖΑ : Η κυβέρνηση εξαπάτησε την μεσαία τάξη

Στο πεδίο της οικονομίας εστιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, προειδοποιώντας για κοινωνική έκρηξη αν δεν ληφθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης των νοικοκυριών. Η αξιωματική αντιπολίτευση εξαπολύει σφοδρά πυρά στην κυβέρνηση για το κύμα της ακρίβειας, με τον Αλέξη Τσίπρα να κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι προεκλογικά «εξαπάτησε ξεδιάντροπα» τη μεσαία τάξη. 

Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας έκανε και μια αναφορά στο πρόσφατο παρελθόν,  σημειώνοντας μεταξύ  άλλων πως «αδικήσαμε τη μεσαία τάξη» όμως δεν το έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «από καπρίτσιο».  Για να σημειώσει πως «δεν ήταν δική μας επιλογή. Δεν ήταν καν επιλογή. Ήταν εξαναγκασμός. Δεν υπήρχε άλλος τρόπος για να πετύχουμε έναν στόχο εθνικό την έξοδο από το καθεστώς επιτροπείας και χρεοκοπίας».

Στο δρόμο προς τις κάλπες ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει βαρύτητα σε μια σειρά μέτρων για να ανασχεθεί το κύμα ακρίβειας, όπως η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, η μείωση του  ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας. Με το βλέμμα στραμμένο στη μεσαία τάξη μεταξύ άλλων δίνεται βαρύτητα στην αύξηση των μισθών, στην διαγραφή πανδημικών χρεών, στη στήριξη των συνταξιούχων και στην αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων για τη  στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων. 

Με τον Αλέξη Τσίπρα να σημειώνει σε πρόσφατη συνέντευξη του στην Εφημερίδα των Συντακτών πως «ακριβώς επειδή εμείς παρά τη θέλησή μας αδικήσαμε τη μεσαία τάξη, είμαστε αυτοί που τώρα ερχόμαστε με βαριά ηθική υποχρέωση και με ισχυρή βούληση να αποκαταστήσουμε την

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή