Γαλλία - Υπόθεση Ζαχαροπούλου: « Έφυγα από το ιατρείο της νιώθοντας βρώμικη και ταπεινωμένη»

Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2022 23:17
UPD:28/06/2022 00:06
REUTERS/BENOIT TESSIER
A- A A+

«Ήμουν 17 και εκείνη 40. Μόλις είχα μάθει ότι πάσχω από ενδομητρίωση, είχε τη φήμη της ειδικού. Νόμιζα ότι μπορούσα να την εμπιστευτώ, λάθος μου».

Μια  22χρονη γυναίκα , με το ψευδώνυμα «Mathilde» μίλησε στην Liberation για την τραυματική εμπειρία που έζησε όταν επισκεφτηκε  την γυναικολόγο και νυν υφυπουργό της κυβέρνησης Μακρόν, Χρυσούλα Ζαχαροπούλου.

Δεν μπορεί να ξεχάσει ότι έφυγε από το ιατρείο της Χρυσούλας Ζαχαροπούλου «πληγωμένη» πριν από πέντε χρόνια. Στο τέλος της εξέτασης, ένοιωσα «βρώμικη, ταπεινωμένη, στερούμενη κάθε εμπιστοσύνης στο ιατρικό επάγγελμα» λέει

Η μαρτυρία  

Η ανήλικη ασθενής έμαθε ότι πάσχει από ενδομητρίωση στα 16 της όταν είχε ήδη συμπτώματα, όπως, μεγάλη απώλεια αίματος, έντονος πόνος και λιποθυμικά επεισόδια. « Καθώς πλησίαζαν οι εξετάσεις για να πάρει το απολυτήριό της, θέλαμε να βρούμε μια θεραπεία για να την ανακουφίσουμε, ανησυχούσα ότι θα έπρεπε να μην δώσει τις εξετάσεις», υποστηρίζει η μητέρα της.

«Ο γυναικολόγος μου αμέσως με συμβούλευσε να απευθυνθώ σε έναν ειδικό» λέει η «Mathilde» . Η μητέρα της, αμέσως  έκλεισε ραντεβού με την Χρυσούλα Ζαχαροπούλου στο στρατιωτικό νοσοκομείο Bégin, στο Saint-Mandé, τον Μάρτιο του 2017: 

«Ήμουν περήφανη γιατί υποτίθεται ότι ήταν μια διακεκριμένη επιστήμονας, ειδική στο θέμα της ενδομητρίωσης. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα είχε μία τόσο ψυχρή και περιφρονητική στάση απέναντι σε ένα πολύ νεαρό κορίτσι», θυμάται. 

 

 «Η ατμόσφαιρα ήταν τρομακτική, οι ασθενείς έβγαιναν προβληματισμένοι από το ιατρείο της Ζαχαροπούλου, μια γυναίκα φαινόταν πολύ πιεσμένη και πηγαινοερχόταν στην τουαλέτα», λέει η «Mathilde».

Η γιατρός ήταν «ψυχρή» όταν η κοπέλα μπήκε στο ιατρείο της. «Ήταν δυσάρεστη και περιφρονητική με την ασκούμενή της που ετοίμαζε το ιατρικό κρεβάτι», όπως λέει η μητέρα της. Η γυναίκα δείχνει την μαγνητική στην γιατρό που, σύμφωνα με την ίδια, της ζητά να αποχωρήσει από το δωμάτιο για να εξετάσει την κόρη της.

«Κάθομαι και δεν λέει τίποτα. Φοράει ένα ιατρικό γάντι και μου ζητά να ανοίξω τα πόδια μου πιέζοντας τους μηρούς μου, χωρίς να μου δώσει καμία εξήγηση», αναφέρει η «Mathilde». Η νεαρή γυναίκα περιγράφει ότι επικρατούσε νεκρική σιγή. «Μετά μου κάνει μια πρωκτική εξέταση χωρίς να με προειδοποιήσει. Δεν το περίμενα με τίποτα». 

 

«Ταπείνωση»

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της κοπέλας, όταν το τηλέφωνο στο γραφείο της Ζαχαροπούλου άρχισε να χτυπάει, η γυναικολόγος αφού το σήκωσε συνέχισε την εξέταση έχοντας το τηλέφωνο στο αυτί της. Λίγα λεπτά αργότερα, σύμφωνα με την πρώην ασθενή, κάποιος χτυπά την πόρτα. Η γιατρός αφήνει μία γυναίκα να μπει στο δωμάτιο και αρχίζει να συνομιλεί μαζί της, χωρίς καν να ζητήσει την άδεια της  κοπέλας.

«Αυτό που ένιωσα ήταν «έλλειψη σεβασμού» ή ακόμα και «ταπείνωση», υποστηρίζει η «Mathilde».

Παράλληλα, «η γιατρός Χρυσούλα Ζαχαροπούλου μου έκανε κολπική εξέταση, πάλι χωρίς προειδοποίηση, χωρίς εξήγηση και χωρίς τη συγκατάθεσή μου.  Δάκρυα άρχισαν να κυλούν στα μάτια του. Ένιωσα «τόσο πόνο» που «ίδρωσα στην πλάτη».Έκλεισα τα μάτια και περίμενα να περάσει» 

 

«Λάθος διάγνωση»

 Όταν η μητέρα της μπήκε στο δωμάτιο, κατάλαβε αμέσως ότι η εξέταση δεν πήγε καλά. «Η κόρη μου είχε δάκρυα στα μάτια όταν η γιατρός μου άνοιξε την πόρτα». Σύμφωνα με την μητέρα της, η γιατρός αμέσως μετά την εξέταση «αμφισβητούσε» τη διάγνωση της μαγνητικής και λυπόταν για τις «όχι πολύ σαφείς» εικόνες.  «Μου είπε ότι δεν έπρεπε να παραπονιέμαι γιατί ήμουν μικρή και ότι είχε δει πολύ πιο σοβαρές περιπτώσεις», ισχυρίζεται η «Mathilde».

Σύμφωνα με τις δύο γυναίκες, η γιατρός, τις ενημέρωσε ότι η κοπέλα έχει πρόβλημα δυσκοιλιότητας, ότι θα της συνταγογραφούσε καθαρτικά και πιλάτες ώστε να «χαλαρώσει».

«Ενώ αργότερα αποδείχθηκε ότι είχα ενδομητρίωση με την κατάστασή μου να επιδεινώνεται», λέει η νεαρή Γαλλίδα, που πλέον και μετά τις τελευταίες καταγγελίες σκέφτεται να κινηθεί νομικα.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή