Οι νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία ασθενών και επαγγελματιών Υγείας

Η GE Healthcare μας δείχνει τις υπηρεσίες του μέλλοντος
Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2022 12:51
UPD:13:04
A- A A+

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Ένα ταξίδι αστραπή στο πανέμορφο Ελσίνκι της Φινλανδίας με τους πολύ ευγενικούς και χαμογελαστούς κατοίκους μας αποκάλυψε μικρά και μεγάλα μυστικά για τις υπηρεσίες υγείας του μέλλοντος.

Η «Ν» μπήκε στα άδυτα του ερευνητικού κέντρου της GE Healthcare ανακαλύπτοντας ένα νέο κόσμο όσον αφορά τις υπηρεσίες στον τομέα υγείας και την αντιμετώπιση των ασθενών.

Αριστερά, η συντάκτρια της «Ν» Ανθή Αγγελοπούλου.

Σε ένα αυτοματοποιημένο ερευνητικό κέντρο με τη βοήθεια εξελιγμένων ρομπότ επιστήμονες και εργαζόμενοι δημιουργούν μικρά και μεγάλα γκατζετάκια που είναι ικανά να κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο, αφού στην πραγματικότητα μπορούν να προσφέρουν στον επαγγελματία υγείας την ασφάλεια του να παρακολουθούν στενά, όλο το 24ωρο, τον ασθενή τους κάνοντας συγχρόνως και τις υπόλοιπες αναγκαίες εργασίες τους, και στον ασθενή την ψυχική ηρεμία να αντιμετωπίσει καλύτερα την κατάστασή του καθώς, γνωρίζει ότι ο ειδικός τον παρακολουθεί ακόμα και όταν δεν είναι στο δωμάτιό του.

Οι επιστήμονες της GE Healthcare μας ξενάγησαν μέσα στο ερευνητικό κέντρο και εργοστάσιο παραγωγής ιατρικών τεχνολογικών μηχανημάτων εξηγώντας μας ότι οι γραμμές παραγωγής με τη βοήθεια των μικρών εξειδικευμένων ρομπότ έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται όλο το 24ωρο. Τις ιδέες, τη λειτουργία, τη χρηστικότητα, ακόμα και το design, τα συζητούν όλοι μαζί και οι αποφάσεις λαμβάνονται ομαδικά. Κάτι που αντιληφθήκαμε στη συνέχεια και στον τρόπο αντιμετώπισης και συνεργασίας μεταξύ των τμημάτων και των εργαζομένων.

Συστήματα αδιάλειπτης παρακολούθησης ασθενών

Από τα πρώτα τεχνολογικά ευρήματα που είδαμε είναι το Portrait Mobile όπως το έχουν ονομάσει, και πρόκειται για είναι ένα σύστημα παρακολούθησης ασθενών που επιτρέπει σε ασθενείς σε θαλάμους γενικών νοσοκομείων να παρακολουθούνται συνεχώς εντός του νοσοκομείου. Το σύστημα ειδοποιεί έγκαιρα τους κλινικούς γιατρούς ανιχνεύοντας την όποια επιδείνωσης του ασθενούς. Όταν η επιδείνωση εντοπίζεται έγκαιρα, μπορεί να είναι θετική επιπτώσεις στα αποτελέσματα της συνολική υγείας του ασθενούς.

Το Portrait Mobile περιλαμβάνει ασύρματους αισθητήρες που φοριούνται από τον ασθενή, οι οποίοι επικοινωνούν με μια οθόνη κινητής τηλεφωνίας.

Διευκολύνει τη ζωή και τη δουλειά των επιστημόνων υγείας έτσι ώστε να παρακολουθούν τον ασθενή τους καλύτερα και αποτελεσματικότερα. Ειδικά στις εποχές που διανύουμε όπως είναι με την πανδημία που νοσηλευτές και γιατροί πιέζονται συστηματικά μέσα στα νοσοκομεία οι νέες συσκευές τεχνολογίες λύνουν τα χέρια τους και βγάζουν ένα μεγάλο βάρος από πάνω τους.

Το κόστος όπως μας εξήγησαν οι ειδικοί δεν είναι μεγάλο και αποτελεί επί της ουσίας κόστος/όφελος για το νοσοκομείο. Η ίδια η εταιρεία, βοηθά το νοσοκομείο να επενδύσει στην τεχνολογία αυτή και φυσικά εκπαιδεύει το προσωπικό κάτι που όπως μάθαμε είναι εξαιρετικά εύκολο στη χρήση του.

Ένα ακόμα εξαιρετικό επίτευγμα είναι το CARESCAPE Respiratory Module που ανήκει στην οικογένεια συμπαγών αναπνευστικών μονάδων της GE Healthcare και είναι σχεδιασμένο να υποστηρίζει την παρακολούθηση της αναπνοής στην αναισθησία και περιοχές εντατικής θεραπείας. Ανάλογα με τον τύπο της μονάδας, την έκδοση λογισμικού της συσκευής υποδοχής και την κλινική εφαρμογή, παρέχουν μετρήσεις των αεραγωγών αέρια, αναισθητικά με ταυτοποίηση παράγοντα, σπιρομέτρηση και ανταλλαγή αερίων.

Από την άλλη το D-Fend TM Pro water trap παρακολουθεί την αναπνευστική λειτουργία και όλες τις παραμέτρους στην αναισθησία και την εντατική φροντίδα.

Και τέλος η οθόνη CARESCAPE ONE που είναι ένα σύστημα παρακολούθησης ασθενών. Συγκεκριμένα, έχει σχεδιαστεί για να παρακολουθεί τα ζωτικά σημεία των ασθενών κατά τη διάρκεια ενδονοσοκομειακής μεταφοράς ασθενών. Αποτελείται από μια οθόνη CARESCAPE ONE και μινιατούρα CARESCAPE και οι μετρήσεις χειρίζονται από εξωτερικές συσκευές παραμέτρων που μπορούν να συνδεθούν σε οποιαδήποτε από τις οκτώ πανομοιότυπες ιατρικές θύρες USB στο πλάι της οθόνης.

Τα νέα συστήματα παρακολούθησης μετεγχειρητικών ασθενών είναι αποτελεσματικά και εξοικονομούν πόρους

Με αφορμή την ξενάγηση στον ερευνητικό κέντρο της GE Healthcare θα αναφερθώ σε μια πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε ο Dr. Frederic Michard, MD, PhD, κορυφαίος ειδικός στη μετεγχειρητική παρακολούθηση και ασφάλεια ασθενών, ο οποίος, μίλησε για τη σημασία της παρακολούθησης του αναπνευστικού ρυθμού στους μετεγχειρητικούς ασθενείς.

Όπως εξήγησε, η διαλείπουσα παρακολούθηση των ζωτικών σημείων σε ασθενείς μετεγχειρητικού θαλάμου αποτελεί βασικό πυλώνα της νοσηλευτικής φροντίδας μετά την επέμβαση. Ενώ τα παραδοσιακά ζωτικά σημεία όπως ο καρδιακός ρυθμός, ο αναπνευστικός ρυθμός, η αρτηριακή πίεση, η θερμοκρασία και ο κορεσμός του οξυγόνου του αίματος καταγράφονται συστηματικά, μπορεί να παρουσιάζουν σημαντικές διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας.

Η χρήση του παραδοσιακού νοσηλευτικού μοντέλου επιτόπιου ελέγχου ζωτικών σημείων σε διαστήματα 4 έως 6 ή ακόμα και 12 ωρών μπορεί να παραλείψει ένα σημαντικό αριθμό μη φυσιολογικών συμβάντων ζωτικών σημείων.

Σύμφωνα με το Δρ. Michard πολλές μελέτες δείχνουν ότι η παρακολούθηση του αναπνευστικού ρυθμού είναι ο καλύτερος προγνωστικός δείκτης της κλινικής επιδείνωσης στους θαλάμους, καθώς αυξάνεται σε πολλές καταστάσεις όπως η σήψη, η οξέωση, το σοκ, η πνευμονία κ.λπ.. Οι ελλείψεις του διαλείποντος επιτόπιου ελέγχου των ζωτικών σημείων, είναι μεγάλες. Αν μια νοσοκόμα ελέγχει έναν ασθενή για 5 λεπτά κάθε 4 ώρες, αυτό αντιστοιχεί μόνο στο 2% του χρόνου του ασθενούς στον θάλαμο. Με τις νέες τεχνολογίες η παρακολούθηση είναι συνεχής ενώ, καταγράφονται οι ζωτικές λειτουργίες τόσο αναλυτικά που δεν υπάρχει και ο κίνδυνος «ψευδών» συναγερμών που αυξάνουν σημαντικά το φόρτο εργασίας και την κόπωση των νοσηλευτών.

Επιπλέον, εάν το σύστημα παρακολούθησης είναι απρόσκοπτο και διαισθητικό, παρέχοντας μια ενιαία βαθμολογία έγκαιρης προειδοποίησης που αποστέλλεται απευθείας στο κατάλληλο άτομο, ο φόρτος εργασίας δεν θα πρέπει να αυξηθεί αλλά αντίθετα να ανακατανεμηθεί με περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες να διαχειρίζονται οι κλινικοί γιατροί και λιγότερο από την εντατική φροντίδα.

Όσον αφορά το κόστος, η συνεχής παρακολούθηση στους θαλάμους μπορεί να αποφέρει σημαντική εξοικονόμηση πόρων που σχετίζεται με τη μείωση των μεταφορών στη ΜΕΘ και της διάρκειας παραμονής στο νοσοκομείο. Ο Δρ. Michard πιστεύει ότι ένα σύστημα συνεχούς παρακολούθησης θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένες απαιτήσεις προκειμένου να είναι αποτελεσματικό και επιτυχώς εφαρμοσμένο από τα νοσοκομεία.

Αλλάζει το πρόσωπο της παρακολούθησης ασθενών στους θαλάμους

Συνεχίζοντας την ξενάγησή μας στο κέντρο της GE Healthcare, ανακαλύψαμε ότι αυτές οι καινοτομίες δεν είναι μόνο συναρπαστικές από τεχνολογικής σκοπιάς, αλλά μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε σημαντική μείωση της αποτυχίας διάσωσης συμβάντων με ανυπολόγιστο θετικό αντίκτυπο στη ζωή των ασθενών και των οικογενειών τους.

Τα συστήματα αυτά με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης θα αλλάξουν το πρόσωπο της παρακολούθησης των θαλάμων ασθενών. Όπως μας εξήγησαν οι επιστήμονες της GE Healthcare, υποβάλλονται σε συνεχείς προκαταρκτικές δοκιμές πριν φτάσουν στον τελικό χρήστη ενώ, είναι εύχρηστες και προσαρμόσιμες συσκευές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέες τάσεις στην προσφορά υπηρεσιών υγείας και η ταχεία ανάπτυξη της τεχνολογίας φορητών συσκευών προσφέρουν στα νοσοκομεία τη δυνατότητα να βελτιώσουν τον τρόπο λειτουργίας τους, ενώ, γιατροί και νοσηλευτές θα μπορούν να «κερδίζουν» χρόνο έτσι ώστε να παρακολουθούν περισσότερες περιπτώσεις ασθενών και η φροντίδα σε όλους τους ασθενείς να είναι ασφαλής και αποτελεσματική.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή