Μόνο η αρχή

Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου 2008 20:43

A- A A+

Τα πράγματα δεν θα αλλάξουν από τη μια ημέρα στην άλλη. Χρειάστηκαν δυο χρόνια για τη συμφωνία του Μπρέτον Γουντς. Η διάσκεψη κορυφής της ομάδας G20 για την έξοδο από την οικονομική κρίση θα είναι μόνο η αρχή.

«Δεν πρέπει να περιμένουμε στο άμεσο μέλλον θαύματα από αυτή τη συνάντηση, που ήταν μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, αλλά μάλλον να τη δούμε ως την έναρξη μιας διαδικασίας που θα οδηγήσει σε ένα πλήρες πρόγραμμα», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Η συγκυρία πολιτικά τουλάχιστον δεν είναι καλή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο. Ο νικητής των εκλογών Μπάρακ Ομπάμα δεν κάθεται στο τραπέζι. Το τσουνάμι όμως που χτύπησε την παγκόσμια οικονομία άρχισε στις ΗΠΑ και μπορεί να επιλυθεί μόνον υπό αμερικανική ηγεσία, γράφουν οι «Times».

Ομως, έστω και σε συμβολικό επίπεδο, η συνάντηση έχει τη σημασία της. Για την ιστορία, η «ομάδα των 20», ή G20 θεσμοθετήθηκε το 1999 με στόχο να συμπεριληφθούν οι αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς που μέχρι τότε είχαν αποκλεισθεί από τον «πυρήνα της παγκόσμιας οικονομικής συζήτησης και διακυβέρνησης».

Τα μέλη της G20, είναι οι ΗΠΑ, οι τέσσερις μεγάλες χώρες της Ε.Ε., η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία και η Ιταλία, η Αυστραλία, ο Καναδάς η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα από τις αναπτυγμένες οικονομίες, η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του κόσμου, η Σαουδική Αραβία, οι τρεις μεγαλύτερες αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ασίας, η Κίνα, η Ινδία και η Ινδονησία, οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής, το Μεξικό, η Βραζιλία και η Αργεντινή, η Ρωσία, η Τουρκία, η Νότια Αφρική, η οποία είναι η μοναδική χώρα της Αφρικής και η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στη σύνοδο της Ουάσινγκτον, η Γαλλία εκχώρησε στην Ισπανία μια από τις δύο έδρες που διαθέτει ως χώρα που ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης το τρέχον εξάμηνο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή