Υπουργός Εξωτερικών Ουγγαρίας στη «Ναυτεμπορική»: Να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία όσο γίνεται πιο γρήγορα

Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2022 07:19
UPD:07:33
EPA/MARTIN DIVISEK
A- A A+

Συνέντευξη στον Μιχάλη Ψύλο
[email protected]

Την ανάγκη να  τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία όσο γίνεται πιο γρήγορα, τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέταρ Σιγιάρτο σε συνέντευξη του στην «Ναυτεμπορική» και τον Μιχάλη Ψύλο. «Ούτε ξέρουμε πότε θα τελειώσει ο πόλεμος, ούτε έχουμε την επιρροή για να το πετύχουμε. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ελπίζουμε και να προσευχόμαστε», σημειώνει ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, που βρέθηκε στην Αθήνα για συνομιλίες με τον Ελληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια.

Γεννημένος το 1978,  ο Πέταρ Σιγιάρτο, είναι οικονομολόγος και βουλευτής στο Ουγγρικό κοινοβούλιο από το 2002. Στενός συνεργάτης του Βίκτορ Ορμπαν, διετέλεσε εκπρόσωπος Τύπου του Ούγγρου Πρωθυπουργού από τον Ιούνιο του 2010 έως τον Ιούνιο του 2012 και ήταν επικεφαλής του επιτελείου του Πρωθυπουργού για θέματα τύπου, διεθνών και οργανωτικών υποθέσεων. Από τον Σεπτέμβριο του 2014 είναι Υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου.

Ο κ. Σιγιάρτο μίλησε στη Ναυτεμπορική για τις τραγικές επιπτώσεις αυτού του πολέμου, τις οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία και την άρνηση της Ουγγαρίας να αποδεχτεί το εμπάργκο πετρελαίου που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ενωση στη Μόσχα. 

 «Κόκκινη γραμμή»

Επιχειρώντας να δικαιολογήσει την άρνηση της Βουδαπέστης να δεχτεί το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και στις κατηγορίες για εκβιασμό της ΕΕ, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών λέει ότι  η Ουγγαρία «έχει βάλει μια κόκκινη γραμμή. Αυτή η κόκκινη γραμμή είναι ότι δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας. Καθώς εξαρτόμαστε ενεργειακά από τη Ρωσία-σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο- σε ποσοστό 85%- για εμάς είναι κρίσιμο να μην διακοπούν οι ρωσικές ενεργειακές προμήθειες. Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε χαρούμενοι με την κατάσταση αυτή. Δεν είναι θέμα ιδεολογίας ή φιλοσοφίας. Πρόκειται για ένα πραγματικό, αριθμητικό θέμα».

Ερωτηθείς για τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας απέναντι στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, ο Πέταρ Σιγιάρτο υποστηρίζει ότι για τους Ούγγρους, «είναι λίγο παράξενο ότι δύο εταίροι στο ΝΑΤΟ, δύο γειτονικές χώρες, να σπαταλούν ενέργεια, χρήματα και αντί να συνεργάζονται να αντιμάχονται η μία την άλλη. Θέλουμε να επιλυθεί αυτή η διαμάχη και ελπίζω ότι θα συνεχιστούν οι συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών».,

«Δημοφιλής και ασφαλής χώρα η Ελλάδα»

Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, τονίζει ότι «η Ελλάδα είναι πολύ δημοφιλής μεταξύ των Ούγγρων πολιτών. Μετά την υποχώρηση του κύματος του covid οι προοπτικές για την αύξηση των τουριστικών αφίξεων από την Ουγγαρία είναι πολύ καλές. Σήμερα, υπάρχουν 30 πτήσεις κάθε εβδομάδα από την Βουδαπέστη στην Αθήνα,που προσφέρουν μεγάλη δυνατότητα στους Ούγγρους να έρθουν για τουρισμό στην Ελλάδα.  Η Ελλάδα είναι επίσης μια πολύ ασφαλής χώρα»

Η συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέταρ Σιιάρτο στη «Ναυτεμπορική» και τον Μιχάλη Ψύλο , έχει ως εξής  

-Κύριε υπουργέ των Εξωτερικών της Ουγγαρίας, σας ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξή σας στη «Ναυτεμπορική». Η επίσκεψή σας στην Αθήνα συμπίπτει με μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη, λόγω της συνέχισης του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ φοβάται ότι η σύγκρουση θα διαρκέσει χρόνια. Πώς πιστεύετε ότι θα μπορούσε να τελειώσει αυτός ο πόλεμος;

- Ολοι ελπίζουμε να τελειώσει ο πόλεμος, αλλά ουδείς γνωρίζει πότε, δυστυχώς. Η Ουγγαρία είναι μια γειτονική χώρα της Ουκρανίας, αντιμετωπίζει προκλήσεις ασφαλείας, στον τομέα της οικονομίας, της άμυνας, αλλά και του ενεργειακού μας εφοδιασμού. Είναι λοιπόν προφανές ότι για την Ουγγαρία είναι προς το εθνικό της συμφέρον, αυτός ο πόλεμος να τελειώσει όσο γίνεται πιο γρήγορα. Αλλά εμείς ούτε ξέρουμε πότε θα τελειώσει, ούτε έχουμε την επιρροή για να το πετύχουμε. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ελπίζουμε και να προσευχόμαστε.  Οι καρδιές μας ματώνουν βλέποντας  τις πιο τραγικές επιπτώσεις αυτού του πολέμου, που είναι ο χωρισμός των Ουκρανικών οικογενειών. Περίπου 800.000 οικογένειες Ουκρανών προσφύγων έχουν καταφύγει στην Ουγγαρία.

- Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας επηρεάζουν φυσικά τη ρωσική οικονομία, αλλά έχουν επίσης σοβαρές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία. Έξι πακέτα κυρώσεων έχουν ήδη εφαρμοστεί. Πιστεύετε ότι θα υπάρξει ένα έβδομο πακέτο κυρώσεων σχετικά με το φυσικό αέριο; Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες κατηγόρησαν  μάλιστα τη Βουδαπέστη ότι «εκβιάζει» την Ευρώπη. Τι απαντάτε; 

-Η ΕΕ έχει υπογράψει μέχρι τώρα έξι πακέτα κυρώσεων.  Εμεις έχουμε βάλει μια κόκκινη γραμμή. Αυτή η κόκκινη γραμμή είναι ότι δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ουγγαρίας. Καθώς εξαρτόμαστε ενεργειακά από τη Ρωσία -σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, σε ποσοστό 85%- για εμάς είναι κρίσιμο να μην διακοπούν οι ρωσικές ενεργειακές προμήθειες. Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε χαρούμενοι με την κατάσταση αυτή.  Δεν είναι θέμα ιδεολογίας ή φιλοσοφίας. Πρόκειται για ένα πραγματικό, αριθμητικό θέμα. Γι αυτό είναι φανερό ότι εμείς δεν είμαστε έτοιμοι να διακόψουμε την παροχή πετρελαίου από τη Ρωσία. Και δεν θα το κάνουμε. Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει λόγω των υποδομών. Είναι αδύνατον να αντικαταστήσουμε επίσης το ρωσικό φυσικό αέριο στην Ουγγαρία. Και δεν μιλάμε ακόμη για το κόστος, αλλά για την τεχνική δυνατότητα, που το καθιστά αδύνατον.

-Η Ουγγαρία κατάφερε να μείνει έξω από το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Τι σημαίνει αυτό για την οικονομία της χώρας σας;

-Αντιμετωπίζουμε προκλήσεις, όπως όλη η Ευρώπη. Αυξανόμενο πληθωρισμό, επιτόκια, αύξηση των τιμών στην ενέργεια. Για αυτό εισηγηθήκαμε έναν νέο προϋπολογισμό για τον επόμενο χρόνο και κάναμε τροποποιήσεις στον εφετινό προϋπολογισμό.

Δημιουργήσαμε δύο ταμεία στον προϋπολογισμό μας: Με το πρώτο υπερασπίζουμε τις οικογένειες από την τρομερή αύξηση του κόστους της ενέργειας και με το δεύτερο χρηματοδοτούμε την ενίσχυση του στρατού.

Για να το πετύχουμε, αυξήσαμε την φορολογία σ΄εκείνες  τις κερδοφόρες επιχειρήσεις που απέσπασαν πρόσθετα κέρδη, λόγω του πολέμου. Αυτή η πρόσθετη φορολόγηση δεν αφορά τα φυσιολογικά κέρδη. Καταφέραμε να κρατήσουμε χαμηλά το κόστος των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας-φυσικά χρειάστηκε να τις επιδοτήσουμε, αλλά κρατήσαμε χαμηλά το κόστος των υπηρεσιών αυτών. Αποτρέψαμε να επηρεαστούν τα νοικοκυριά από τις τρελές αυξήσεις των τιμών. 

Για παράδειγμα, η βενζίνη στα πρατήρια είναι 1,02 ευρώ και αυτή είναι η ανώτατη τιμή. Δεν μπορεί να αυξηθεί παραπάνω. Εχουμε επιβάλει πλαφόν στις τιμές σε τέσσερις τομείς: Στους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, στα καύσιμα, στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων και σε έξι βασικά τρόφιμα.

-Κύριε υπουργέ, γνωρίζετε βέβαια ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει θέμα παραβίασης της κυριαρχίας και των  κυριαρχικών της δικαιωμάτων από την Τουρκία, με  συνεχείς προκλήσεις, παραβιάσεις του εθνικού  εναέριου χώρου, με υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Πώς βλέπετε αυτές τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από την Αγκυρα;

- Θα ήθελα να πω κατ` αρχήν ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία είναι φιλικές χώρες της Ουγγαρίας. Με την Ελλάδα είμαστε μαζί στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ και με την Τουρκία στο ΝΑΤΟ.  Για εμάς είναι λίγο παράξενο ότι δύο εταίροι στο ΝΑΤΟ, δύο γειτονικές χώρες, σπαταλούν ενέργεια, χρήματα, και αντί να συνεργάζονται μάχονται η μία την άλλη. Θέλουμε να επιλυθεί αυτή η διαμάχη και ελπίζω ότι θα συνεχιστούν οι συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών.  

-Αναφορικά με τις σχέσεις Ουγγαρίας-Ελλάδας. Ποια είναι η σημερινή κατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών; Ποια είναι η πορεία των διμερών εμπορικών σχέσεων;

- Και οι δύο χώρες έχουμε συμβάλει ώστε οι σχέσεις μας να είναι πολύ καλές. Φυσικά, υπάρχουν πολιτικά θέματα στα οποία υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, που είναι φυσιολογικό. Αλλά θα πρέπει να σας πω ότι ο Νίκος Δένδιας είναι εξαιρετικός υπουργός Εξωτερικών και προωθεί με σθένος τα συμφέροντα της χώρας σας. Τον σέβομαι πολύ.

Οι διμερείς οικονομικές σχέσεις γίνονται όλο και πιο ισχυρές. Πέρυσι σπάσαμε το ρεκόρ στον όγκο του διμερούς εμπορίου και τους πρώτους τέσσερις μήνες εφέτος, υπάρχει μία αύξηση κατά 25%. Αρα υπάρχει μια ισχυρή δυναμική. Ελπίζουμε στη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη και στην Ουγγαρία και εδώ υπολογίζουμε πολύ στην Ελλάδα.  Η διασύνδεση μέσω του νέου αγωγού μεταφοράς αερίου μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας θα αυξήσει κατά πολύ τη χωρητικότητα  και την μεταφορά αερίου τελικά από την Ελλάδα και στην Ουγγαρία.

-Ποιες είναι οι επιχειρηματικές και επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η ουγγρική αγορά για τους Έλληνες επιχειρηματίες;

-Η Ουγγαρία παρέχει ίσως το καλύτερο περιβάλλον για επενδύσεις στην Ευρώπη, με την πολύ χαμηλή φορολόγηση των επιχειρήσεων σε ποσοστό μόλις 9%, και 15% στα προσωπικά εισοδήματα. Η οικονομία αναπτύσσεται με ισχυρό ρυθμό και οι έλληνες επιχειρηματίες μπορούν να επωφεληθούν απ` αυτό. Στον τομέα των αυτοκινήτων είμαστε ισχυροί. Επίσης, η Ουγγαρία είναι τρίτη χώρα στον κόσμο στην παραγωγή ηλεκτρικών μπαταριών. Είναι ένας τομέας που θα μπορούσαν να επενδύσουν  οι Ελληνες επιχειρηματίες.

- Η Ελλάδα είναι γενικά ο δεύτερος προτιμώμενος τουριστικός προορισμός για τους Ούγγρους πολίτες. Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για φέτος;

-Η Ελλάδα είναι πολύ δημοφιλής μεταξύ των Ούγγρων. Μετά την υποχώρηση του κύματος του covid οι προοπτικές είναι πολύ καλές. Σήμερα, υπάρχουν 30 πτήσεις κάθε εβδομάδα από την Ουγγαρία στην Ελλάδα, που προσφέρουν μεγάλη δυνατότητα στους Ούγγρους να έρθουν για τουρισμό στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι επίσης μια πολύ ασφαλής χώρα.

- Κύριε Υπουργέ, ο Ουγγρικός Φιλελληνισμός είχε σημαντική συμβολή στην Ελληνική Επανάσταση πριν από 200 χρόνια. Πρόσφατα ανεγέρθηκε μνημείο για τους Ούγγρους Φιλέλληνες στον ελληνικό Δήμο «Νικολάου Σκουφά» Παράλληλα, η Ουγγρική Βουλή έστειλε την εθνική σημαία της χώρας σας στο Μουσείο Φιλελληνισμού στην Αθήνα. Τι σημαίνει για εσάς αυτή η κοινή ιστορική πορεία των δύο χωρών;

- Είμαστε δύο χώρες που αγαπάμε την ελευθερία. Είμαστε και οι δύο χώρες που σεβόμαστε την κυριαρχία, την ανεξαρτησία. Η κοινή ιστορική πορεία και αλληλοκατανόηση είναι πολύ σημαντική. Γι` αυτό τιμήσαμε και στην Ουγγαρία τα 200 χρόνια της Εθνικής σας Επανάστασης του 1821.

Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξή σας στη «Ναυτεμπορική»

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή