Του Σινγιάν Χόου
* Φοιτητή στο Οικονομικό πανεπιστήμιο Αθηνών -(Msc) Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Οικονομικές Σπουδές - Διεθνή Οικονομικά των Επιχειρήσεων
Στις 25 Ιουνίου, μεταδόθηκε από τον ιταλικό εθνικό τηλεοπτικό σταθμό "Italia Channel" το τηλεοπτικό πρόγραμμα "Χονγκ Κονγκ - 25η επέτειος επανένωσης με τη μητέρα πατρίδα και το λαό της".
Σταθερότητα, ευημερία και ευκαιρίες είναι οι θεμελιώδεις αξίες γύρω από τις οποίες η ειδική διοικητική περιοχή του Χονγκ Κονγκ γιορτάζει αυτές τις ημέρες την 25η επέτειο της επανένωσής της με την Κίνα και τον λαό της, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή δυνατοτήτων. Ένα ιστορικό γεγονός, λοιπόν, που έχει δώσει στο Χονγκ Κονγκ χώρο να αναπτυχθεί, να ωριμάσει και να ευημερήσει και να γίνει ένα σημαντικό διεθνές και πολυπολιτισμικό οικονομικό κέντρο.
Πρόκειται για τη Aρχή "μία χώρα, δύο συστήματα", η οποία επέτρεψε στο Χονγκ Κονγκ να αυξήσει και να διατηρήσει το ρόλο του ως διεθνές μητροπολιτικό κέντρο, διατηρώντας παράλληλα την αυτονομία του.
Ο George Pippas, πρώην δήμαρχος του Κέιμπριτζ και επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ δηλώνει ότι "Η σωστή διακυβέρνηση αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την παροχή ενός ασφαλούς τόπου διαμονής και εργασίας και για την προώθηση της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης της κοινότητας… Από την επιστροφή στην κινεζική πατρίδα την 1η Ιουλίου 1997, η τοπική κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ έχει δεσμευτεί να διατηρήσει την ευημερία και την ειρήνη στην περιοχή υπό την αρχή "μία χώρα, δύο συστήματα", υποστηρίζοντας την τάξη που θεσπίζεται τόσο από το Σύνταγμα όσο και τον Βασικό Νόμο, ο οποίος αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της κοινωνίας και εκπροσωπεί το θεμέλιο όλων των μελλοντικών εξελίξεων".
Ο Piet Steel, ο τελευταίος Γενικός Πρόξενος του Βελγίου στο Χονγκ Κονγκ την εποχή της βρετανικής κυριαρχίας, είχε διαπιστώσει αυτή την κατάσταση, και από το 1993 έως το 1997 ήταν «μάρτυρας» των προσπαθειών που οδήγησαν στην επανένωση με την πατρίδα. "Πιστεύω ακράδαντα ότι το πεπρωμένο και το μέλλον του Χονγκ Κονγκ είναι στενά συνδεδεμένα με εκείνο της πατρίδας Κίνας, της οποίας αποτελεί αναφαίρετο τμήμα. Αυτή η επέτειος αποτελεί ορόσημο στην κοινή τους ιστορία, η οποία μέσα σε 25 χρόνια έχει οδηγήσει σε πολλά σημαντικά αποτελέσματα. - διαπίστωσε ο πρώην πρόξενος - Η πολιτική αυτονομίας που σχεδιάστηκε από τον πρώην Κινέζο ηγέτη Deng Xiaoping και συμφωνήθηκε με τη βρετανική αποικιοκρατική δύναμη αποδείχθηκε αποτελεσματική και διορατική, τόσο πολύ ώστε να καταστεί το Χονγκ Κονγκ μια από τις πιο διαφοροποιημένες και καινοτόμες πόλεις στον κόσμο και μια φυσική πύλη προς και από τη πατρίδα, αλλά ταυτόχρονα πύλη προς την υπόλοιπη Ασία αλλα και πέρα από αυτήν".
Μια επιτυχία που αποδεικνύεται και από τα στοιχεία που ανέφερε ο Tony Caplin, πρώην επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου, τα οποία αποκαλύπτουν ότι, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, από το 1997 έως το 2020 ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας του Χονγκ Κονγκ ήταν στο 3,2%, έναντι ενός μέσου ετήσιου πληθωρισμού μόλις 1,5%. "Πρόκειται για μια οικονομία υψηλού εισοδήματος, με κατά κεφαλήν εισόδημα άνω των 45.000 δολαρίων. Επιπλέον, το Χονγκ Κονγκ βρίσκεται στην κορυφή του Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας όπως αποδεικνύεται από πολλές έγκυρες δεξαμενές σκέψης, όπως το Ινστιτούτο Fraser και το Ίδρυμα Heritage τα τελευταία χρόνια", δήλωσε ο Caplin. "Η πολιτική "μια χώρα δύο συστήματα", εξάλλου, επέτρεψε στην αυτόνομη περιοχή να αναπτυχθεί σε ένα σύγχρονο και διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο και, - πρόσθεσε – ότι μέσω των μεταρρυθμίσεων των κανόνων εισαγωγής στο Χρηματιστήριο που πραγματοποιήθηκαν το 2018, να προσελκύσει πολλές εταιρείες, ιδίως εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, αναδεικνύοντας το σε έναν κόμβο μεγάλης σημασίας σε διεθνές επίπεδο".
Με το βλέμμα στο μέλλον, ωστόσο, σύμφωνα με τον Erik Solheim, πρώην Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και πρώην Εκτελεστικό Διευθυντή του UNEP- Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον, το Χονγκ Κονγκ θα μπορούσε να διαδραματίσει έναν ακόμη πιο καθοριστικό ρόλο από τον οικονομικό, να γίνει διαμεσολαβητής μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών και μεταξύ Ανατολής και Δύσης και γέφυρα προς ένα βιώσιμο μέλλον. "Το Χονγκ Κονγκ, το οποίο αποτελεί την κινητήρια δύναμη πίσω από την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση και οδηγεί τον ψηφιακό μετασχηματισμό του πλανήτη, διαδραματίζει επίσης καθοριστικό ρόλο στην πράσινη καινοτομία. Στόχος του είναι να γίνει ένας οικονομικός πόλος με στόχο τη βιωσιμότητα και την προώθηση μιας στρατηγικής win-win που μπορεί να δημιουργήσει όχι μόνο ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και θέσεις εργασίας και ευημερία."
Μια τάση που εντοπίζει επίσης η Daniela Caruso, καθηγήτρια κινεζικών σπουδών στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ειρήνης στην Ρώμη: "Πιστεύω ότι το μέλλον του Χονγκ Κονγκ θα είναι κοινό με τη πατρίδα, την Κίνα, η οποία, στα πενταετή της σχέδια κοιτάζει ήδη μέχρι το 2035. Πραγματικά, έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα θαυμάσιο σχέδιο, το "Χονγκ Κονγκ 2030+", με αναπτυξιακούς στόχους που, μέχρι το 2030, θα μπορούσαν να καταστήσουν την περιοχή κέντρο πρωτοπορίας, ιδίως για την καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Είναι ήδη ο τρίτος διεθνής χρηματοοικονομικός κόμβος του κόσμου, μετά το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, και το πέμπτο λιμάνι για τη διακίνηση φορτίων σύμφωνα με τη διεθνή κατάταξη, το Χονγκ Κονγκ στοχεύει να επιταχύνει ακριβώς αυτά τα ζητήματα και να δημιουργήσει μια μεγαλύτερη ανάπτυξη για το μέλλον".
Με την πάροδο των ετών, το Χονγκ Κονγκ έχει αντιμετωπίσει κάθε είδους προκλήσεις, αλλά η πόλη έχει επιβιώσει χάρη στο πνεύμα επιμονής του πληθυσμού, επιτυγχάνοντας να αναδειχθεί σε μια ολοένα και πιο καινοτόμο και χωρίς αποκλεισμούς κοσμοπολίτικη πραγματικότητα. Σήμερα το Χονγκ Κονγκ είναι έτοιμο να εγκαινιάσει μια νέα εποχή ευκαιριών, η οποία θα επιτρέψει στην περιοχή να αναπτυχθεί και να ανανεώνεται συνεχώς, επίσης με το πρόσημο της διαμεσολάβησης μεταξύ Ανατολής και Δύσης.