Αναταράξεις στους αιθέρες

Σάββατο, 25 Ιουνίου 2022 07:00
UPD:08:00
REUTERS/Kai Pfaffenbach
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

 

Σε πολλές χώρες της Ευρώπης οι αεροπορικές εταιρείες αναγκάζονται, ελλείψει προσωπικού, να ακυρώνουν πτήσεις, την ώρα που περίμεναν ένα ιδιαίτερα «θερμό» καλοκαίρι από πλευράς επιβατικής κίνησης. Η αγορά εργασίας στον αεροπορικό κλάδο -και όχι μόνο- βρίσκεται σε έντονο αναβρασμό, με τα εργατικά σωματεία να εκδηλώνουν τη δυσαρέσκειά τους, απαιτώντας μισθολογικές αυξήσεις που να συμβαδίζουν με τον πληθωρισμό, σε μία εξέλιξη που επιδεινώνει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα. Η Lufthansa ανακοίνωσε ότι θα ακυρώσει περισσότερες από 3.000 πτήσεις, καθώς δεν έχει προσωπικό για να εξυπηρετήσει την επιβατική κίνηση, ενώ σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων απειλούν να προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερο χάος στα αεροδρόμια της Ευρώπης. Και το χειρότερο είναι ότι το πρόβλημα δύσκολα μπορεί να επιλυθεί αυτή τη στιγμή, που όλα είναι ρευστά.


Η Lufthansa ανακοίνωσε ότι θα ακυρώσει επιπλέον 2.200 δρομολόγια στο εσωτερικό και σε ευρωπαϊκούς προορισμούς Ιούλιο και Αύγουστο, πέρα από τις 900 που έχει ήδη προαναγγείλει στις αρχές του μηνός. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 4% της δυναμικότητας της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας για την καλοκαιρινή περίοδο, όπως ανέφερε εκπρόσωπός της. Την ίδια στιγμή, εργαζόμενοι της Ryanair κήρυξαν απεργίες σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Πορτογαλίας και του Βελγίου, όπου αρκετές πτήσεις δεν έγιναν χθες, με την αναστάτωση να συνεχίζεται το Σαββατοκύριακο. Απεργίες ετοιμάζει και το προσωπικό εδάφους της British Airways στο αεροδρόμιο του Χίθροου, παρότι δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία.


Τo όλο σκηνικό επιφέρει νέο πλήγμα στην ευρωπαϊκή αεροπορική αγορά, που χτυπήθηκε τα μέγιστα από την πανδημία του κορονοϊού, με αεροπορικές εταιρείες και αεροδρόμια να χάνουν δισεκατομμύρια ευρώ. Και τώρα που η ταξιδιωτική ζήτηση έχει ανακάμψει θεαματικά, οι αεροπορικές εταιρείες, που από καιρό ετοιμάζονταν γι’ αυτή τη στιγμή, δεν μπορούν να ανταποκριθούν, καθώς αρκετοί εργαζόμενοι δηλώνουν παραίτηση, αναζητώντας αλλού καλύτερες απολαβές. Κάποιες εταιρείες δε είχαν περικόψει το προσωπικό τους στη διάρκεια της πανδημίας και τώρα προσλαμβάνουν με πολύ αργό ρυθμό, εν μέσω ανησυχιών για το εάν η ανάκαμψη θα έχει διάρκεια. Και όλα αυτά, την ώρα που αρχίζουν να αυξάνονται ανησυχητικά τα κρούσματα Covid σε πολλούς δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, ειδικά του ευρωπαϊκού Νότου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή