Κολομβία: Σε διαθεσιμότητα άλλοι 10 αξιωματικοί για σφαγές αμάχων

Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου 2008 08:10
A- A A+

Η κυβέρνηση της Κολομβίας έθεσε σε διαθεσιμότητα 10 αξιωματικούς και τρεις στρατιώτες καθώς το σκάνδαλο των δολοφονιών αθώων πολιτών - που απειλεί να περιπλέξει ακόμα περισσότερο τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για την σύναψη συμφωνίας «ελεύθερου εμπορίου», οι οποίες έχουν παγώσει εξ αιτίας της σύνδεσης της με ζητήματα που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων - διευρύνεται.

Οι στρατιωτικοί κατηγορούνται για την εκτέλεση επτά νέων στη βόρεια επαρχία Κόρδομπα, τους οποίους εν συνεχεία παρουσίασαν ως αριστερούς αντάρτες που σκοτώθηκαν σε μάχη,

«Αναλάβαμε δράση. Οι υποθέσεις βρίσκονται πλέον ενώπιον της εισαγγελίας», δήλωσε ο υπουργός ¶μυνας Χουάν Μανουέλ Σάντος σε διάγγελμά του.

Η κυβέρνηση έθεσε σε διαθεσιμότητα 27 αξιωματικούς και στρατιώτες τον Οκτώβριο, όταν έρευνα τους ενέπλεξε στις εκτελέσεις μιας άλλης ομάδας νέων που εξαφανίστηκαν και αργότερα βρέθηκαν σε μαζικούς τάφους, έχοντας καταμετρηθεί ως απώλειες μεταξύ των ανταρτών.

Η εκτεταμένη και συστηματική σφαγή αθώων αμάχων από τις δυνάμεις ασφαλείας της Κολομβίας πρέπει να ερευνηθεί από τις αρχές της χώρας, αλλιώς πρέπει να παρέμβουν διεθνή δικαστήρια, δήλωσε στις αρχές του μήνα η Υπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Εκατοντάδες παρόμοιες υποθέσεις εκκρεμοδικούν, καθώς μέλη των οικογενειών θυμάτων καταγγέλλουν εν ψυχρώ δολοφονίες από άνδρες του στρατού και της αστυνομίας που επιδίωκαν να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους στην κυβερνητική εκστρατεία για την πάταξη του αντάρτικου.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει δώσει δισεκατομμύρια δολάρια ως βοήθεια στην κυβέρνηση του ¶λβαρο Ουρίμπε - ο πατέρας του οποίου είχε βρει το θάνατο το 1983, όταν αριστεροί αντάρτες είχαν αποπειραθεί να τον απαγάγουν. Ο Ουρίμπε παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής για την πάταξη των αριστερών ανταρτών που μάχονται εναντίον του κράτους επί 44 χρόνια.

Η αποτελεσματικότητα του Ουρίμπε προσέλκυσε μεγάλες άμεσες ξένες επενδύσεις παρά τη σειρά σκανδάλων που πλήττει την κυβέρνηση - σημαντικότερο, η έρευνα σε βάρος μελών του Κογκρέσου, υπουργών και κρατικών λειτουργών, κυρίως στελεχών της συμμαχίας του Ουρίμπε, για σχέσεις με ακροδεξιά τάγματα θανάτου.

Τα σκάνδαλα ενέτειναν την αντίσταση που συναντά η υπό διαπραγμάτευση συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στο αμερικανικό Κογκρέσο. Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα τον Ιανουάριο, έχει δηλώσει ότι αντιτίθεται στη συμφωνία, εξ αιτίας της κατάστασης στην Κολομβία όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Ομπάμα και Δημοκρατικοί ηγέτες στο Καπιτώλιο αξιώνουν από τον Ουρίμπε να λάβει μέτρα για την προστασία των συνδικαλιστών από τους ακροδεξιούς πριν την έγκριση της συμφωνίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή