Αφγανιστάν: Εν αναμονή της απάντησης των Ταλιμπάν για διαπραγματεύσεις

Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου 2008 09:59
A- A A+

Οι αντάρτες Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν ανακοίνωσαν πως σχεδιάζουν να απαντήσουν στην πρόταση του προέδρου της χώρας Χαμίντ Καρζάι ότι θα εγγυηθεί για την ασφάλεια του ηγέτη τους Μουλά Ομάρ αν ο ίδιος θελήσει να διαπραγματευτεί.

Με την κατάσταση να επιδεινώνεται στη χώρα, επτά χρόνια μετά την ανατροπή του καθεστώτος των Ταλιμπάν, τόσο η αφγανική κυβέρνηση όσο και οι σύμμαχοί της εξετάζουν με μεγαλύτερη προσοχή την πιθανότητα συνομιλιών με τους πιο μετριοπαθείς Ταλιμπάν.

Οι Ταλιμπάν έχουν αποκλείσει οποιαδήποτε μορφή διαπραγμάτευσης όσο παραμένουν ξένα στρατεύματα στο Αφγανιστάν, ο Καρζάι όμως τόνισε χθες πως αυτός ο όρος είναι απαράδεκτος.

Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαζίντ δεν θέλησε να σχολιάσει την πρόταση του Καρζάι, τόνισε μόνο πως οι Ταλιμπάν θα απαντήσουν.

«Ετοιμάζουμε την απάντησή μας και θα ακολουθήσει ανακοίνωση αργότερα σήμερα», επισήμανε.

Μια πρώτη προσπάθεια συνομιλιών έγινε τον Σεπτέμβριο όταν ομάδα Αφγανών αξιωματούχων και πρώην ηγετικά στελέχη των Ταλιμπάν συναντήθηκαν στη Σαουδική Αραβία και συζήτησαν τις προοπτικές συμφιλίωσης ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Η βία στο Αφγανιστάν τα τελευταία δύο χρόνια έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο ώστε να θέτει υπό αμφισβήτηση τις προοπτικές της χώρας και της υποστηριζόμενης από τους Δυτικούς κυβέρνησής της.

Περίπου 70.000 ξένοι στρατιώτες, περίπου οι μισοί Αμερικανοί, μάχονται εναντίον των Ταλιμπάν, των οποίων η επιρροή και οι επιθέσεις επεκτείνονται σχεδόν σε όλη τη χώρα.

Ο νεοεκλεγείς αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει δηλώσει πως είναι ανοικτός σε συνομιλίες με τους πιο μετριοπαθείς ηγέτες των ταλιμπάν για να διερευνήσει αν η στρατηγική που ακολουθήθηκε στο Ιράκ - διαπραγματεύσεις με τους αντάρτες - μπορεί να φέρει αποτελέσματα και στο Αφγανιστάν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή