Σερβία: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αποκατάστασης σχέσεων με ΠΓΔΜ και Μαυροβούνιο

Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου 2008 10:15
A- A A+

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο άμεσης αποκατάστασης των σχέσεων με την ΠΓΔΜ και το Μαυροβούνιο, ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς. Οι σχέσεις της Σερβίας με τις χώρες αυτές επιδεινώθηκαν όταν η ΠΓΔΜ και το Μαυροβούνιο αναγνώρισαν την ανεξαρτησία του Κοσόβου και το Βελιγράδι απέλασε τους πρέσβεις τους.

Ο κ. Μπόρις Τάντιτς σε συνέντευξη του στο ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων Μπέτα, εμμέσως πλην σαφώς, κάλεσε την ΠΓΔΜ και το Μαυροβούνιο να καταθέσουν αίτημα για την διαπίστευση νέων πρέσβεων ώστε να δοθεί η ευκαιρία στη σερβική κυβέρνηση να επανεξετάσει τη στάση της.

«Tην κίνηση έχουν τώρα τα Σκόπια και η Ποντγκόριτσα διορίζοντας νέους πρέσβεις και η σερβική κυβέρνηση θα εξετάσει το αίτημα τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τάντιτς επισημαίνοντας ότι «αυτοί που διατάραξαν τις σχέσεις αναγνωρίζοντας το Κόσοβο θα πρέπει και να κάνουν το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση τους».

Η δήλωση του Τάντιτς σχολιάστηκε θετικά στο Μαυροβούνιο από το υπουργό Εξωτερικών Μίλαν Ρότσεν ο οποίος ανέφερε ότι οι επόμενες κινήσεις της Ποντγκόριτσα θα γίνουν με βάση την πολιτική για συνεργασία και σταθερότητα στην περιοχή.

Στην ΠΓΔΜ, όπως μεταδίδουν τα σερβικά ΜΜΕ, ο πρόεδρος Μπράνκο Τσερβενκόβσκι χαιρέτισε τη δήλωση Τάντιτς και κάλεσε την κυβέρνηση να κινήσει τις διαδικασίες για τον διορισμό νέου πρέσβη.

Η ΠΓΔΜ και το Μαυροβούνιο αναγνώρισαν το Κόσοβο στις 9 Οκτωβρίου μία ημέρα μετά την απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ να παραπέμψει, για γνωμάτευση, το θέμα της ανεξαρτησίας, στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Η σερβική κυβέρνηση αντέδρασε χαρακτηρίζοντας ανεπιθύμητους τους πρέσβεις των γειτονικών αυτών χωρών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή