Ισραήλ: Αίτημα να δοθεί χάρη στον κατάσκοπο Τζόναθαν Πόλαρντ

Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου 2008 11:40
A- A A+

Προσωπικότητες του Ισραήλ σε επίσημο αίτημα ασκούν πιέσεις στον απερχόμενο πρωθυπουργό Εχούντ Ολμερτ να ζητήσει την προσεχή εβδομάδα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους να δώσει χάρη στον εβραιο-αμερικανό κατάσκοπο Τζόναθαν Πόλαρντ, μετέδωσαν σήμερα τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ολμερτ, επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης, θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον για τελευταίες συνομιλίες στον Λευκό Οίκο με τον Τζορτζ Μπους, πριν από την ανάληψη της αμερικανικής προεδρίας από τον διάδοχό του, Μπαράκ Ομπάμα.

Οι υπογράφοντες το αίτημα, μεταξύ των οποίων είναι ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Αμνόν Ρουμπινστάιν, ο πρώην πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ουάσινγκτον Ντάνι Αγιαλόν, ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων Μοσέ Γιααλόν και ο ιστορικός Ασα Κάσερ, επισημαίνουν ότι ο πρόεδρος Μπους ήταν ένας «πρόεδρος εξαιρετικά φιλικός απέναντι στο Ισραήλ« και εκτιμούν ότι η απάντησή του θα είναι «θετική».

Ο Πόλαρντ, ένας αναλυτής του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού έχει καταδικαστεί σε ισόβια. Ο Πόλαρντ έδινε στο Ισραήλ, από τον Μάιο του 1984 έως τη σύλληψή του τον Νοέμβριο του 1995, χιλιάδες απόρρητες πληροφορίες για θέματα άμυνας, για τις κατασκοπευτικές δραστηριότητες των ΗΠΑ, κυρίως στις αραβικές χώρες, σε μια υπόθεση ισραηλινής κατασκοπείας σε βάρος του αμερικανικού Πενταγώνου.

Εκτοτε οι αρχηγοί των κυβερνήσεων στο Ισραήλ ζητούσαν ματαίως την απελευθέρωσή του από τις αμερικανικές αρχές. Ο πρώην αρχηγός της CIA Τζορτζ Τένετ είχε μάλιστα απειλήσει να παραιτηθεί, αν ο τότε πρόεδρος Μπιλ Κλίντον έδινε χάρη στον Πόλαρντ ύστερα από αίτημα του Ισραήλ.

Οι οικείοι του Πόλαρντ στο Ισραήλ και στις ΗΠΑ διεξάγουν εκστρατεία για την απελευθέρωσή του επαναλαμβάνοντας ότι οι ισραηλινές κυβερνήσεις τον «εγκατέλειψαν», ενώ αυτός «υπηρέτησε» το εβραϊκό κράτος και έλαβε την ισραηλινή υπηκοότητα.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή