Kριστόφ Γκαλτιέ: Η ισορροπία έρχεται στο Παρίσι

Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2022 10:31
UPD:10:45
EPA/STEPHANIE LECOCQ
A- A A+

Ο Μαουρίσιο Ποσετίνο έφυγε, ο Κριστόφ Γκαλτιέ έρχεται στον πάγκο της Παρί, με την διοίκηση των Παριζιάνων να ψάχνει στο πρόσωπο του 56χρονου Γάλλου προπονητή, τον άνθρωπο που θα την οδηγήσει στην γη της ποδοσφαιρικής επαγγελίας, στη κατάκτηση του Champions League. Ποιος είναι όμως ο Γκαλτιέ και γιατί επιλέχθηκε από τον Νάσερ Ελ Κελαϊφι; Ποιο θα είναι το συμβόλαιό του και πως σκοπεύει να διαχειριστεί την πλειάδα αστέρων του έμψυχου δυναμικού;

Το βιογραφικό

Η πρώτη μεγάλη επιτυχία στη καριέρα του Γκαλτιέ ήρθε το 2013 όταν κατέκτησε το Κύπελλο με την Σαιντ Ετιέν αλλά ο τίτλος εκείνος που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη πρόσληψή του από την Παρί, ήρθε το 2021. Ως προπονητής της Λιλ, οδήγησε το κλαμπ στη κατάκτηση του πρωταθλήματος, έχοντας υποπολλαπλάσιο μπάτζετ από την νέα του ομάδα. Με ένα «μείγμα» νέων και έμπειρων ποδοσφαιριστών και παίζοντας πολύ ωραίο ποδόσφαιρο, η Λιλ επέστρεψε στη κορυφή του γαλλικού ποδοσφαίρου και ο Γκαλτιέ πιστώθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτή την επιτυχία.

Ο έμπειρος κόουτς έχει εργαστεί κατά το παρελθόν ως βοηθός προπονητή σε Μαρσέιγ, Άρη, Μπαστιά, Αλ Αϊν, Πόρτσμουθ, Σοσό, Λιόν και Σεντ Ετιέν ενώ ως πρώτος ξεκίνησε το 2009 στην Σεντ Ετιέν, στην οποία παρέμεινε μέχρι το 2017. Στη περσινή αγωνιστική περίοδο βρέθηκε στον πάγκο της Νις, όπου τερμάτισε πέμπτος και ηττήθηκε στον τελικό του Κυπέλλου από την Ναντ.

Η ισορροπία ως κινητήριος δύναμη

Σε καθαρά ποδοσφαιρικό επίπεδο αυτό που τον διακρίνει και αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους της επιλογής του από την Παρί, είναι η ισορροπία που εμφανίζουν οι ομάδες του στο παιχνίδι τους. Σε πολλά ματς με τον Ποτσετίνο οι Παριζιάνοι είχαν συμπεριφορά ερασιτεχνικής ομάδας σε φάση άμυνας, καθώς αρκετοί από τους σούπερ σταρ του συνόλου, περπατούσαν. Αυτές οι συμπεριφορές στις ομάδες που «χτίζει» ο Γκαλτιέ απλά δεν υπάρχουν. 4-4-2, μεγάλη ένταση στο παιχνίδι, φουλ πίεση και μία αρκετή συμπαγής εικόνα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των συγκροτημάτων που έχει παρουσιάσει.

Η επιλογή του να αλλάζει κατά την διάρκεια των παιχνιδιών τις θέσεις των επιθετικών παικτών του, είναι κάτι που πιθανότατα θα ταιριάξει στον τρόπο παιχνιδιού του Λιονέλ Μέσι αλλά και του Κιλιάν Μπαπέ.

Με τη... σφραγίδα του Κάμπος

Η πρόσληψη του Γκαλτιέ στη Παρί φέρει την υπογραφή του νέου αθλητικού διευθυντή του συλλόγου, Λουίς Κάμπος. Ο Κάμπος τον είχε επιλέξει και για τον πάγκο της Λιλ, η «χημεία» τους αποτέλεσε έναν από τους λόγους της επιτυχίας των «λιλουά» το 2021. Ήταν η πρώτη επιλογή του Κάμπος, ο οποίος ποντάρει πολλά στην ισορροπημένη διαχείριση του Γκαλτιέ αλλά και στην αδιαφορία του 56χρονου κόουτς για τα μεγάλα ονόματα και τους σούπερ σταρ. Ο νέος τεχνικός της Παρί δεν θα ζητήσει ποτέ το μεγαλύτερο «αστέρι» του κόσμου αλλά θα ψάξει να βρει παίκτες που θα του κάνουν την «δουλειά» και θα μπορούν να υπηρετήσουν το αγωνιστικό του πλάνο.

Η Παρί για να τον πάρει από την Νις θα πληρώσει την ρήτρα των 10 εκατομμυρίων ευρώ και το συμβόλαιο του θα κυμανθεί κάπου ανάμεσα στα 6 και τα 8 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις