Μαραθώνιος κρίσιμων Συνόδων αναμένεται τις επόμενες μέρες για την Ευρώπη και τον κόσμο, ξεκινώντας από τις Βρυξέλλες στις 23 Ιουνίου με τη Σύνοδο της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια, με τη Σύνοδο Κορυφής του G7 στο ειδυλλιακό Έλμαου της Βαυαρίας στις 26-28 Ιουνίου και τέλος τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στις 29 και 30 Ιουνίου. Τις βασικές θέσεις της γερμανικής κυβέρνησης απέναντι – κυρίως - στον πόλεμο στην Ουκρανία και την επιθετικότητα της Ρωσίας παρουσίασε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς.
«Θα υπερασπιστούμε κάθε τετραγωνικό μέτρο των νατοϊκών εδαφών» ήταν το μήνυμα που έστειλε για μια ακόμη φορά προς πάσα κατεύθυνση. «Οι εταίροι μας μπορούν να βασιστούν στη Γερμανία» υπογράμμισε στην εισοσάλεπτη ομιλία του ο Όλαφ Σολτς. «Η ασφάλεια είναι η πιο ισχυρή υπόσχεση μιας χώρας στους πολίτες της» ανέφερε σε άλλο σημείο. Σχετικά με την παροχή βαρέος οπλισμού προς την Ουκρανία, ο Όλαφ Σολτς τόνισε ότι η Γερμανία παρέχει στην Ουκρανία οπλισμό που χρειάζεται τώρα, παραπέμποντας στη γερμανική λίστα με τα είδη βαρέος οπλισμού που έχουν ήδη σταλεί στον ουκρανικό στρατό.
Το ΝΑΤΟ και η σχέση με τη Ρωσία
Ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ, όπου βασικά θέματα θα είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι υποψηφιότητες ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας, ο Όλαφ Σολτς θέλησε να υπενθυμίσει την Ιδρυτική Πράξη NATO-Ρωσίας: «Δεν θα ήταν σοφό να την καταγγείλουμε» ανέφερε, διότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει αντικείμενο προπαγάνδας για τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Μάλιστα, όπως τόνισε, η υπενθύμιση των βασικών αρχών της υπογραμμίζει την κατάφωρη παραβίασή τους από τη Ρωσία πχ. η αρχή του σεβασμού των συνόρων. Εντούτοις υπό τις σημερινές συνθήκες της «επιθετικής, ιμπεριαλιστικής Ρωσίας του Πούτιν» είναι «αδιανόητη» μια «εταιρική σχέση» με τη Ρωσία επί τη βάσει των όσων είχαν ορισθεί με την «Στρατηγική Αντίληψη» του ΝΑΤΟ το 2010. Στην Σύνοδο της Μαδρίτης θα συζητηθεί πάντως και η νέα στρατηγική της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, λαμβάνοντας υπόψιν τα νέα γεωστρατηγικά δεδομένα που θέτει ο πόλεμος στην Ουκρανία.
«Ναι» στην υποψηφιότητα της Ουκρανίας για την ΕΕ
Λίγο πριν από την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ο Γερμανός καγκελάριος απηύθυνε έκκληση για ευρεία στήριξη της υποψηφιότητας της Ουκρανίας για μελλοντική ένταξη στην ΕΕ. Μετά και την πρόσφατη επίσκεψή του στο Κίεβο η θέση της Γερμανίας υπέρ της ουκρανικής υποψηφιότητας είναι ξεκάθαρα θετική, ενώ όπως τόνισε το ίδιο ισχύει και για τη Μολδαβία.
To δεύτερο μεγάλο κεφάλαιο της ευρωπαϊκής διεύρυνσης αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια και την ενταξιακή προοπτική τους. Η ΕΕ θα πρέπει να στηρίξει τις υποσχέσεις της προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, σημείωσε ο Όλαφ Σολτς κάνοντας αναφορά και στο πρόσφατο ταξίδι του στη Θεσσαλονίκη, όπου συμμετείχε σε δείπνο με τους ηγέτες της περιοχής. Μάλιστα αναφέρθηκε στη συμβολική σημασία της Θεσσαλονίκης σχετικά με την ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Εκεί είχε διεξαχθεί τον Ιούνιο του 2003 η Σύνοδος για τα Δυτικά Βαλκάνια, μια ιστορική στιγμή για την προοπτική διεύρυνσης της ΕΕ προς την περιοχή. Είκοσι χρόνια μετά πάντως δεν έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος. Ωστόσο ο Γερμανός καγκελάριος, ο οποίος επίσης στις αρχές Ιουνίου επισκέφθηκε τα Δυτικά Βαλκάνια, ανέφερε: «Θέλουμε και χρειαζόμαστε τα Δυτικά Βαλκάνια στην ΕΕ».
«Σχέδιο Μάρσαλ» για την Ουκρανία στο G7
Σχετικά με την επικείμενη Σύνοδο του G7 στο Έλμαου της Βαυαρίας, ο Όλαφ Σολτς ως οικοδεσπότης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη σημασία της πρόσκλησης και του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσω τηλεδιάσκεψης.
Ένα από τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν εκτός από τις πολύπλευρες συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, από την οικονομία μέχρι την επισιτιστική αλυσίδα, θα είναι και η κατάστρωση ενός «Σχεδίου Μάρσαλ» για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο. «Όπως η κατεστραμμένη Ευρώπη μετά το τέλος του Β‘ Παγκοσμίου Πολέμου έτσι και η Ουκρανία χρειάζεται σήμερα ένα Σχέδιο Μάρσαλ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καγκελάριος.