«Βούληση του Δημοσίου, ο αποχαρακτηρισμός της Ουρανούπολης»

«Η κ. Πελέκη-Βουλγαράκη διέπραξε σφάλμα, χωρίς ωστόσο νόμιμες συνέπειες ως προς την χρήση της έκτασης»
Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου 2008 12:26
UPD:13:19
A- A A+

«Βούληση του Δημοσίου, φαίνεται από τα συμβόλαια να είναι ο αποχαρακτηρισμός της έκτασης της Ουρανούπολης», εκτίμησε κατά την κατάθεσή του ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση Βατοπεδίου, ο πρόεδρος του συμβολαιογραφικού συλλόγου Αθηνών, Νικόλαος Στασινόπουλος.

Κληθείς από τον Ν. Τσούκαλη (ΣΥΡΙΖΑ) να σχολιάσει την περιγραφή της έκτασης των 8.600 στρεμμάτων στην Ουρανούπολη, (που από «δάσος χθαμαλόν» εκτιμήθηκε από τον νομικό σύμβουλο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Χρ. Μπότσιο ως αγροτική έκταση για να συμπεριληφθεί στα συμβόλαια ως «οικόπεδο»), ο κ. Στασινόπουλος παραδέχθηκε πως η συμβολαιογράφος Αικ. Πελέκη-Βουλγαράκη διέπραξε σφάλμα, το οποίο ωστόσο δεν ενέχει νόμιμες συνέπειες ως προς την χρήση της έκτασης:

«Όποιος θελήσει να κτίσει, θα απευθυνθεί στην Πολεοδομία, η Πολεοδομία θα του ζητήσει χαρτί του Δασαρχείου και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Δεν τα ζητάμε εμείς», ανέφερε ο μάρτυς.

Ερωτηθείς σχετικά με τις διαμαρτυρίες των ορκωτών εκτιμητών, ότι εκλήθησαν να εκτιμήσουν ένα δάσος, το οποίο στη συνέχεια πουλήθηκε ως «οικόπεδο» με εμφανώς υποτιμημένη την αξία του, ο μάρτυς έκρινε πως το συμβόλαιο δεν είναι άκυρο. «Η μη αποτίμηση της πραγματικής ιδιότητας του ακινήτου εκ μέρους των εκτιμητών, θα μπορούσε ωστόσο να αποτελέσει λόγο αναστροφής της σύμβασης», διευκρίνισε.

Όπως είπε, ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος ανέθεσε στην κ. Πελέκη τα συμβόλαια. «Εφόσον υπάρχουν ενδιαφερόμενοι, μπορούν να πάρουν την εντολή αυτή από την υπηρεσία - και έτσι δόθηκαν στην κ. Πελέκη τα συμβόλαια. Δεν θυμάμαι ωστόσο, αν είχε υποβάλλει σχετική αίτηση» ανέφερε ο μάρτυς, αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να ενημερώσει περί αυτού την Επιτροπή.

Ο κ. Στασινόπουλος εξάλλου, συμφώνησε πως η υπουργική απόφαση Μπασιάκου, βάσει της οποίας έγιναν οι ανταλλαγές, θα έπρεπε να είχε αναφερθεί στα συμβόλαια και να είχε δημοσιευθεί ενδεχομένως στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως - χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιος αν κάτι τέτοιο είναι υποχρεωτικό.

Τέλος, ο μάρτυς παρατήρησε πως οι ανταλλαγές έγιναν μεταξύ ενός οργάνου του Δημοσίου (την ΚΕΔ) και ενός Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου που είναι η Μονή: «Αν θα έρχονταν σε εμένα τον συμβολαιογράφο και θα μου ζητούσαν να συντάξω το συμβόλαιο, νομίζω ότι θα το συνέτασσα με τις δηλώσεις των συμβαλλομένων. Αν ήταν ιδιώτες, σίγουρα θα ζήταγα για μία έκταση 8.600 στρεμμάτων χαρτί δασαρχείου. Εδώ όμως, είναι το ίδιο το Δημόσιο. Εγώ ως συμβολαιογράφος δεν έχω υποχρέωση να ελέγξω τη δήλωση του μηχανικού, ούτε μπορώ να το πράξω από την Αθήνα». «Όταν το ίδιο το Δημόσιο έρχεται και χαρακτηρίζει την έκταση αυτή "οικόπεδο" και υπάρχουν νομικοί σύμβουλοι και από τις δύο πλευρές που ελέγχουν τους τίτλους, εγώ ως συμβολαιογράφος τους αποδέχομαι χωρίς κανέναν ενδοιασμό», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή