Έφεση για την αθώωση του προπονητή για βιασμό σε βάρος ανήλικης αθλήτριας

Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2022 19:20
UPD:19:38
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
A- A A+

Έφεση κατά του σκέλους της απόφασης με την οποια αθωώθηκε κατά πλειοψηφία (4-3) ο πρώην προπονητής ιστιοπλοϊας για τον βιασμό ανήλικης αθλήτριας πριν από 11 χρόνια, άσκησε η εισαγγελέας εφετών Ιωάννα Τσάλη.

Πριν από μία εβδομάδα, το Μεικτό Ορκωτο δικαστήριο της Αθήνας, καταδίκασε τον κατηγορούμενο σε ποινή κάθειρξης 13 ετών μόνο για το αδίκημα της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια, καθώς τον απάλλαξε  από την κατηγορία του βιασμού κατ' εξακολουθηση, για την οποία ο εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει να κηρυχθεί ένοχος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η  εισαγγελέας εφετων  φέρεται να αναφέρει ότι από το 2010 ο κατηγορούμενος ασκούσε σωματική και λεκτική βία σε βάρος της ανήλικης, την οποία απειλούσε ότι θα σκοτώσει την ίδια ή την οικογένειά της, εάν μιλουσε.

" Την έθεσε σε κατάσταση υπακοής και η παθούσα λειτουργούσε σε καθεστώς ψυχολογικής πίεσης, φόβου, σύγχυσης και άγχους . Δεν μπορούσε να του ασκήσει αντίσταση. Χειραγωγήθηκε από τον κατά πολύ μεγαλύτερο σε ηλικία προπονητή της", φέρεται να έκρινε η εισαγγελέας, η οποία αναφερόμενη στην κατάθεση της παθούσας στο δικαστήριο, φέρεται να  θεωρεί ότι "δεν υπέπεσε σε αντιφάσεις και  περιέγραψε πραγματικά γεγονότα. Δεν προέκυψε ότι είχε κάποιο κίνητρο ή σκοπιμότητα ή όφελος να τον καταγγείλει μετά την πάροδο τόσων ετών. Ελάμβανε και πριν χορηγίες. 

Εάν ήταν ψευδή τα όσα κατήγγειλε, δεν θα προέβαινε σε εξιστόρηση περιστατικών που την εκθέτουν στο πανελλήνιο».

Αναφορικά με το νομικό σκέλος, η εισαγγελέας εφετών επικαλείται απόφαση του Αρείου Πάγου,  σύμφωνα με την οποία, για να στοιχειοθετηθεί βιασμός δεν απαιτείται το θύμα να αντιστάθηκε ενεργά. Αρκεί η πράξη να έγινε παρά την αντίθετη βούλησή του, με την άσκηση σωματικής βίας που εξουδετέρωσε την αντίστασή του. Ακόμα κι αν το θύμα δεν αντιστάθηκε καθόλου στη σωματική βία, στοιχειοθετείται βιασμός λόγω του φόβου να προβάλει αντίσταση ή λόγω του αιφνιδιασμου ή λόγω των ασθενών σωματικών δυνάμεων του ώστε θεώρησε ανέφικτη ή μάταια την αντίσταση.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή